haberler

Üniversitemizde "6 Şubat Depremleri Paneli ve Sergisi" Düzenlendi

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, uzmanların bölgede yaşadıklarını ve depremlerin sonrasında meslek alanları bağlamındaki öğretilerini ve kazanılmış deneyimlerini paylaşmaları amacıyla düzenlenen "6 ŞUBAT: Neler Öğrendik?" temalı panel ve sergi, Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat ESERTÜRK, Ortahisar Kaymakamı Gürkan DEMİRKALE, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Protokolün, sergi alanını gezmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI “Aslında deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor. Binalarımızı sağlam yapmalı, bilim ve teknolojiyi esas almalıyız. Üniversitemiz olarak deprem bölgesine yardım ulaştırabilmek noktasında, tüm ekibimiz ve öğrencilerimiz ile sabahlara kadar çalıştık. Depremin ikinci günü, Sivil Savunma ve Kurtarma ekibimizi, deprem bölgesine gönderdik. Bölgede gerçekleştirilen çalışmalara yardımcı oldular. Bunun yanı sıra Farabi Hastanesi’nden UMKE ekibi gitti. Özellikle İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden hocalarımız acil olarak bölgeye gitti. Şu anda hala yüzlerce dosyayı inceliyorlar. Hocalarımızın verdiği raporlar, daha geçerli ve güvenilir. Bu nedenle kendilerine teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra Üniversitemizde ayni ve mali destek kampanyası başlattık. Bu noktada bizim milletimizin ne kadar alicenap bir millet olduğunu gördük.” dedi. Ardından sözü alan Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM konuşmasında. “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremde çok sayıda insanımızı kaybettik. Binlerce insanın hayatını kaybetmesi, binlercesinin sakat kalması ve bu durumun yıllara yayılacak olan psikolojik, sosyolojik ve ekonomik boyutlu etkisi önümüzdeki dönemde toplumda daha çok hissedilecektir. Bu yıkıcı depremler bizleri, devlet ve toplum olarak afetler konusunda her an hazırlıklı olmamız gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze getirmiştir. 11 ilimizde ağır bir yıkıma, on binlerce vatandaşımızın kaybına neden olan depremler, afet yönetiminin önemini bir kere daha ortaya koymuş oldu. Yaşadığımız büyük felaket, devlet ve millet olarak büyük bir fedakârlık ortaya koymamıza rağmen doğal afet öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda hâlâ bazı eksikliklerimiz olduğunu, muhtemel afetler konusunda sürekli bir teyakkuz halinde olmamız gerektiğini bizlere bir kez daha göstermiştir.” sözlerine yer verdi.

Program alanında uzman panelistlerin sunumlarıyla devam etti. Üniversitemiz Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dilek BEYAZLI moderatörlüğünde bir araya gelen AFAD İl Müdürü Jeoloji Mühendisi Ömer KIRATLI, Trabzon Afet Gönüllüleri Arama ve Kurtarma Derneği (TAKAT) Başkanı Berna KARA, Üniversitemiz Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Özgenç AKIN ve Mimarlık Bölümü’nden AKUT Gönüllüsü Dr. Öğr. Üyesi Ayhan KARADAYI, 6 Şubat depremlerini enine boyuna tartışarak afetlere tam teşekküllü bir şekilde hazır olmak noktasında neler yapılabileceğini aktardı. Bu noktada, Trabzon Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer KIRATLI sunumunda, “Deprem sabahı hemen ekibimizi toparladık. Bir kısmını Adıyaman’a gönderdik, bizler de bir kısmıyla Osmaniye’ye giderek görevimizin başına geçtik. Bizler afeti tanımlarken kısaca toplumun, tek başına baş edemediği olaylara afet diyoruz. Afet çeşitlerinden biri olan jeolojik afetlerden bize en çok zarar vereni tabi ki deprem. Ülkemizde sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ, yangın…vb. birçok afetin yanı sıra can ve mal kayıplarına en çok neden olan afet deprem. Ülkemizde 500 kadar aktif fayın olduğunu bilmeliyiz. Kahramanmaraş depremlerine geldiğimizde, 6 Şubat sabahı devlet olarak topyekûn bir şekilde harekete geçtik. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremi, Trabzon’da hissettik ve ne kadar Sivil Toplum Kuruluşu varsa buradan harekete geçtik. Tabi 11 ilimize aynı anda yetebilmek için 2 milyon personele ihtiyacımız vardı ve bu mümkün değildi. Büyük depremlerin artçıları da bölgede hala sürmektedir.” sözlerine yer vererek dirençli şehirler ve kentsel dönüşüm, temel afet bilincinin oluşturulması ve afetlere dayanıklı binaların taşıması gereken niteliklerin önemine vurgu yaptı.

Panelistlerin, deprem gerçeği hakkında detaylı sunumlarının ardından hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile program sona erdi.


06 Şubat 2024