haberler

Üniversitemizde "İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi" Paneli Düzenleniyor

Üniversitemiz Orman Fakültesi, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi tarafından organize edilen ve iklim değişikliğinin; su kaynakları, deniz ekosistemleri ve orman alanları üzerindeki etkilerinin; bilimsel, teknik ve toplumsal yönleri ile ele alınacağı “İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi” Paneli, 16-17 Ekim 2025 tarihinde, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

Vali Yardımcısı Ercan ÖTER, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan V. Ahmet Yüksel GÜLAY, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali TEMİZ, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer KARA, Trabzon Orman Bölge Müdürü Emin YILMAZ, Trabzon Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) Müdürü İsmail AKINTÜRK, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve davetlilerin katılımıyla açılışı yapılan panelde; küresel ölçekte etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliğinin, su ve orman ekosistemleri üzerindeki sonuçlarının tartışılması, çözüm yollarının değerlendirilmesi ve ortak bir farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Bu amaçla sürecin bilimsel temelde anlaşılması ve bu alanda sürdürülebilir çözümler üretilmesi noktasında önemli bir sorumluluk üstlenmeyi gerektiren Çevre Bilimleri ve İklim Değişikliği disiplininin, öncelikli araştırma temaları arasında belirlenerek farklı disiplinleri bir araya getiren bütüncül bir yaklaşım sergilenmesi planlanıyor.

“İklim Değişikliği ile Mücadele Ancak Bilim, Politika ve Toplumun Birlikte Hareket Etmesiyle Mümkündür”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, bir açılış konuşması gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, katılımcılara hitabında “Üniversitemiz Orman Fakültesi, orman ekosistemlerinin karbon döngüsündeki rolü, iklime dirençli orman yönetimi, orman yangınları, erozyon ve su rejimi üzerindeki etkileri gibi konularda yürüttüğü çalışmalar ile iklim değişikliğinin etkilerini yerel ölçekte anlamamıza büyük katkı sağlamaktadır. Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, deniz ekosistemlerinde sıcaklık değişimlerinin ve kirliliğin etkilerini modelleyen projeleri ile mavi gezegenimizin geleceğine ışık tutmaktadır. Mühendislik Fakültesi ise yenilenebilir enerji, su yönetimi teknolojileri ve iklim dostu altyapı tasarımlarıyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hizmet eden yenilikçi çözümler üretmektedir… Çünkü biliyoruz ki iklim değişikliği ile mücadele ancak bilim, politika ve toplumun birlikte hareket etmesiyle mümkündür.” ifadelerine yer verdi.

“Artık Biliyoruz ki İklim Değişikliği, Küresel Bir Sorun Haline Gelmiştir”

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer KARA konuşmasında “Artık biliyoruz ki iklim değişikliği, ülkelerin ekonomik ve toplumsal yapıları üzerinde ciddi etkiler oluşturan küresel bir sorun haline gelmiştir. Son yıllarda ülkemizde iklim değişikliğinin etkilerini çok daha somut biçimde yaşamaktayız. Bazı illerimizin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan barajlardaki su seviyeleri, kritik düzeylere düşmekte hatta bazı bölgelerde zorunlu su kesintileri gündeme gelmektedir. Diğer yandan orman yangınları, daha geniş alanlarda ve uzun süreli olarak etkili olmakta, ekosistemler üzerinde onarılması güç tahribatlar yaratmaktadır. Ani sağanak yağışların yol açtığı sel ve taşkınlar da geçmişe kıyasla çok daha sık ve yıkıcı hale gelmektedir. İklim değişikliğinin etkileri yalnızca karasal ekosistemlerle sınırlı değildir. Deniz suyu sıcaklıklarındaki artış ve ekolojik dengenin bozulması, denizlerimizde istilacı türlerin yayılımını hızlandırmakta; bu durum yerli türleri ve balık stoklarını olumsuz yönde etkilemektedir.” sözlerine yer vererek iklim değişikliğinin sonuçlarının yalnızca sıcaklık artışı veya yağış rejimlerinin değişimiyle sınırlı olmadığına ve su kaynaklarının azalması, orman ekosistemlerinin tahrip edilmesi, orman yangınları, kuraklık, toprak verimliliğinin düşmesi ve biyolojik çeşitliliğin kaybı gibi çok yönlü etkiler ile kendini gösterdiğine dikkat çekti.

Alanında uzman bilim insanlarının, iki gün boyunca devam edecek farklı oturumlarda, iklim değişikliğinin; akarsular, yeraltı suları, su kaynakları, taşkınlar, Karadeniz ekosistemi, dünya deniz ticaret rotaları, aquakültür üzerindeki etkisi; iklim değişikliği ve su yönetiminde ormanların önemi, iklim değişikliği ve orman yangınları; Doğu Karadeniz’de sıcaklık ve yağış oranları, su ayak izi, karayolları projelerinin iklim, orman, doğa ve çevre koruması üzerindeki olumlu etkileri başlığını, derinlemesine bir biçimde ele alacağı panelin, su ve orman yönetiminde iklim değişikliğine uyum stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlaması, bu alanda yeni iş birlikleri ve fikirlerin doğmasına zemin hazırlaması amaçlanıyor.


16 Ekim 2025