haberler

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Büyük Bir Vefa Örneği Daha...

Fizik alanında dünyada yapılan bilimsel araştırmalara imzasını atan Trabzonlu bilim insanı Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu’nun ismi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Büyük Amfi’ye verildi. Özgün bir başarı hikâyesine sahip olan bilim insanının isminin, kendi şehrinde ölümsüzleştirilmesi saikiyle yola çıkıldı. Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu’nun ismi artık KTÜ Fen Fakültesi’nde yaşatılacak.

1922 yılında Çaykara/Trabzon’da dünyaya gelen ve 25 Ekim 2003 tarihinde, Miami/Florida’da hayata veda eden teorik fizikçi Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu; ilk, orta ve lise eğitimini Trabzon’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Matematik-Astronomi Bölümü’ne girdi ve 1945 yılında İngiltere'ye, Edinburgh Üniversitesi Fizik Bölümü’ne Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile gönderildi. 1952 yılında Cambridge Üniversitesi’nde, Nobel ödülü alan Paul Dirac’ın danışmanlığında, Fizik alanında doktora derecesi aldı.

1956-1958 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1958 yılında Miami Üniversitesi’nde Profesör ünvanı aldı. 1962 yılında yazdığı Modern Kuantum Teorisi (Modern Quantum Theory) kitabıyla bu alandaki en değerli eserlerden birine imzasını attı. 1965 yılında Miami Üniversitesi’ndeki Teorik Fizik Araştırma Merkezi’ni ve Global Foundation Enstitüsü’nü kurdu ve her yıl, doktora sonrası çalışan onlarca bilim insanını o kurumlarda yetiştirdi.

Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, Kuantum Mekaniği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi'ni ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanınmaktadır. Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, tanınmış birçok bilim insanının yetişmesinde katkıda bulundu. Aynı zamanda 1964-1972 yılları arasında Genel Kurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı yaptı ve bir dönem Birleşmiş Milletler Bilim Komisyonu'nda çalıştı.

1972'de, Fizik alanında TÜBİTAK Bilim Ödülü ile onurlandırıldı. 21 kitabı ve en üst düzey fizik dergilerinde 50 civarında makalesi bulunmaktadır. 1959 yılında nötrinoların türleri hakkındaki çok önemli çalışmaya önemli katkılarda bulundu. 1968 yılında Rusya Bilimler Akademisi’nde çalıştı.

Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, Albert Einstein ve Erwin Schrodinger ile beraber “Birleşik Alan Teorisi”nin geliştirilmesinde aktif bir rol oynadı ve bu teori literatüre, Einstein-Schrodinger-Kursunoglu Teorisi” olarak geçti.

81 yaşında Miami'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yuman Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu’nun, Trabzon'dan başlayıp Miami'de son bulan yaşamı, bilime ve buluşa adanmış çok değerli bir öyküdür.


21 Aralık 2022