KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
UZMANLIK TEZİ DEĞERLENDİRME VE UZMANLIK EĞİTİMİ BİTİRME SINAVI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinde Uzmanlık Tezi ve Uzmanlık Eğitimi Bitirme Sınavlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
MADDE 2- (1) Bu Yönerge; Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ana Dal Uzmanlık Tezi ve Değerlendirilmesi ile Ana Dal ve Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Bitirme Sınavına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) 26.04.2014 tarihli 28983 sayılı Resmi Gazete ile yayımlananTıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;
a) Anabilim Dalı: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinin ilgili anabilim dalını,
b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
c) Bilim Dalı: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinin ilgili bilim dalını,
d) Eğitici: Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından ilgili dal için belirlenmiş eğitim vermeye yetkili eğiticiyi,
e) Etik Kurul: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi ilgili etik kurulunu,
f) Fakülte Yönetim Kurulu: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulunu,
g) Karne Gelişim Formu:Mezuniyet Sonrası Eğitim Kurulu tarafından oluşturulan, Uzmanlık eğitim karnesinde yer alan tüm eğitim-öğretimlerin tamamlandığını gösteren ve her altı ayda bir program yöneticisi tarafından denetlenen formu,
ğ) Mezuniyet Sonrası Eğitim Kurulu: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Sonrası Eğitim Kurulunu,
h) Program Yöneticisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı tarafından görevlendirilmiş eğitim-öğretim sorumlusunu,
i) Tez Gelişme Raporu Formu: Mezuniyet Sonrası Eğitim Kurulu tarafından tez gelişimini takip amacıyla oluşturulan ve Tez Danışmanı tarafından doldurulan formu,
k) Uzmanlık Eğitimi Karnesi: Tıpta Uzmanlık Kurulu ve Mezuniyet Sonrası Eğitim Kurulu tarafından içeriği belirlenmiş ilgili dal Uzmanlık Eğitimi Karnesini,
l) Uzmanlık Eğitimi Ders Programı Takip Sistemi; Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlık öğrencisine verilen eğitimin ders içeriklerini, yerini ve saatini gösteren elektronik takip sistemini,
m) Uzmanlık Öğrencisi: Kurumlarındaki kadro ve pozisyonları ne olursa olsun bu yönerge hükümlerine göre uzmanlık eğitimi gören kişileri,
n) Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesini
Uzmanlık Tezi ve Değerlendirilmesi
MADDE 5 - (1) Tıpta ana dal uzmanlık öğrencilerinin Uzmanlık Eğitimini Bitirme Sınavına girebilmeleri için uzmanlık eğitimi süresinde bir tez hazırlamaları zorunludur. Tıpta ana dal uzmanlık öğrencileri için göreve başladıktan sonraki bir yıl içerisinde anabilim dalı akademik kurul kararı ile ilgili dalda uzman olan profesör, doçent veya doktor öğretim üyesi olan öğretim üyeleri sınıfından bir Tez Danışmanı belirlenir ve Dekanlığa bildirilir. Eğitici niteliklerine haiz olmayan öğretim üyeleri tez danışmanı olamaz. Doktor öğretim üyesi akademik unvanına sahip öğretim üyelerinin danışmanlık yapabilmeleri için bu kadrolarda en az bir yıl çalışmış olmaları şarttır.
(2) Tez danışmanının çeşitli nedenlerden dolayı üç aydan daha uzun süre için üniversiteden ayrılması gerektiğinde, yerine anabilim dalı akademik kurul kararı ile vekâleten bir öğretim üyesini bırakması gerekir. Altı aydan daha uzun süre için üniversiteden ayrılması gerektiğinde ise, anabilim dalı akademik kurul kararı ile yeni bir Tez Danışmanı atanır ve Dekanlığa bildirilir.
(3) Uzmanlık Tezi, adayın araştıracağı konu hakkındaki yayın ve kaynakları kullanabilme özelliğini gösteren, belirli bir konuda araştırma, inceleme yapabilme ve bilimsel sonuca varabilme niteliğini yansıtan bilimsel özgün bir çalışmadır. Tez konusu orijinal deneysel veya klinik araştırma niteliği taşımalıdır.
(4) Tıpta ana dal Uzmanlık Öğrencileri için Uzmanlık Tezi konusu ilgili dalın uzmanlık eğitimi süresinin en geç yarısını tamamlamadan önce Tez Danışmanı ve Uzmanlık Öğrencisi tarafından saptanır. Tez konusu, anabilim dalı akademik kurul kararı eki ile Dekanlığa bildirilir.
(5) Tez konusu ve araştırma yönteminden bağımsız olarak, bütün tez çalışmaları için Etik Kurul onayı alınması zorunludur.
(6) Etik Kurul onayının bildirilmesi sonrası, Dekanlık ana dal uzmanlık öğrencisi Uzmanlık Eğitimi Ders Programı Takip Sistemindeki tez kısmının danışman için aktif hale getirilmesini sağlar.
(7) Tez çalışmaları süresince tezin konusu, başlığı, araştırma yöntemi ve/veya tez danışmanı vb için değişiklik yapılması gereken durumlarda, yeniden Etik Kurul onayı alınması gerekir. Yapılan değişiklikler anabilim dalı akademik kurul kararı eki ile Dekanlığa bildirilir.
MADDE 6 - (1) Tıpta ana dal uzmanlık öğrencisinin tez çalışmaları program yöneticisinin denetiminde Tez Danışmanı tarafından yürütülür.
(2)Tez çalışmasındaki mevcut durum, gelişmeler, aksaklıklar ve çözüm önerileri her altı ayda bir Tez Gelişme Raporu Formları ile izlenir, varsa elektronik takip sistemine işlenir. Her Tez Gelişme Raporu anabilim dalı akademik kuruluna Tez Danışmanı gözetiminde uzmanlık öğrencisi tarafından sunulur. Akademik kurul kararı dekanlığa bildirilir.
(3) Hazırlanan tez uzmanlık eğitimi süresinin bitiş tarihinden en geç üç ay önce program yöneticisi tarafından Dekanlığa gönderilmelidir.
Uzmanlık tezinin değerlendirilmesi
MADDE 7 – (1)Tıpta uzmanlık öğrencisinin dosyası ve tez çalışması Dekanlık tarafından değerlendirilir ve onay alan adaylar Tez Değerlendirme Sınavına girmeye hak kazanır. Bu değerlendirmede;
a) Tez danışmanının ve konusunun belirlendiği anabilim dalı akademik kurul kararının yer alması,
b) Tezin başlangıç etik kurul onay belgesinin ve tez tamamlandığında alınan tez sonuç uygunluk etik kurul belgesinin yer alması,
c) Onaylı Tez Gelişme Raporu Formlarının eksiksiz olarak yer alması,
ç) İntihal kontrol programı kullanılarak, hukuki sorumluluğu kendisine ait olması nedeniyle, tezin kontrol edildiğine dair Tez Danışmanı imzalı belgenin olması,
d) Tezin, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tez Yazım Kılavuzuna uygun olarak hazırlanmış olduğuna dair danışman raporu olması şartları aranır.
(2) Yukarıdaki şartları sağlayamayan adayların eksiklikleri ilgili program yöneticisine bildirilerek uzmanlık öğrencisi tarafından tamamlanması istenir.
Uzmanlık Tez Sınavı
MADDE 8- (1)Tez Değerlendirme jüri üyelerinin; ilgili uzmanlık dalının, tercihen tez konusu ile ilgili uzmanlık alanlarının eğitici yetkinliğine sahip öğretim üyelerinden seçilmesi zorunludur. Jüride yer alması önerilen öğretim üyelerinin isimleri anabilim dalı akademik kurul kararı eki ile Dekanlığa gönderilir. Jüri üyelerini Fakülte Yönetim Kurulu belirler. Jüri biri Tez Danışmanı olmak üzere üç asil ve iki yedek üyeden oluşur. Asıl üyelerinden en az biri kurum dışındanve ilgili uzmanlık dalından olmalıdır. Dışarıdan katılacak öğretim üyelerinin görevlendirilmeleri ile ilgili tüm işlemler Dekanlık tarafından yürütülür.
(2) Uzmanlık Tez Sınavı zamanında, üniversitede bulunmaması ve/veya ayrılmış olması durumunda Tez Danışmanı jüride yer almaz. Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile sınav için yeni bir jüri üyesi görevlendirmesi yapılır.
(3) Görevlendirilen jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edilmesinden itibaren en erken on beş gün ve en geç otuz gün içerisinde Tez Değerlendirme Sınavı için toplanır. Uzmanlık öğrencisi tez savunmasını jüri huzurunda sözlü olarak yapar ve jüri değerlendirme sonucunu yazılı ve gerekçeli olarak program yöneticisine bildirir. Tez savunması tüm dinleyicilere açık olarak yapılabilir, karar aşamasında ortamda sadece jüri üyeleri bulunur.
(4) Jüri tarafındanTez Değerlendirme Sınavı başarılı bulunan adaylar Uzmanlık Eğitimi Bitirme Sınavına girmeye hak kazanır.
(5) Jürinin tez çalışmasını yeterli bulmadığı durumlarda, eksikliklerin tamamlanması ve gerekli düzeltmelerin yapılması için uzmanlık öğrencisine altı aya kadar ek bir süre verilir. Bu uzatma süresi, anabilim dalı akademik kurul kararı eki ile program yöneticisi tarafından Dekanlığa bildirilir. Bu sürenin uzmanlık eğitimini aşan kısmı uzmanlık eğitimi süresine eklenir. Uzmanlık öğrencisi tezinin eksiklerini ve/veya düzeltmelerini altı ay bitmeden de tamamlayıp program yöneticisine teslim edebilir. Düzeltilmiş tezin yeniden 7 nci madde şartlarına uygunluk onayı alması gerekir. Tez aynı jüri tarafından tekrar değerlendirilir.
(6) Tez düzeltme çalışmasının verilen ek süre içerisinde tamamlanması ve Tez Değerlendirme Sınavının başarılı bulunması durumunda, Uzmanlık Eğitimini Bitirme Sınavına girmek için ek sürenin bitmesi beklenmez.
(7) Tezin verilen ek süre içerisinde tamamlanamaması veya tez değerlendirme jürisi tarafından ikinci defa kabul edilmemesi halinde, uzmanlık öğrencisinin uzmanlık öğrenciliği ile ilişiği kesilir. İlişiği kesilen uzmanlık öğrencisi, iki yıl içinde uzman adayı olarak aynı kurumda tezini ya da uygun görülen yeni bir tezi; kurum dışından tamamlayabilir. Bu süre içinde de tezini sunmayan veya tezi kabul edilmeyen uzman adayının uzmanlık eğitimi ile ilişiği kesilir. Bu şekilde ilişiği kesilenlerden daha sonra girdikleri uzmanlık eğitimi giriş sınavına göre uzmanlık eğitimine başlayanlar hakkında Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi çerçevesinde işlem yapılır.
Uzmanlık Eğitimi Bitirme Sınavı ve Uzmanlık Belgelerinin Tescili
Uzmanlık eğitimini bitirme sınavı
MADDE 9 – (1)Uzmanlık eğitimi süresini ve rotasyonlarını başarıyla tamamlayan ve uzmanlık eğitimi karnesinde yer alan tüm zorunlu eğitim-öğretimleri yeterlilikle tamamlandığını gösteren Karne Gelişim Formları program yöneticisi tarafından onaylanan ana dal ve yan dal tıpta uzmanlık öğrencileri ile, bu koşullara ek olarak tezi Uzmanlık Tezi olarak kabul edilen tıpta ana dal uzmanlık öğrencileri, Uzmanlık Eğitimini Bitirme Sınavına girmeye hak kazanır. Yan dal uzmanlık eğitimi öğrencilerinin uzmanlık eğitimi süresini tamamladıktan sonraki en geç on beş gün içerisinde ve ana dal uzmanlık öğrencilerinin Uzmanlık Eğitimi Bitirme Sınavına girmeye hak kazanmasından sonraki en geç on beş gün içersinde sına jürileri, sınav yeri ve tarihini belirlemek üzere program yöneticisi tarafından Dekanlığa teklif gönderilmelidir. Ek süre verilen ana dal uzmanlık öğrencileri için ise bildirim en geç ek sürenin son gününü takiben on beş gün içinde yapılır.
(2) Uzmanlık Eğitimini Bitirme Sınavı jürisi Fakülte Yönetim Kurulu tarafından program yöneticisi kararı Dekanlığa ulaştıktan sonra en geç on beş gün içinde belirlenir. Jüriler, en az üç üyesi sınav yapılan daldan olmak üzere, uzmanlık dalının rotasyon alanlarının veya Tıpta Uzmanlık Kurulunun uygun gördüğü dalların eğiticilerinden oluşmak üzere beş asil ve iki yedek üyeden oluşur. Jürinin tamamı sınav yapılan dalın eğiticilerinden oluşturulabilir. Jüri üyeleri kendi aralarından bir başkan ve kâtip üye seçer.
(3) Fakülte Yönetim Kurulu kararından itibaren en geç otuz gün içinde sınav yapılır.
(4) Uzmanlık Eğitimini Bitirme Sınavı, birisi mesleki bilgi, diğeri uygulama ve beceri sınavı olmak üzere iki aşamada yapılır. Sınavların yapılışı ve içeriğinde 26.04.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Her bir jüri üyesi mesleki bilgi ile uygulama ve beceri sınavında ayrı ayrı yüz üzerinden puan verir, sınav tutanağına eklenir. Adayın başarılı kabul edilmesi için her iki sınavdan da en az yüz üzerinden altmış puan alması gerekir. Sınav sonucu Dekanlık vasıtasıyla Bakanlığa iletilir.
(5) Uzmanlık Eğitimini Bitirme Sınavında başarısız olan ya da sınava girmeyen tıpta uzmanlık öğrencileri altı ay içerisinde tekrar sınava alınır ve bu süre içerisinde kadrolarıyla ilişikleri kesilmez, tıpta uzmanlık öğrencisi olarak çalışmaya devam ederler. İkinci sınavda da başarısız olan ya da sınava girmeyen uzmanlık öğrencilerinin uzmanlık öğrenciliği ile ilişiği kesilir. Bu şekilde uzmanlık öğrenciliği ile ilişiği kesilenlere takip eden altı ay içerisinde, jüri üyelerinin ve sınavın yapılacağı yerin Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirleneceği, iki sınav için başvuru hakkı verilir. Bu sınavlarda da başarılı olamayan ya da sınava girmeyenlerin bu uzmanlık eğitimlerine bağlı hakları sona erer.
Uzmanlık belgelerinin düzenlenmesi ve tescili
MADDE 10 – (1)Uzmanlık Eğitim Bitirme Sınavında başarılı olan uzmanlık öğrencilerinin Uzmanlık Eğitimini Bitirme Sınavı sonuçları, uzmanlığın tescili için gerekli olan belgelerle birlikte en geç on beş gün içinde, programın bağlı olduğu kurum yöneticisi tarafından Bakanlığa gönderilir.
(2) Uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayanların uzmanlık belgeleri Bakanlıkça düzenlenir ve tescil edilir.
(3) Uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayan tıpta uzmanlık öğrencileri kadroları ile ilişikleri kesilmeksizin, takip eden ilk devlet hizmeti yükümlülüğü kura süreci sonuçlanana kadar bağlı bulundukları anabilim/bilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya devam ederler.
MADDE 11 – (1) 17/08/1997 tarihli ve 23083 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıpta Uzmanlık ve Yan dal Uzmanlık Öğrencileri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğiyürürlükten kaldırılmıştır.
GECİCİ MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihte eğitim sürelerinin yarısını geçmemiş olan tüm uzmanlık öğrencileri bu yönerge hükümlerine tabi olacaktır. Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihte eğitim sürelerinin yarısını tamamlamış olan uzmanlık öğrencileri için ise Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği (2014) hükümleri geçerlidir.
Hüküm bulunmayan veya anlaşmazlık olan haller
MADDE 12 – (1) Bu yönergede düzenlenmeyen ve/veya anlaşmazlık oluşan hususlarda Mezuniyet Sonrası Eğitim Kurulunun, Fakülte Yönetim Kurulunun ve Üniversite Yönetim Kurulunun ilgili mevzuat çerçevesinde aldığı kararlara göre uygulama yapılır.
MADDE 13 – (1) Bu Yönerge Üniversite senatosunda kabul edildiği tarihinde yürürlüğe girer.