lisansüstü tez arşivimiz & ilk lisansüstü tezlerimiz

Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki lisansüstü programlarda,  Enstitümüzün kuruluşundan bugüne kadar tamamlanmış olan tüm yüksek lisans ve doktora tezleri; tezin tamamlandığı yıl ve tezin türüne (doktora/yüksek lisans) göre yeniden tasnif edilmiş ve tasnifi tamamlanan tezler yeni Lisansüstü Tez Arşivinde konumlandırılmıştır.

Ayrıca, MS Excel tabanlı olarak hazırlanan bir bilgisayar programı ile raflara yerleştirilen tüm lisansüstü tezlerin dolap/raf bilgileri de bir veritabanına kaydedilerek, herhangi bir lisansüstü tezin fiziksel tez arşivimizde hangi dolap ve rafta olduğu anlık olarak aranıp görüntülenebilir durumuna getirilmiştir. Bu sayede, daha önce Enstitü içerisinde farklı konumlarda gelişigüzel ve tasnif edilmemiş bir şekilde depolanmış olan lisansüstü tezler için yeni tez arşivimizde kolayca erişilebilir bir sistem oluşturulmuştur.

Enstitümüzdeki ilk lisansüstü tez kaydı 1979 yılına ait olup, 1979-2021 tarihleri arasında 3950 Yüksek Lisans Tezi ve 1459 Doktora tezi olmak üzere toplam 5409 lisansüstü tez basılı halde arşivlenmiştir (08.11.2021 tarihi itibariyle).

Tezlerin arşiv içerisindeki konum bilgisinin depolandığı bilgisayar programı vasıtasıyla Elektronik Tez Arşivi oluşturma çalışmaları da devam etmektedir. Çalışma tamamlandığında, tez arşivinde mevcut tüm lisansüstü tezlerin basılı nüshalarının bilgilerinin yanı sıra, PDF formatındaki elektronik kopyalarına da eş zamanlı erişmek mümkün olacaktır.

 

Fen Bilimleri Enstitüsü giriş salonunda, lisansüstü tez arşivimizde bulunan ve Enstitümüz bünyesinde tamamlanmış ilk lisansüstü tezlerin sergilendiği bir köşe oluşturulmuştur. 

Arşivde bulunan ilk yüksek lisans tezi, halen Üniversitemiz Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Necati TÜYSÜZ tarafından 1979 yılında tamamlanmış olan “Kürtün – Elmalı Baraj Yeri ve Civarının Mühendislik Jeolojisi” başlıklı yüksek lisans tezidir.

 

 

 

 

Arşivde bulunan ilk doktora tezi ise, Üniversitemiz Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Prof. Dr. Ali ÖZBİLEN tarafından 1983 yılında hazırlanmış olan “Meryemana (Sümela) Kırsal Yöresinde (Çevre Tasarımı İçin Kullanıcıya Referans Olan) Yapay-Doğal İmgelem Öğelerinin Araştırılması” başlıklı doktora tezidir.