Page 54 - E-Tez Bülteni Mart 2025, SAYI 1
P. 54
Tez Özeti
Bu çalışma, konsantre çay ekstraktı içeren ağızda dağılan film ve çay tohumu yağı ile çay ekstraktı içeren krem ve sıvı sabun
formülasyonlarının geliştirilmesi olmak üzere iki ana aşamadan oluşmaktadır. Yüksek biyoaktiviteye sahip çay ekstraktı eldesi için
klasik, ultrasonik destekli ve mikrodalga destekli ekstraksiyon teknikleri ile üç farklı çay:su oranı, sıcaklık ve süre ile çalışılmıştır.
Ekstraktların toplam fenolik madde ve antioksidan analizlerine göre optimum parametreler klasik ekstraksiyon 1:10 çay:su, 100°C
ve 16 dakika, ultrasonik destekli ekstraksiyon 1:10 çay:su, 60°C ve 24 dakika ve mikrodalga destekli ekstraksiyon 60°C ve 40
saniye bulunmuştur. Her bir yöntem için seçilen ekstraktların konsantreleri (40oBriks) %10 ve %15 oranında ağızda dağılan film
formülasyonuna eklenmiş, filmlerin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri depolama öncesi ve sonrasında
değerlendirilmiştir. Farklı oranlarda çay tohumu yağı içeren krem ve sıvı sabun formülasyonları farklı stres koşullarında
hızlandırılmış stabilite testine tabi tutularak fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma
sonuçlarının özellikle konsantre çay ekstraktlı ağızda dağılan filmlerin ve çay tohumu yağı içeren sıvı sabunların ülkemizde ilk defa
çalışılıyor olması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.
Anahtar kelimeler: Konsantre çay, Ağızda dağılan film, Çay tohumu yağı, Krem, Sabun