Page 54 - E-Tez Bülteni Mart 2025, SAYI 1
P. 54

Tez Özeti

        Bu çalışma, konsantre çay ekstraktı içeren ağızda dağılan film ve çay tohumu yağı ile çay ekstraktı içeren krem ve sıvı sabun
        formülasyonlarının geliştirilmesi olmak üzere iki ana aşamadan oluşmaktadır. Yüksek biyoaktiviteye sahip çay ekstraktı eldesi için
        klasik,  ultrasonik  destekli  ve  mikrodalga  destekli  ekstraksiyon  teknikleri  ile  üç  farklı  çay:su  oranı,  sıcaklık  ve  süre  ile  çalışılmıştır.
        Ekstraktların toplam fenolik madde ve antioksidan analizlerine göre optimum parametreler klasik ekstraksiyon 1:10 çay:su, 100°C
        ve  16  dakika,  ultrasonik  destekli  ekstraksiyon  1:10  çay:su,  60°C  ve  24  dakika  ve  mikrodalga  destekli  ekstraksiyon  60°C  ve  40
        saniye bulunmuştur. Her bir yöntem için seçilen ekstraktların konsantreleri (40oBriks) %10 ve %15 oranında ağızda dağılan film
        formülasyonuna  eklenmiş,  filmlerin  fiziksel,  kimyasal,  mikrobiyolojik  ve  duyusal  özellikleri  depolama  öncesi  ve  sonrasında
        değerlendirilmiştir.  Farklı  oranlarda  çay  tohumu  yağı  içeren  krem  ve  sıvı  sabun  formülasyonları  farklı  stres  koşullarında
        hızlandırılmış  stabilite  testine  tabi  tutularak  fiziksel,  kimyasal,  mikrobiyolojik  ve  duyusal  analizleri  gerçekleştirilmiştir.  Çalışma
        sonuçlarının özellikle konsantre çay ekstraktlı ağızda dağılan filmlerin ve çay tohumu yağı içeren sıvı sabunların ülkemizde ilk defa
        çalışılıyor olması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.

                    Anahtar kelimeler: Konsantre çay, Ağızda dağılan film, Çay tohumu yağı, Krem, Sabun
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59