Page 53 - E-Tez Bülteni Mart 2025, SAYI 1
P. 53

Tez Özeti

        Arı  sütü,  son  yıllarda  ilaç,  gıda  ve  kozmetik  endüstrisinde  fonksiyonel  ve  nutrasötik  bir  ürün  olarak  değerlendirilen,  zengin
        kimyasal  bileşime  sahip  bir  arı  ürünüdür.  Isı,  ışık  ve  oksijene  duyarlı  olduğu  bildirilen  arı  sütü,  uygun  olmayan  depolama
        koşullarında  besinsel  ve  fonksiyonel  özelliklerini  kaybedebilmektedir.  Bu  çalışmada,  farklı  sıcaklık  ve  sürelerde  depolanan  arı
        sütlerinin  fizikokimyasal,  oksidasyon,  enzimatik  ve  antioksidan  özelliklerindeki  değişimler  incelendi.  Düşük  sıcaklık  değerlerinde
        (-20°C  ve  +4°C)  muhafaza  edilen  arı  sütü  örneklerinde  fizikokimyasal  stabilitenin  sağlandığı,  oksidasyonun  büyük  ölçüde
        sınırlandığı  ve  enzim  aktivitelerinin  önemli  ölçüde  korunduğu  belirlendi.  Ancak,  oda  sıcaklığında  depolama,  bazı  fizikokimyasal
        parametrelerde değişikliklere, oksidasyon ürünlerinin konsantrasyonunda hızlı bir artışa ve enzim aktivitelerinde önemli düşüşlere
        neden  oldu.  Depolama  koşullarına  bağlı  olarak  oksidasyon  ürünlerinde  önemli  değişimler  saptandı;  özellikle  ileri  oksidasyon
        protein  ürünlerinin  (İOPÜ)  arı  sütü  tazeliğini  değerlendirmek  için  uygun  bir  belirteç  olabileceği  belirlendi.  Bulgular,  depolama
        koşullarının optimize edilmesi ve arı sütünün tazeliğinin değerlendirilmesi için güvenilir kriterlerin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.


                      Anahtar kelimeler: Arı sütü, Raf ömrü, Kalite, Tazelik, Oksidasyon, Enzim aktivitesi
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58