Page 49 - E-Tez Bülteni Mart 2025, SAYI 1
P. 49

Tez Özeti

        Elaeagnaceae  familyasına  ait  olan  Elaeagnus  umbellata,  güz  üzümü  olarak  bilinen  yenilebilir  bir  meyve  cinsidir.  Bu  bitkinin
        meyvesinden hazırlanan metanol, etanol, etil asetat ve hekzan ekstraktlarının, enzim inhibitör ve antioksidan kapasiteleri araştırıldı.
        Antioksidan aktiviteyi incelemek için ABTS, CUPRAC, FRAP, toplam antioksidan kapasitesi ve metal şelatlama aktivitesi yöntemleri
        kullanıldı. Hazırlanan özütler içerisinde etil asetat ekstraktı en yüksek fenolik (8,86 ± 0,27 mg GAE/g) ve metanol ekstraktı en
        yüksek flavonoid içeriğinde (1,63 ± 0,05 mg QE/g) aktivite gösterdi. Ayrıca etanol ekstraktı tirosinaz için (IC50, 0,07±0,00 mg/mL),
        etil  asetat  ekstraktı  α-amilaz  (IC50,  0,0003±0,0000  mg/mL)  ve  α-glukozidaz  (IC50,  0.22±0,01  mg/mL)  için  önemli  inhibisyon
        sergiledi. Ekstraktların fenolik içerikleri, LC-HRMS ile karakterize edildi. Çalışma sonucu elde edilen verilerde, Elaeagnus umbellata
        meyvesinin ilaç ve gıda endüstrisi için doğal bir ajan olarak yarar sağlayabileceğini göstermektedir.





                  Anahtar kelimeler: Elaeagnus umbellata; Antioksidan aktivite, Enzim inhibisyonu; LC-HRMS; FT-IR
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54