Page 49 - E-Tez Bülteni Mart 2025, SAYI 1
P. 49
Tez Özeti
Elaeagnaceae familyasına ait olan Elaeagnus umbellata, güz üzümü olarak bilinen yenilebilir bir meyve cinsidir. Bu bitkinin
meyvesinden hazırlanan metanol, etanol, etil asetat ve hekzan ekstraktlarının, enzim inhibitör ve antioksidan kapasiteleri araştırıldı.
Antioksidan aktiviteyi incelemek için ABTS, CUPRAC, FRAP, toplam antioksidan kapasitesi ve metal şelatlama aktivitesi yöntemleri
kullanıldı. Hazırlanan özütler içerisinde etil asetat ekstraktı en yüksek fenolik (8,86 ± 0,27 mg GAE/g) ve metanol ekstraktı en
yüksek flavonoid içeriğinde (1,63 ± 0,05 mg QE/g) aktivite gösterdi. Ayrıca etanol ekstraktı tirosinaz için (IC50, 0,07±0,00 mg/mL),
etil asetat ekstraktı α-amilaz (IC50, 0,0003±0,0000 mg/mL) ve α-glukozidaz (IC50, 0.22±0,01 mg/mL) için önemli inhibisyon
sergiledi. Ekstraktların fenolik içerikleri, LC-HRMS ile karakterize edildi. Çalışma sonucu elde edilen verilerde, Elaeagnus umbellata
meyvesinin ilaç ve gıda endüstrisi için doğal bir ajan olarak yarar sağlayabileceğini göstermektedir.
Anahtar kelimeler: Elaeagnus umbellata; Antioksidan aktivite, Enzim inhibisyonu; LC-HRMS; FT-IR