çift anadal- yandal

Çİft Anadal- Yan Dal Başvuru Süreci

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

REKTÖRLÜĞÜ

            Karadeniz Teknik Üniversitesi Çift Ana Dal ve Yan Dal programları uygulama yönergesi uyarınca 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında Çift Ana Dal ve Yan Dal eğitim-öğretimine başvuru şartları, gerekli belge, başvuru tarihleri ve diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir.

  1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

Başvuruda herhangi belge eklenmeyecektir, web sayfasındaki bilgiler tamamlanacaktır.

  1. BAŞVURU TARİHLERİ:

            Bahar dönemi yandal başvuruları 01 -15 Ağustos 2024 tarihleri arasında ktu.edu.tr Web adresinden yapılacaktır.

Lisans Çift Anadal programı için başvuru, kabul ve kayıt koşulları;

  •   MADDE 6 Çift anadal programına başvuru, kabul ve kayıt koşulları şunlardır:
  •  a) Senatoca çift ana dal programı açılması uygun görülen birimler en geç eğitim-öğretim yılı sonunda alınacak öğrenci sayılarını belirler ve Fakülte Kuruluna sunarlar. Fakülte Kurulu her akademik yılında Haziran ayının ortasına kadar bölümlerin önerdiği kontenjanları karara bağlar. Senatonun onayı ile kontenjan açılır.
  • b) Başvuru anında ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 2.80/4.00 olan ve ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralamasına göre ile en üst %20?sinde bulunan öğrenciler ikinci ana dal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir:
  •   b1) Çift ana dal yapacak öğrencilerin kontenjanı, ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 2.80/4.00 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması % 20? sinden az olmamak üzere Üniversite Senatosunca belirlenir.
  •  b2) Tıp, Sağlık ve Mühendislik Programları hariç olmak üzere çift ana dal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının  %20'sinden az olmamak üzere üniversite senatosunca belirlenir.
  •  b3) Ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 2.80/4.00 olan ancak ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst % 20'sinde yer almayan öğrencilerden çift ana dal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift ana dal programına başvurabilirler.
  • c) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Senatonun onayladığı kontenjanları her yıl temmuz ayının başından itibaren duyurur.
  • ç) Çift ana dal programına başvurular Üniversite Senatosunca belirlenen ve akademik takvimde öngörülen tarihte, doğrudan veya Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının internet sayfasında açılan ilgili linkten elektronik olarak da yapılabilir.
  • d) (Değişiklik: Senato Kararı 03.11.2017-284) Öğrenci, duyurulmuş olan çift ana dal programına, ana dal lisans programının en erken üçüncü yarıyılında ve en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında en fazla iki tercihte başvuruda bulunabilir.
  • e) Adı aynı olan programlar arasında çift ana dal programı yapılamaz. Bu programlar arasında sadece yatay geçiş yapılabilir. Anılan programlara yapılan çift ana dal programı başvuruları kabul edilmez.
  • f) Kabul işlemi, başvurulan bölümün önerisi ve ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile tamamlanır. Çift ana dal programı yapmaya hak kazanan öğrencilerin listesi, Senatoca belirlenen o yıla ait akademik takvimde belirtilen kayıt yenileme döneminin başlangıcında kesinlik kazanmış olmalıdır. Akademik yılın başlangıcından bir hafta önce, kayıt hakkı elde eden öğrenciler alımleri ile birlikte ilan edilir. Farklı programlara başvurmuş her öğrenci bir kez asil ve bir kez de yedek listesinde yer alabilir.
  • g) Çift ana dal programına hak kazanan öğrenciler ilan edilen tarihte şahsen Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına, hak kazandıkları bölüm ile çift anadal programı yapmayı kabul ettiklerine dair dilekçe ile başvurmalıdırlar. Başvuran öğrencilerin kesin kayıtları ilgili çift anadal programına yapılır. Kabul edilen öğrenciler kayıt dönemi içerisinde her iki anadala birlikte ders kaydı yaptırırlar. Asil öğrencilerden çift anadal programına süresi içinde kesin kayıt yaptırmayan öğrenciler olması durumunda, bir defaya mahsus, kayıt yapmaya hak kazanan yedek öğrenciler için kesin kayıt tarihleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından duyurulur ve kayıt kabulleri alınır.
  • h) Aynı anda birden fazla çift anadal diploma programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda çift ana dal diploma ile yan dal programına kayıt yapılabilir.
  • ı) (Değişiklik: Senato Kararı 03.11.2017-284) Çift ana dal başvurusunda bulunacak öğrencinin başvuruda bulunduğu döneme kadar ana dal diploma programındaki ders yükünü almış ve başarılı olanlar içinde, genel not ortalamasına, ortalamanın eşitliği halinde öğrencinin tamamlamış olduğu toplam kredisine bakılır. Fazla kredi tamamlamış olan öğrencilere öncelik verilir. Toplam kredi sayısının da eşit olması halinde yükseköğretim kurumuna girdiği yıldaki ÖSYM sıralaması sonuçları dikkate alınarak seçim yapılır.
  • i) (Ek: Senato Kararı 03.11.2017-284) Hazırlık programı olan bölümlere başvurularda hazırlık sınavından başarılı olanlar veya son beş (5) yıl içinde eşdeğer başarı belgesine sahip olan öğrencilerin çift ana dal programına kesin kaydı yapılır.

Ön lisans çift ana dal programları (Ek: 21.07.2017 tarih ve 282 sayılı Senato)

MADDE 11(1) Üniversitemizde yürütülen ön lisans diploma programları ile diğer ön lisans programları arasında, lisans programları ile diğer ön lisans programları arasında ilgili bölümlerin önerisi üzerine fakülte/meslek yüksekokul kurullarının teklifi ve senatonun onayı ile çift ana dal programı açılabilir.

 (2) (Değişik: Senato Kararı 27.04.2018-288) Öğrenci ikinci ana dal diploma programına, ana dal ön lisans diploma programına en erken ikinci yarıyılın başında, en geç üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrenci ikinci ana dal programında en az toplam 120 AKTS değerinde ders almalıdır. Öğrencinin birinci ana dal programında başarılı olduğu derslerle ilgili olarak uyum komisyonlarınca yapılan değerlendirme sonucunda mevcut AKTS değeri hesaplandıktan sonra eksik kalan AKTS değerini sağlayacak kadar ders ikinci ana dal programından belirlenir. İkinci ana dal için belirlenecek bu ek derslerin toplam ise 18 AKTS değerinden az olamaz.

 (3) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Senatonun onayladığı kontenjanları her yıl Aralık ve Temmuz ayının başından itibaren duyurur. Öğrencilerin ikinci ana dal diploma programına kabulü, o programın yürütüldüğü ilgili bölümün önerisi üzerine meslek yüksekokulu yönetim kurulunun onayı ile yapılır.

(4) Bu Yönerge kapsamında lisans çift ana dal diploma programları için yukarıda sıralanan diğer ilkeler, ön lisans programlarındaki çift ana dal programları için de geçerlidir

 

Yan Dal programına başvuru, kabul ve kayıt koşulları;

 MADDE 14 (1)

       a) İlgili bölüm her akademik yılda Haziran ayının ortasına kadar kontenjanları belirler ve Temmuz ayının başından itibaren kontenjanlar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından internet ortamında duyurulur.

       b) Yan dal programına başvurular akademik takvimde öngörülen tarihte, doğrudan veya Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının internet sayfasında açılan ilgili linkten elektronik olarak yapılabilir.

       c) Yan dal programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir. Öğrencinin yan dal programına başvurabilmesi için başvuru sırasındaki genel not ortalamasının en az 2.60 /4.00 olması gerekir.

       ç) Öğrenci, duyurulmuş olan yan dal programına anadal lisans programının en erken üçüncü yarıyılın başında veya en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir.

       d) Gerekli koşulları sağlayan öğrencilerin başvuruları Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığınca işleme konulur.

       e) Yan dal programına kabul işlemi başvurulan bölümün önerisi ve ilgili fakülte yönetim kurulu kararıyla tamamlanır. Hak kazanan öğrenciler akademik yılın başlangıcından bir hafta önce, yedekleri ile birlikte ilan edilir. Her öğrenci bir kez asil ve bir kez de yedek listesinde yer alabilir. İlan edilen tarihte öğrenciler hak kazandıkları programı kabul ettiklerine dair dilekçe ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'na başvurarak kesin kayıtlarını yaptırırlar. Asil öğrencilerden yan dal programına kesin kayıt yaptırmayan öğrenciler olması durumunda bir defaya mahsus kayıt yapmaya hak kazanan yedek öğrenciler kesin kayıt tarihleri ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından duyurulur ve kayıt kabulleri alınır.

      g) Yan dal programına yapılan başvuru sayısının kontenjanı aşması halinde öncelikle genel not ortalamasına, ortalamanın eşitliği halinde öğrencinin tamamlamış olduğu toplam kredisine bakılır. Fazla kredi tamamlamış olan öğrencilere öncelik verilir. Toplam kredi sayısının da eşit olması halinde yükseköğretim kurumuna girdiği yıldaki ÖSYM sonuç sıralaması dikkate alınarak seçim yapılır. 

Çift Anadal Yürüten Bölümler

Yan Dal Yürütülen Bölümler

Çift Anadal- Yan Dal Kontenjanları