Üniversitemiz Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Şebnem ATASARAL’ın Yürütücü Olarak Görev Aldığı Erasmus+ Projesine Dair Paylaşımı
Proje Künyesi
Program Adı: Erasmus+ Programı KA2 Yükseköğretimde İş Birliği Ortaklıkları (KA220-HED)
Proje Adı ve Akronimi: Nature of Aquatic Environment: Inclusion and Rising Awareness in Diverse Societies - NIDA
Proje Bütçesi: 250.000 Avro
Başlangıç ve Bitiş Tarihleri: 01/12/2024- 31/05/2027
Proje Ekibi:
Proje Ortakları
Proje Başvuru Süreci
NIDA Projesi Deneyimim: Birlikte Düşünmek, Birlikte Üretmek
'Sucul ekosistemler, iklim düzenlemesi, biyolojik çeşitlilik, su ve gıda temini, rekreasyon ve turizm, eğitim ve araştırma sağlayan çok kırılgan habitatlardır. Ancak bu ekosistemler başta iklim değişikliği olmak üzere insan kaynaklı olumsuz etkilerin (nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme, tarım, avcılık, habitat kaybı, kirlilik vb.) tehdidi altındadır. Bu noktadan hareketle “Nature of Aquatic Environment: Inclusion and Rising Awareness in Diverse Societies (NIDA)” Projesi geliştirilmiştir.
2024 yılında Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği Erasmus+ Proje Mentörlük Günleri etkinliğine katılım sağladım. Çalışma alanım ile ilgili olarak bir proje fikri geliştirmeyi düşünürken söz konusu eğitime katılım sağlamanın faydalı olacağını düşündüm. Etkinlikte; Erasmus+ Hibe Programı hakkında genel bilgilendirme, proje geliştirme ve proje yazımı kapsamında oturumlar gerçekleştirilerek, proje hazırlama sürecinde mentörlükler sağlandı.
Düzenlenen etkinlik kapsamında çay-kahve arasında proje fikrim üzerine TTM uzmanları ve diğer katılımcı araştırmacılarla fikir alışverişi yaparken Üniversitemizde Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ertan DÜZGÜNEŞ Hocamızla tanışma fırsatım oldu. Bu tanışma kısa sürede ortak bir proje fikrine dönüştü. İki farklı disiplinden gelmemize rağmen, çevre ve toplumsal farkındalık konularında benzer kaygılar taşıdığımızı görmek bizi birlikte üretmeye motive etti. Proje fikrinin geliştirilmesinden, projenin hazırlanmasına ve başvuru sürecine kadar KTÜ TTM bizlere oldukça önemli bir destek sunarak süreç boyunca yönlendirici oldular.
Projenin temel amacı üniversite öğrencilerine sucul ekosistemlerin önemini anlatmak, bu ekosistemlerin işleyişini anlamalarını sağlamak ve doğal kaynakların sürdürülebilir korunması konusunda farkındalık yaratmaktır.
Aynı zamanda kişisel gelişimlerini destekleyerek sosyal duyarlılığa katkıda bulunmak, aktif vatandaşlığı ve gönüllülük bilincini güçlendirmek de hedeflerimiz arasında bulunmaktadır.
Liderliğini Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yaptığı bu proje konsorsiyumunu oluştururken, aktif COST Aksiyonlarındaki ve geçmiş projelerdeki iş birliklerindeki bağlantılarımız çok etkili oldu. Ayrıca ortak ülkelerde de proje konumuza ilişkin benzer sorunların da var olması önemli bir etken olmuştur.
Temel ilkemiz, suyun ticari bir ürün değil, korunması gereken doğal bir kaynak olduğu anlayışıdır.
Sonuç olarak, çevre bilimlerinde kariyer yapmasa bile yaşam boyu çevresel sorumluluğa sahip bir nesil yetiştirmek istiyoruz. Herkes için daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya katkıda bulunmak, bu projeyi yazma motivasyonumuz olmuştur. Çünkü temiz su kaynaklarına erişim sadece bugünün değil, yarının da en temel hakkıdır.
Projenin Başlangıcından Bugüne Kadar Akademisyenimize, Proje Ekibine ve Hedef Kitleye Sağladığı İmkanlar ve İlerleyen Dönemler İçin Yapılan Planlamalar
“Disiplinlerarası İş Birliğinden Toplumsal Faydaya”
NIDA Projesi, yalnızca çevresel konulara odaklanan bir girişim olmanın ötesine geçerek, projede yer alan akademisyenler, ekip üyeleri ve hedef kitle olan üniversite öğrencileri için çok yönlü gelişim fırsatları sunmayı hedeflemektedir.
Toplam süresi 36 ay olan projemizin 7. ayını bitirmek üzereyiz. Gerçekleştirdiğimiz çevrim içi ve yüz yüze toplantılar ile ortaklarımız arasındaki iş birliği her geçen gün artmaktadır.
Proje ekibi olarak, ulusal ve uluslararası iş birlikleri sayesinde farklı kurum ve kültürlerden gelen paydaşlarla birlikte çalışma deneyimi elde etmiş olmak uluslararası projelerin en güzel kazanımlarından biri olarak görülebilir. Bu kazanımın sonrasında başka projeler için de bir temel oluşturacağına inanmaktayım.
Projenin gelecekteki aylarda faaliyetleri yürütülmeye devam edilecek olup bunun yanı sıra projenin tamamlanmasının sonrasında, proje çıktılarının daha geniş kitlelere ulaştırılması, mevcut iş birliklerinin sürdürülebilir hale getirilmesi gibi hedeflerimiz de bulunmaktadır.
Üniversitemiz Akademisyenlerine Öneriler
Proje başvuru sürecimiz, KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin proje bilgilendirme toplantılarına katılmamızla başladı ve bu toplantılar bize hem gerekli ortamı hem de motivasyonu sağladı. Bu nedenle tüm akademisyenlere ilk olarak KTÜ Teknoloji Transfer Merkezi’nin bilgilendirme toplantılarına katılmalarını öneriyorum. Sonrasında süreç kendiliğinden ilerliyor.
KTÜ’deki ekibimizin oluşumu ve Trabzon Üniversitesi’nden akademisyenlerin dijital paketimizi üstlenmesiyle, proje fikrinin ortaya çıkışıyla eş zamanlı olarak ortaklarımızı da belirlemeye başladık.
Uluslararası ortaklıkların oluşturulması sürecinde COST Aksiyonlarında oluşturulan network ve daha önceki projelerdeki iş birlikleri, sizinle aynı araştırma alanlarında çalışan aynı disiplin veya farklı disiplindeki araştırmacılarla, kurumlarla bağlantı kurmak adına çok kıymetli.
Nida ekibi olarak, proje bilgilendirme eğitimleri ve başvuru sürecinde özverili desteklerinden dolayı KTÜ Teknoloji Transfer Merkezi’mizin yöneticilerine ve ekibine teşekkürlerimizi sunarız.