16 Nisan Dünya Biyologlar Günü Paneli Gerçekleştirildi.

Canlıların ve Cansız Dünyanın Etkileştiği Her Yerdeyiz.

Biyologların sorumlulukları, üstünlükleri, vazgeçilemezlikleri, gelecek kaygıları, beklentileri ve fırsatları gibi konular Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve Biyoloji Kulübü tarafından organize edilen “16 Nisan Dünya Biyologlar Günü” panelinde değerlendirildi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. İsmail DEMİR’in yaptığı panel Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.  Panele biyolog adayı öğrencilerin yanı sıra çok sayıda eski mezun da katıldı.  Böylece, değişik yaş gruplarından farklı düzeyde hayat tecrübesi ve meslek deneyimine sahip biyologların bir araya gelmesi sağlandı. Moderatör, açış konuşmasında COVİD-19 pandemisinden hareketle biyolojinin ve bu mesleği icra eden biyologların önemini vurguladı; biyoloji mesleğinin gelecekte de önemini koruyacağı ve hatta biyologlara olan ihtiyacın daha da artacağını ifade etti.  Panelde Biyolog Erdal DANACI, “Adaptasyon” başlıklı sunumuyla biyologların süreçlere uyumdaki başarılarından örnekler verdi.  Meslek gücünü ortaya koymak için biyologların birlikte hareket etmesinin önemini vurguladı.  Çağın, biyologlar için yeni fırsatları da beraberinde getirdiğini belirterek, öğrencilerin bu fırsatları değerlendirme gayret ve azmi içinde olmaları gerekliliğinin altını çizerek, önemi üzerinde durdu. Bölümümüz mezunu Uzman Biyolog Gökay GÜLAY, konuşmasının ilk bölümünde çalışmakta olduğu “Atigen-Cell Hücre ve Doku Merkezi”ni tanıttı.  Sonra, sunum başlığı olan “Hücrenin Gücü”ne  uygun olarak kök hücre bankacılığı ve kök hücrelerin insan sağlığı ve tedavisindeki kullanım yerlerinden bahsetti.  Bir biyoloğun hücreyi nasıl kullanabildiği konusunda çok çarpıcı örneklerle sunumu tamamladı.  Son konuşmacı Prof. Dr. Ersan KALAY ise hem çalışma konusunun hem de mesleğinin gereği olarak “Genetik Sorumluluk” başlıklı sunumunda ilk olarak hastalıkların genetik temellerinin araştırılması konusundaki çalışmaları hakkında bilgiler verdi.  Genetik şifrenin ve bu şifrede meydana gelen değişikliklerin önemi üzerinde durdu.  Son olarak, biyologların da tıpkı hücredeki genetik şifrenin benzeri bir görevle insanlığa, doğaya ve çevreye karşı bir sorumluluk içinde olması gerektiğini ifade ederek sunumunu tamamladı.  Soru-cevap kısmıyla devam eden panel, katılımcıların mutlu olduğu ve biyolog adaylarının motivasyonlarının sağlandığı bir şekilde hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

22 Nisan 2022