haberler

“AB Türkiye Gençlik İklim Forumu” etkinliği gerçekleştirildi.

          Türkiye Gençlik İklim Forumu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi ve KTÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle 17 Kasım 2021 tarihinde Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi'nde gerçekleştirildi.

          AB İklim Diplomasisi Haftası 2021 etkinlikleri kapsamında "Değişmenin Tam İklimi" sloganıyla düzenlenen AB - Türkiye Gençlik İklim Forumu'nun açılış oturumuna, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Genel Müdür Aytaç Yüksel, Daire Başkanı İsmail Raci Bayer ve Proje Sorumlusu Erdem Tonguç, AB Türkiye Delegasyonu heyeti, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

          Forumun açılışında konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, gençlere seslenerek, "Yarının çözümünü üretecek olanlar sizlersiniz, sizlerin yapacakları araştırmalardır. Foruma katıldığınız için teşekkür ediyorum. Sizsiz olmaz, sizlere ihtiyacımız var" dedi. Forumdaki atölyede eğitmenlik de yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, "İklim krizinin önlenmesi konusunda tüm dünyanın atacağı adımlar özellikle gençlerin görüşleriyle şekillenecek" diye konuştu.

          TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, forumun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, iklim krizine dikkat çekmek için tüm dünyada atılması gereken adımlar olduğunun altını çizerek, "Bu adımların belirlenmesi için gençlerin görüşünün alınması adına böyle organizasyonlar yapılıyor. İklim değişikliği dünyada insanlığın geleceği. İklim krizinin sebep olacağı olumsuzlukları hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan gelecekle ilgili şimdiden atılması gereken adımlar önemli. 2050 iklim senaryolarına baktığımız zaman Körfez ülkelerinde yaşanamayacağı, ülkemizdeki sıcaklıklarda da önemli artışlar olacağı öngörülüyor. Kuraklığın baş göstermesi ve suyun önemi ortaya çıkıyor. Bakanlığımızın bu konularla ilgili çalışmaları devam ediyor. Sürdürülebilir enerjiyi de bu noktada kullanmak önemli. Karbon salınımları gelecekte dünyamızın başında büyük bir sorundur. Devletlerin atacakları adımlar önemli. Diğer taraftan özel sektörün geçmiş yatırımlarındaki karbon salınımlarını azaltacak önlemler almaları, yeni yatırımlardaki karbon salınımının gerçek anlamda dünya standartları seviyesinde olmasını sağlamaları gerektiği kaçınılmaz. Dünyanın destek mekanizması yaratarak bu konuda gerekli destekleri vermesi gerekir. Geleceğin planlanmasında karar alıcılara önemli görevler düşüyor. Siz gençlerin görüşleri de geleceği planlamada çok önemli. Gelecek sizlersiniz. Gençlerden isteğimiz bu konudaki bilinci hayatın her alanında sürdürmeleridir" dedi.

          Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise insanoğlu için tüm yaşam ihtiyaçlarını karşılayan en önemli kaynaklardan birinin iklim olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "Gelişen ve sürekli değişim içinde olan dünyamızda iklim değişikliği, çok ciddi çevresel ve sosyo-ekonomik sonuçlara da yol açmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde tüm insanlığı tehdit eden coğrafi ve doğa olayları yaşanıyor. İklim değişikliğinin olası etkilerine karşı ülkemizin fiziki konumuna bakıldığında, potansiyel etkiler açısından risk grubu ülkeler arasında yer almaktayız. Karadeniz Bölgemizde yaşanan sel felaketlerinin acı sonuçlarını hep birlikte gördük. Diğer yandan Akdeniz ve Ege Bölgemizde de adeta ciğerlerimizi yakan orman yangınları da yine yaşadığımız afetlerdendir. Bu durum iklim değişikliğinin ülkemizdeki sosyo-ekonomik ve çevresel etkilerinin önemini de ortaya koymaktadır. İşte bugün burada büyük özveri sonucu hazırlanan bu Forum'un şimdiden tüm dünyaya ve ülkemize yol gösterecek, rehber olacak, yeni ufuklar açacak verimli bir etkinlik olacağına inanıyorum. Önümüzdeki dönemde yeni dünya düzeninde gençlerimize iyi bir dünya bırakma adına herkesin elini taşın altına koyacağına inanıyor, bu Forum'un ilimizde düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

           TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, odanın hediyesi olan telkâri işlemeli şekerliği Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile birlikte Büyükelçi Meyer-Landrut'a takdim etti.

          AB Türkiye Gençlik İklim Forumunda açılış oturumunun ardından Sürdürülebilir Enerji Danışmanı Seyran Hatipoğlu, öğrencilere "Küresel Isınmanın Etkileri ve Sürdürülebilir Yeşil Enerji" konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

          Forumun öğleden sonraki bölümünde ise üniversite öğrencileri, atölye çalışmalarıyla iklim konusundaki görüşlerini dile getirdi. İklim ve Su Politikaları Atölyesi'nin moderatörlüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Özel Sektör ve İklim Politikaları Atölyesi'nin moderatörlüğünü Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Suat Hacısalihoğlu, İklim ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Atölyesi'nin moderatörlüğünü Sosyolog ve Trabzon Yerel Eşitlik Platformu Üyesi Gönül Çağdaş, İklim ve Eğitim Atölyesi'nin moderatörlüğünü ise KTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu yaptı.

          Moderatörlerin yönetiminde çalışma gruplarının yazılı hale getirdiği görüşleri, sözcü olarak belirlenen öğrenciler kapanış oturumunda sunumlarla dile getirdi, konularla ilgili soruları yanıtladı. AB Türkiye Gençlik İklim Forumu'nun kapanış oturumunda ise Seyran Hatipoğlu genel bir değerlendirme yaptı.

          TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, AB Türkiye Gençlik İklim Forumu'na katkıları nedeniyle Prof. Dr. Yusuf Demir, Prof. Dr. Hülya Kalaycıoğlu, Seyran Hatipoğlu ve Gönül Çağdaş'a plaket takdim etti.

 

 

 

 

 

 


22 Kasım 2021