Mart

Uluslararası Öğrencilere Yönelik YÖK Tarafından Yayınlanan Yeni Kararlar

Uluslararası Öğrenci İşleri Koordinatörlüğü

1. Yükseköğretim kurumları YÖK tarafından belirlenen kayıt tarihleri dışında kayıt yapmayacaktır. Buna göre uluslararası öğrencilerin kayıt tarihleri:

Lisans ve Ön lisans Öğrenci Kayıtları: 1 Temmuz – 30 Kasım
Lisansüstü Öğrenci Kayıtları: 1 Temmuz – 30 Kasım (Güz dönemi) ve 15 Ocak – 31 Mart (Bahar dönemi)

1. İki yıl üst üste ders seçimi yapmayarak ve ücret ödemeyerek öğrenime devam etmeyen uluslararası öğrencilerin kayıtları üniversite kararı ile silinecektir.
  2. Bir dersten başarısız olması nedeniyle süresiz bir şekilde sınav hakkı olan uluslararası öğrencilerin süresiz öğrencilik haklarından yararlanmamaları gerektiğinden YÖKSİS durumları “Pasif” yapılacaktır.
  3. Öğretim dili Türkçe programlara kayıtlı uluslararası öğrencilerden TÖMER vb. merkezlerde Türkçe Hazırlık Sınıfı eğitimi alacak olanların (YÖKSİS) kayıt işlemlerinde sınıfları “Hazırlık Sınıfı” olarak bildirilecektir.
  4. TÖMER’lerde öğrenime devam edecek öğrencilerin kayıtları “Yükseköğretim Türkçe Hazırlık Sınıfı Öğrencisi” olarak düzenlenecektir.
  5. Bir yükseköğretim programına kayıtlı olmayan TÖMER kayıtları YÖKSİS’e aktarılmayarak, kayıtları “Türkçe Kursiyeri” olarak düzenlenecektir.
  6. Öğrencilik hakkı olduğu halde alabilecek bir dersi olmadığı için dönem ders kaydı yapmayan uluslararası öğrencilerin YÖKSİS gönderimleri “aktif” olarak kaydedilip, öğrencilerin pasif öğrencilik sebebiyle yaşayabileceği ikamet alamama/sınır dışı edilme gibi durumlar önlenecektir.
  7. Uluslararası öğrencilerin kayıtlarını sildirerek bir başka üniversiteye geçmeleri üniversitelerin planlamaları, ikamet iş ve işlemleri vb. problemlere sebep olduğundan uluslararası öğrenciler aynı akademik yıl içerisinde yalnızca bir defaya mahsus olarak üniversite değiştirilebilecektir.
  8. Ülkemize giriş yapmış veya yapacak olan uluslararası öğrenciler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortasını (GSS) üniversitede kayıt sırasında yaptıracaktır. Öğrenciler gerekli primleri Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına ödeyecek ve GSS belgesini okul kayıt ve ikamet başvuru dosyalarına ekleyerek üniversitelerdeki sorumlu görevlilere teslim edeceklerdir.

Duyuru Metni için Tıklayınız