Üniversitemiz Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri, Erzincan'da Gerçekleşen Maden Kazansına Dair KTÜ TV'ye Açıklamalarda Bulundu

Üniversitemiz Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri, Erzincan’da Gerçekleşen Maden Kazansına Dair KTÜ TV’ye Açıklamalarda Bulundu

Üniversitemiz Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR) Müdürü Prof. Dr. Arzu Fırat ERSOY, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan ERSOY, maden kazasına dair KTÜ’TV mikrofonlarına konuştu.

13 Şubat 2024 Erzincan İliç ilçesinde gerçekleşen maden kazasındaki davet ve hazırlık süreci hakkında konuşan Öğretim Üyelerimizin açıklamaları şu yönde oldu;

Çarşamba günü öğle gibi yola çıktık ve sahaya ulaştık biryandan bununla birlikte paralel olarak ben AFAD' da Afet ve Risk Azaltma Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Orhan TATAR hocamla da görüşüyordum. Bir yandan da Orhan TATAR hocam sahadaydı. Salı gününden itibaren AFAD olarak çalışmalarına başlamışlardı.  Perşembe sabah erkenden sahaya gittik. Tüm gün süren bir çalışma içerisinde bulunduk. Sahada gözlemlerimizi yaptık, uçuşumuzu gerçekleştirdik. Akşam yine o merkezde bir kriz yönetim merkezi kurulmuştu. Çevre Bakan Yardımcısı Sayın Fatma VARAN, Orhan TATAR hocam ve Enerji Bakanıyla birlikte gözlemlerimizi paylaşarak toplantımızı gerçekleştirdik.

Maden sahasındaki gözlemler hakkında:

Bizim orada amacımız oradaki oluşan kütle hareketi mekanizmasını çözebilmekti. Bundan sonra maden sahalarında bu tür felaketlerin karşılaşılmaması amacıyla matematiksel modeli kurmaktı. Bu amaçla biz oraya gittik ama gittiğimizde tabii gördüğümüz manzara aslında bize çalışmalara başlamadan bile olayın neden gerçekleştiği hakkında bir fikir verdi. Çünkü çok yüksek bir yığın vardı. Orada yığın, altının elde edilmesi için katman katman biriktirilen bir dolgu vardı. Biz ölçümlerimizi yaptıktan sonra sayısal modeli oluştururken yaklaşık 257 metrelik bir yüksekliği fark ettik, çok önemli bir yükseklik. Dünya literatürüne baktığımızda da 150 metreyi aşan 1-2 tane böyle bir liç yığınının olduğu sonucuna ulaştık. Yani bu kontrol edilebilir bir yükseklikten çıkmıştı. Orada şunu da fark ettik, açık işletmeden patlatmayla çıkarılan malzemeler hemen yakınındaki sırta yığılıyordu, dolayısıyla o yığılma esnasında patlatmalardan kaynaklanan tekrarlı yükler burada kütle hareketini beraberinde getirmiş olabilir. Zaten hiçbir şey olmasaydı bile, bu yükseklikteki bir yığın liçinin mutlaka yıkılacağı fikrine hepimiz vardık.

Kriz masasında olan kurum ve kuruluşlar hakkında:

Toplantıya katıldığımızda Enerji Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız, AFAD'ın müdürlüklerinden değerli bilim insanları, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü düzeyinde ve hemen hemen AFAD'ın birçok ilindeki il müdürlükleri düzeyinde temsilcileri vardı. Bununla birlikte teknik olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi, akademik anlamda en kalabalık ekipti, çünkü kurulan ekip içinde inşaat mühendisliği bölümü, orman mühendisliği, jeoloji mühendisliği ve maden mühendisliği bölümünden değerli hocalarımız vardı. İstanbul Üniversitesi bizden daha az bir ekiple oradaydı. Bununla birlikte Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden de hocalarımız vardı. Mühendislik dışında sosyal bilimlerden, sağlık bilimlerinden yine akademik düzeyde hocalarımızın olduğunu söyleyebiliriz.

Röportaj videosunu izlemek için ilgili link: https://youtu.be/LsKS2tFbtS0

21 Şubat 2024