haberler

UNESCO, "Ebelik" Mesleğini Somut Olmayan Kültürel Miras Değerler Listesine Ekledi

UNESCO, “EBELİK” MESLEĞİNİ SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS DEĞERLER LİSTESİNE EKLEDİ

KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Songül AKTAŞ, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Aktaş ile gerçekleştirilen söyleşi programında “UNESCO, Ebelik Mesleğini Somut Olmayan Kültürel Miras Değerler Listesine Kaydetmesi Üzerine” başlığı ele alındı.

EBELİK MESLEĞİNDE EĞİTİM SÜRECİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo/TV Birimi tarafından planlanan ve yürütülen televizyon programının konuğu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Songül AKTAŞ oldu. Ebelik mesleği hakkında konuşan Doç. Dr. AKTAŞ, “Türkiye’de ebelik eğitimi; Cumhuriyet öncesi ilkokul sonrasında, Cumhuriyet döneminden sonra ise ortaokul sonrasında, 1978’lerde Sağlık Meslek Liseleri tarafından verilmiştir. İlk defa 1996 yılında, Lisans Programı; 2003 yılında Lisansüstü Programı ve 2013 yılında da Doktora Programı eğitim vermeye başlamıştır.” dedi.

EBELİK, UNESCO TARAFINDAN KORUMA ALTINA ALINDI

Programda, ebeliğin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Songül AKTAŞ, “Aralık ayında UNESCO, ebelik mesleğini Somut Olmayan Kültürel Değerler Miras Listesi’ne almıştır. Almanya, Kazakistan, Kıbrıs gibi belli ülkeler, bu oluşuma öncülük ederek mesleğin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına yardımcı olmuştur. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Değerler Miras Listesi; maddi değeri olmayan, mesleğe özgü bilgi, beceri ve kültür birikimi olan değerleri ortaya koymaktır. Ebelik de bu değerleri taşıyan ve yaşayan bir hazinedir.” şeklinde konuştu.

EBELİK, GÜVEN ESASLI BİR MESLEKTİR

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül AKTAŞ, ebeliğin temel bileşenleri hakkında “Ebelik; bilim ve sanatın birleştiği, ruh ve etik değerler üzerine temellenmiş profesyonel bir sağlık disiplinidir. Ebelikte, üç önemli bileşen bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; bilime dayalı akıl yani kanıt temelli bilgiler ve araştırmalardır. İkincisi; muayene eden, şifa ve güven veren el becerisidir. Üçüncü bileşen ise kalptir. Kalpteki merhamet, sevgi, şefkat çok değerli unsurlardır. Ebelik, toplumda güven esaslı bir meslektir.” dedi.

Yayının video kaydını, link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=kJDyFqO4ZX8


12 Ocak 2024