haberler

"Eklemeli İmalatın Endüstriyel Boyutu" Konusunda Televizyon Programı Gerçekleştirildi

EKLEMELİ İMALATIN ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI VE ÖNEMİ

‘‘Eklemeli İmalatın Endüstriyel Uygulamaları ve Önemi’’ üzerine söyleşi gerçekleştiren KTÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Mustafa ASLAN 12.12.2023 Salı günü KTÜ TV’nin Canlı Yayın konuğu oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu Televizyon programında Doç. Dr. Mustafa ASLAN önemli açıklamalarda bulundu.

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=C34Vy9pLGOo

3D Baskının Temelleri için: 3D baskı teknolojisi nasıl çalışır ve bu teknolojinin temel prensipleri nelerdir?

3 boyutlu baskı, katmandan sonra malzeme katmanı eklenerek dijital bir dosyadan üç boyutlu nesneler oluşturulabilen bir teknolojidir. En genel ifadeyle dijital ortamda tasarlanan bir nesnenin katmanlı üretim tekniğiyle kati modele dönüştürülmesidir. 1988 yılında ilk renkli baskıları üreten yazıcılar için Selective Laser Sintering (SLS) ve Fused Deposition Modelling (FDM) teknolojileri keşfedilmiştir.

Kullanım Alanları için: 3D baskının endüstriyel ve tıbbi alanlardaki uygulamalarına örnekler verebilir misiniz?

Savunma sanayi ve havacılık uygulamaları gibi daha düşük sayıda ama maliyet ve üretim anlamında zor olan ürünlerin üretiminde ortaya çıkmaktadır. 3b baskının endüstriyel kullanımından tıbbi uygulamalara, inşaat sektöründen eğitim alanına kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.

Yenilikçi Projeler için: Dünyanın farklı yerlerinden ilham verici 3D baskı projeleri hangileridir ve bu projeler ne tür yenilikler sunuyor?

Dünyanın farklı yerlerinden ilham verici 3b baskı projeleri ve yenilikçi uygulamalar, ülkemizde bu alanda yapılan çalışmalar, enstitü ve merkezler yaygın olarak kullanmaktadır.

Eğitim uygulamaları açısından bu teknolojinin sağladığı avantajları nasıl değerlendirirsiniz? Ülkemizde ve özellikle üniversitemiz açısından bu teknoloji ile yürütülen faaliyetlere değinir misiniz?

3 boyutlu baskılı eserler şu anda anatomi, kimya, matematik, yer bilimleri, fizik, zooloji ve diğer birçok alanda öğretimi desteklemek için kullanılmaktadır. Eğitimcilere 3 boyutlu yazdırma hakkında bilgi vermek, öğrencilere 3 boyutlu baskıyı öğretmek ve 3 boyutlu baskı becerilerini geliştirmek amacıyla eğitimler verilmektedir.

3D baskıda hangi tür malzemeler kullanılmaktadır ve bu alandaki son teknolojik gelişmeler nelerdir?

Malzeme teknolojilerinde ki gelişim bizim için oldukça önemlidir. Termoplastik malzeme yüksek sıcaklıklarda eriyerek katman katman üretilebilmektedir.

Çevresel Etkileri ve Sürdürülebilirlik için: 3D baskının çevre üzerindeki etkileri nelerdir ve sürdürülebilir üretim pratikleri bu teknolojiyi nasıl etkiliyor?

Geri dönüştürülebilir malzeme kullanılarak çevreye daha az zarar verilmesi hedeflenmektedir.

 

 

 

 

 


14 Aralık 2023