haberler

"Bilişim Suçlarında Farkındalık" üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

“Bilişim Suçlarında Farkındalık” üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

BİLİŞİM SUÇLARINDA FARKINDALIK

Trabzon Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Suç Araştırma ve Soruşturma Uzmanı İlhan TOZLUYURT, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. İlhan TOZLUYURT, programda önemli açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, Trabzon Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Suç Araştırma ve Soruşturma Uzmanı İlhan TOZLUYURT oldu. Bilişim suçları hakkında konuşan İlhan Tozluyurt, “Bilişim suçlarının işlenmesi için iki şey gereklidir; birincisi internet, ikincisi akıllı cihaz. Bu ikisi olduğu zaman suçların kolay işlenebildiğini görmekteyiz. Genelde dolandırıcılık “fake” dediğimiz sahte hesaplardan yapılmaktadır. Bu yapılan suçlar global suçlardır. Bütün dünyayı ilgilendirir.” dedi.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Programda, dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlere dikkat çeken İlhan Tozluyurt, “Oltalama (linkler) ve sosyal mühendislik şuan dolandırıcıların en fazla kullandığı yöntemler arasındadır. Bu yöntemler ile kişilerin akıllı cihazlarından kişisel bilgileri ele geçirmektedirler. Fiziksel olarak kurban ile dolandırıcının yan yana gelmemesi sayesinde de dolandırıcılıklar rahatça yapılabilmektedir. ATM cihazları da kullanılırken dikkat edilmelidir. Bunun önüne geçilmesi için bazı önerilerde bulunmaktayız. Kalabalık alanlarda ki ATM’lerin kullanılması, mümkünse bankaların yanına bulunan bankalara bağlı ATM’lerin kullanılması, işlem yapılacak olan kart yuvasının kontrol edilmesi, şifre girilirken kimsenin görmeyeceği şekilde kapatılması gibi önlemler alınabilir.” şeklinde konuştu.

DOLANDIRICILIK ÇEŞİTLERİ

Suç Araştırma ve Soruşturma Uzmanı İlhan TOZLUYURT dolandırıcılık çeşitleri hakkında şöyle konuştu “Sosyal medyada kiralık hesap üzerinden de çok fazla dolandırıcılık olayıyla karşılaşmaktayız. Özellikle çok takipçili butik hesaplarında bu olayı yaşamaktayız. Hesabınızı kesinlikle kiraya vermeyin, geleceğinizi de kaybetmeyin. Bu dolandırıcılıklara çeşitli örnekler verebiliriz; öğrencilere karşılıksız burs dolandırıcılığı, otel ve restoran rezervasyon dolandırıcılığı, çekiliş dolandırıcılığı, kiralık ev dolandırıcılığı gibi olaylarla karşılaşmaktayız.”

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=mSJZly5KCpk

 

 

 

 

 

 


24 Ocak 2024