neden KTÜ psikoloji?

Tüm dünyada ve ülkemizde psikoloji bölümüne olan ilgi ve talep gün geçtikçe artmaktadır. Her geçen gün yenilenen teknoloji, bilimsel faaliyetler ve değişen istihdam talepleri; psikolojiye olan bakış açısını da değiştirmekte ve bu nedenle nitelikli psikologlar yetiştirmek hem bireysel hem de toplumsal gelişime katkıda bulunmak için kritik bir hale gelmektedir.

Bunların yanı sıra, Doğu Karadeniz bölgesinde ve Trabzon ilinde oldukça fazla nitelikli psikolog ihtiyacı bulunmaktadır. Üniversitemizde açılacak psikoloji bölümü ile bu istihdam ihtiyacının karşılanacağı düşünülmektedir. Ayrıca bölüm içinde yürütülecek olan sosyal faaliyetler, deneysel çalışmalar ve laboratuvar çalışmaları bilimsel ve teknolojik birikimin kullanımı artırarak, sosyal ve beşerî bilimler alanındaki projelere katkı sunacaktır. Ek olarak teknik bir üniversitede yer alacak olan sosyal bilim alanlarından Psikoloji Bilimi, insan-grup ilişkileri, insan-teknoloji ilişkilerine de bilgi kaynağı oluşturarak daha geniş bir perspektif oluşturulmasında  ve sosyal-teknik alanda dengeli bir eğitim sunulması yanında çok kültürlü bir eğitim ortamı kazanımına katkı sağlayabilecektir.

Şu anda bölümümüz kadrosunda bir Profesör, bir Doçent, iki Doktor Öğretim Üyesi, Doktor Öğretim Görevlisi ve lisansüstü eğitimlerini farklı üniversitelerde sürdüren halihazırda beş araştırma görevlisi mevcuttur. Ayrıca yurt dışına MEB bursu ile gitmiş ve yakın zamanda dönecek olan öğretim elemanlarımızın da olduğu göz önünde tutulduğunda, bölümümüz yurt içi ve yurt dışı bağlantılı pek çok ilişkinin kurulabileceği uygun bir eğitim-öğretim ortamı sunmayı planlamaktadır.

KTÜ Psikoloji bölümüne ait bir adet Bilişsel Psikoloji Laboratuvarı mevcuttur. Bu laboratuvarda bilgisayar temelli deneysel/bilişsel psikoloji araştırmaları yürütülmektedir. Ayrıca bir Göz İzleme Cihazı edinilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bölüm öğretim üyelerinin ve ileride öğrencilerin uyumlu araştırmalarını yürütmelerinde bu alandan faydalanma imkanları olacaktır.

KTÜ Psikoloji Programımızın kazanımları ve mezun olunması durumunda öğrencilerin istihdam edilebileceği örnekler aşağıda sunulmuştur:

Programın öğrenme kazanımları

  1. Psikoloji alanındaki güncel kaynakları temel alarak alana ilişkin terminolojiyi bilir ve bu bilgiyi çeşitli hizmet, araştırma ve uygulama alanlarında kullanır. 

  2. İnsanın davranışsal, duygusal ve bilişsel süreçlerini tanıma ve gözlemleme becerisi kazanır. 

  3. Psikolojik bir olgunun/vakanın sürecini izler, tanır, değerlendirir, müdahale eder.

  4. Psikolojinin ilkelerini kullanarak yalnızca birey düzeyinde değil, toplumun sağlık ve refahını koruma ve geliştirmeye yönelik girişimlerde bulunur. 

  5. Psikolojinin alt alanlarını tanır ve bu alanlara ilişkin araştırma yapabilme becerisi kazanır.

  6. Psikolojinin alt alanlarına yönelik ölçme değerlendirme araçlarını tanır, yeni araçlar geliştirmek için uygulama becerisi kazanır.

  7. Psikolojideki çeşitli araştırma yöntemlerine hakimdir ve bu yöntemleri kullanarak bir araştırma planlar, deney tasarlar, uygular ve değerlendirir.

  8. Psikoloji alanına yönelik bir araştırmayı baştan sona (planlama, tasarlama, veri toplama, veri analizi, raporlama, yayımlama) yürütme becerisi kazanır.

  9. Psikoloji alt alanlarına ilişkin bilgisini diğer alanlarla birleştirerek disiplinler arası çalışır.

  10. Hayat boyu öğrenme prensibine göre hareket ederek alanı ile ilgili yenilikçi yaklaşımları ve güncel teknolojiyi takip eder, psikoloji kaynaklarında hakim olan İngilizceyi B1 düzeyinde kullanır ve lisansüstü eğitimin önemini bilir.

  11. Psikolojik olguların/vakaların özelliklerine ve farklılıklarına karşı duyarlıdır, önyargılı bir yaklaşım taşımaması gerektiğini bilir, evrensel değerlere ve insan haklarına saygılıdır.

  12. Sosyal sorumluluk bilinci ile hareket ederek, psikoloji alanı ile ilgili görüş ve düşüncelerini yazılı ve yazılı olmayan biçimde, topluma hizmet çerçevesinde raporlar, paylaşır, uygular.

  13. Psikolog unvanının gerektirdiği biçimde mesleki ve etik ilkelere göre davranır.

  14. Mesleğinde maruz kalabileceği riskleri bilir, bu risklere karşı kendi sağlığını koruma ve geliştirme yönünde stratejiler geliştirerek topluma ve meslektaşlarına örnek olur.

İstihdam alanları:

İlgili programın mezunları çeşitli bakanlıklar (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi) ile bu bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarda (Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlükleri, Denetimli Serbestlik Daire Başkanlıkları, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, hastaneler gibi); anaokulu, kreş ve özel eğitim merkezlerinde; psikoteknik merkezlerinde psikolog ünvanı ile çalışabilmektedirler.

Yükseköğretim Kurumları Sınavına girecek tüm aday öğrencilere başarılar diler, sizleri aramızda görmekten memnuniyet duyarız.