etkinlikler

01

Şubat

ONLINE SERGİ - ÇEVRE TASARIM PROJE 4 DERSİ

KTÜ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

2020- 2021 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

GÜZ YARIYILI UZAKTAN EĞİTİM

ÇEVRE TASARIM PROJE 4 DERSİ FİNAL TESLİMLERİ

KONU: Verilen plan sınırları içinde Trabzon ili kent merkezinde eski adıyla Karagöz Meydanı olarak anılan (şu anda Cudibey Ortaokulunun bulunduğu) alanın çevresiyle bir bütünlük içerisinde tasarlanması.

GENEL AÇIKLAMALAR: Mimari elemanlarla sınırları belirlenmiş, toplumsal işlevlere sahip olan meydanlar, şehir dokusu ile iç içe geçmiş kent parçalarıdır (Zucker, 1959). Bunun yanında etrafı yine mimari elemanlarla çevrilmiş ancak kent içerisinde bir odak niteliği taşımayan boşluklar da kent avlusu olarak nitelendirilebilir. Lynch’e göre bir aktivite merkezi gibi olan ve birkaç yoğun kentsel alanın kalbinde bulunan kentsel avlular, kente, kentliye açık olan, sosyal-toplumsal, kültürel-psikolojik gereksinmelere yanıt verecek aktiviteleribarındıran aynı zamanda durağanlığı ifade eden büyük ölçüde bir veya birkaç yapının çevrelediği, tanımladığı kapalılığın kuvvetli algılandığı mekanlardır. Bu alanlar kentsel ortak mekan olarak belirgin bir fonksiyon, tarih yada mimari değerleri yansıtmak amacıyla kentsel donatı elemanlarını içerirler. Ayrıca bu alanlar çeşitli işlevler çerçevesinde etkileşimin sağlandığı kamusal alanlardır (Okuyucu, 2011). Bu açıdan kent ve kentli için önemi dikkate alınarak tasarlanmalıdır.

AMAÇ: Projenin genel amacı, Trabzon kentine ve yakın çevresine hizmet verecek bir kent avlusu tasarımı ile bu alanda ihtiyaç duyulan etkinliklere imkan sağlayan mekânsal çözümlemeler üretilmesidir. Proje alanının bulunduğu konum, alanda şu anda bulunan Cudibey Ortaokulu ve Öğretmenevi binalarının kaldırılacağı düşünülerek, kentin bu bölgesinde çevredeki diğer kullanımlar ile sürekliliğinin sağlanması beklenmektedir. Tasarımcıdan kente bir kimlik kazandırmayı amaçlayan, alanın iyileştirilmesi ve etkin kullanımına uygun tasarım fikirleri ile proje alanının daha canlı ve yaşayan bir kent parçası haline getirilmesi istenmektedir. Tasarımlarınız, kenti kullanan farklı kullanıcı gruplarına hizmet verecek, onların ihtiyaç ve isteklerini karşılayacak şekilde, peyzaj mimarlığı ilkeleri doğrultusunda işlevsel ve estetik değer taşımalıdır. Buna yönelik olarak yapılacak peyzaj tasarımında bu alana en iyi şekilde işlerlik kazandıracak, kimlik ve imgelem ögelerini oluşturacak kullanımlar beklenmektedir.

Proje Koordinatörü: Doç. Dr. Ertan DÜZGÜNEŞ

Derste Görevli Öğretim Üye ve Elemanları: Prof. Dr. Cengiz ACAR -  Prof. Dr. Banu Çiçek KURDOĞLU - Doç. Dr. Ertan DÜZGÜNEŞ - Doç. Dr. Serap YILMAZ - Doç. Dr. Müberra PULATKAN - Doç. Dr. Emrah YALÇINALP - Doç. Dr. Elif Merve ALPAK - Arş. Gör. Elif KAYA ŞAHİN - Arş. Gör. Pınar Özge YENİÇIRAK

Sergi Komisyonu Adına Sergi Düzenleme: Doç. Dr. Doruk Görkem ÖZKAN - Arş. Gör. Abdullah ÇİĞDEM

Bölüm Başkanlığı