Page 7 - E-Tez Bülteni Mart 2025, SAYI 2
P. 7

Tez Özeti

        α-Amilaz ve α-glukosidaz, Glikozit hidrolazın temsilcilerindendir. Bu tez kapsamında, Anoxybacillus flavithermus 2641T α-amilaz ve α-
        glukosidaz  genlerinin  klonlanması,  ekspresyonları,  rekombinant  olarak  üretilen  enzimlerin  biyokimyasal  karakterizasyonları  ve  CLEA
        yöntemi  ile  immobilizasyonları  yapıldı.  α-Amilaz  ve  α-glukosidazın  doğal  PAGE  ve  zimogram  analizleri  yapılarak,  optimum  pH,
        optimum sıcaklık ve kinetik parametreleri belirlendi. Toprak alkali metaller, alkali metaller, potansiyel inhibitörler, iyonik ve non-iyonik
        deterjanların,  organik  çözücülerin  α-amilaz  ve  α-glukosidaz  üzerine  etkileri  araştırıldı.  α-Amilazın,  substrat  olarak  patates  nişastası
        varlığında  optimum  pH’sı  6,0-8,0  aralığında  bulundu.  Enzimin  optimum  sıcaklığı  70  °C  olarak  belirlendi.  Patates  nişastası  için,  α-
        amilazın Lineweaver-Burk eğrisi ile Km değeri 1,14 mg/ml, Vmax değeri 31 U/mg olarak belirlendi. α-Glukosidazın substrat olarak
        pNPG  varlığında  optimum  pH’sı  6,0-8,0  aralığında,  optimum  sıcaklığı  ise  60  °C  olarak  belirlendi.  Çapraz  bağlı  enzim  agregatları
        (CLEA)  metodu  kullanılarak  enzimlerin  ayrı  olarak  ve  birlikte  immoblizasyonu  yapıldı.  İmmobilize  α-amilazın  da  karakterizasyonu
        yapılarak, optimum pH’sı 8,0-9,0, optimum sıcaklığı 70 °C, Km ve Vmax değerleri sırası ile, 0,94 mg/ml ve 35 U/ml olarak belirlendi.
        İmmobilize α-glukosidaz için optimum sıcaklık 55 °C, optimum pH 6,0-8,0 ve Km ve Vmax değerleri sırası ile 0,66 mM ve 811 U/mg
        olarak belirlendi. Birlikte immobilize edilen enzimler için optimum sıcaklık 55 °C, optimum pH 7,4 olarak belirlendi.
              Anahtar kelimeler: α-Amilaz, α-Glukosidaz, Anoxybacillus flavithermus 2641T, immobilizasyon, karakterizasyon
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12