psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimi

Birimin Görevleri

 

Birimin Amacı ve Çalışma Alanları

Birimin amacı Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisinin zihinsel,duygusal ve sosyal potansiyelinin farkına varabilmesini sağlamak;bu potansiyeli ve çevresindeki kaynakları verimli kullanabilmesi için destekleyici hizmetler sunmak ve bunun yanı sıra psikolojik sorunlara yönelik koruyucu/önleyici,konsültasyon ve gerektiğinde müdahaleye yönelik bireysel psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri sunmaktır.Birimde, belirtilen bu amaçlar doğrultusunda aşağıdaki çalışmalar gerçekleştirilir;

 

  • Öğrencilere bireysel ve/veya grup düzeyinde psikolojik danışmanlık hizmeti sunmak.
  • Öğrencilerin,kendilerine sunulan eğitsel ve mesleki fırsatları değerlendirebilen, sorumluluk alabilen bireyler olarak yetiştirilmesini ve bu bireylerin toplum içerisinde sağlıklı bir şekilde yaşantılarını sürdürebilmeleri amacıyla sosyal, duygusal ve akademik gelişimlerini desteklemek.
  • Birime başvuran öğrencilerin kendini anlamasını ve kendisi hakkında karar vermesini kolaylaştırmak,etkili müdahale yöntemlerinin seçilmesini sağlamak amacıyla gerektiğinde psikolojik testler ya da diğer ölçme araç ve tekniklerini kullanmak.
  • Risk altında olduğu düşünülen ve mesleki yeterlikleri dışında kalan bir uzmanlık alanında yardıma ihtiyaç duyulması durumunda, bireyi yardım alabileceği düşünülen daha yetkin uzman kişi, kurum veya kuruluşlara yönlendirmek. 
  • Yeni gelen öğrencilerin üniversiteye uyumunu kolaylaştırmaya yönelik gerçekleştirilen uyum çalışmalarına destek vermek.
  • Gerekli görüldüğünde öğrenciler ve üniversite personeli için koruyucu/önleyici seminer faaliyetleri düzenlemek.

 

 

Çalışma İlkelerimiz

 

Bir hizmet bireye götürülürken belli başlı temel ilkeler içerisinde verilmelidir. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetinde de insan faktörü temel olduğu için aşağıda vereceğimiz ilkelerin önemi daha da artmaktadır.

 

  • Gizlilik: Başvuruda bulunan bireylerin bilgileri 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Kanununa dayanılarak hiçbir kişi, birim ya da kurum ile paylaşılamaz.
  • Eşitlik: Başvuranların cinsiyet, etnik, kimlik, din, milliyet, sosyal sınıf vb. farklılıklar gözetilmeden eşitlik ve tarafsızlık ilkesiyle davranılır. Her birey kendine özgü bir varlıktır; ilgi, yetenek, değer ve tutumları ile başkalarından farklılık gösterir. Farklı ortamlarda yetişmiş bireylerin ihtiyaçları da farklıdır.
  • Gönüllülük: Danışanlara yönelik çalışmalar gönüllülük ve işbirliği esasına dayalı olarak gerçekleştirilir.
  • Zaman: Danışanların randevularına zamanında gelmesi ve gelemeyecek olmaları halinde iletişim sağlamaları önemlidir.
  • İnsana Saygı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerinin temelinde insan hak ve sorumlulukları ile yakından ilgili bütüncül, demokratik ve insancıl bir anlayış öngörüsü yer almaktadır.

 

Hizmetlerimiz

 

Bireysel Görüşmeler

Danışmanınızla bire bir yapacağınız görüşmeler akademik, sosyal ya da bireysel alanlarda gelişiminizi engelleyen sorunlarınızı çözmek için gerekli becerileri edinmenize yardımcı olmayı amaçlar. Görüşmeler birkaç oturumdan oluşabileceği gibi daha uzun vadeli de olabilir. Görüşmeler 45-50 dakika ve genellikle haftada 1 olarak planlanmaktadır. Görüşmelerin sıklığı ve süresine ilk oturumdan sonra danışmanınızla birlikte karar verebilirsiniz.

Kısa Süreli Görüşmeler

Kısa süreli görüşmeler acil durumlar ve bilgi almak isteyen bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlenmiştir. Görüşmeler yaklaşık 15 dakika olarak planlanmaktadır. Bu görüşmelerin sonunda danışmanınız sizi başka bir birime yönlendirebilir ya da bireysel görüşme için randevu verebilir.

Yönlendirme
Psikolojik Danışmanlık Biriminde danışmanınızla yaptığınız ön görüşme ya da bir kaç görüşme sonrasında farklı bir kişi ya da kurumdan yardım almanızın uygun olacağına karar verilebilir. Böyle bir durumda, ihtiyacınıza göre psikiyatriste, nöroloğa v.b. kişi ve kurumlara yönlendirme yapılabilir. Bazen de görüşmeleri, bir kurum ya da kişiyle eş zamanlı yürütmek uygun görülebilir.

PsikolojikTestler
Danışanı daha iyi tanıyabilmek ve etkin bir görüşme planı oluşturabilmek için gerekli görüldüğünde testler uygulanabilir.

Söyleyişler
İlginizi çeken konularda, sizden gelen talepler doğrultusunda ya da ihtiyaçlara göre yıl içinde belirli zamanlarda söyleşiler düzenlemeyi planlıyoruz. Söyleşi yer ve zamanlarını buradan ya da internet sayfasından öğrenebilirsiniz.

 

Eğitim Portalı

 

PSİKOLOJİK DESTEK :

Zaman Yönetimi

Zamanı iyi kullanmak aynı zamanda kaliteli ve verimli yaşamak anlamına gelir. Zaman herkes için farklı ?yapılacak şeyler? listesi içerir. Bir öğrenci için ise zamanın etkin kullanımı, ders çalışma, uyuma ve sosyal faaliyetleri dengeli bir biçimde hayatına yerleştirmeyi sağlar. Zamanı iyi kullanmayan birinin kaygı düzeyinin sürekli yüksek olması ve her zaman bir şeyleri yetiştirememekten yakınması doğaldır. Oysa iyi bir planlamayla, ders çalışmaya da eğlenmeye de dinlenmeye de vakit bulmak mümkündür. 

ZAMANIMI NASIL PLANLAMALIYIM?

Yapılacak İşler Listesini Hazırlamak

 Bazen yapılması öncelikli bir sürü iş varken kendinizi televizyon izlerken, birileriyle sohbet ederken, uzun uzun telefon konuşmaları yaparken, dergi, kitap okurken ya da gezerken bulursunuz. Şüphesiz bütün bu aktiviteler hayatınızda yapmaktan hoşlandığınız şeyleri oluşturur ama en önemli sınavınızın öncesinde ya da ödev tesliminize bir gün kalmışken bu aktivitelerle ilgilendiğinizi varsayalım.

Sonrasında    Neler   Yaşanabilir?

Ödevinizi yetiştiremeyeceğinize ya da sınava yeterince hazırlanmadığınıza dair yoğun bir kaygı, Aceleyle çok da verimli olmayan bir şekilde çalışmaya ÇALIŞMAK, zaten hiçbir zaman yetiştiremiyorum, beceremiyorum, gibi düşünceler ve kendine güven kaybı, Hayal kırıklığı, Suçluluk duygusu, Bir daha böyle olmayacağına dair verilen sözler. Bu listeyi uzatabilirsiniz. Burada acaba zamanın kendisi mi suçlu yoksa bu duygu ve düşünceler iyi planlanmamış bir zamanın ürünü mü?

İyi planlanmamış bir zaman sonrasında, yapmanız gereken şeyler için daha büyük bir çaba harcamanıza ve sıkıntıya girmenize yol açabilir. Bunun yerine yapacağınız şeyleri sizin için önem sırasına göre düzenlemeniz, tahmininizden daha çok işinize yarayacaktır.

Bunu Nasıl Yapabilirsiniz?

Günlük yapılacak şeyler listesi hazırlayın. Yazarak çalışmak yapılacakları daha net görmenizi sağlar.

Oluşturacağınız liste, o gün için yapmayı düşündüğünüz şeyler içinden, sizin için en önemli olandan en az önemli olana doğru olmalı.

En önemli işleri seçerken en çok keyif aldıklarınızı değil yapmadığınızda sizi en çok sıkıntıya sokacak olanları göz önünde bulundurun. En az önemli olanları belirlerken de yapılıp yapılmaması o gün için ya da uzun vadede hayatınızın akışını etkilemeyecek aktiviteler olmasına özen gösterin.

O gün için yapılacakları belirledikten sonra önem sırasına göre 1?den başlayan numaralar verebilirsiniz. Burada en önemli şey, ilk numaralardaki aktiviteleri bitirmeden alt sıralara geçmemektir. Listenizde; son ödeme tarihi o gün olan telefon faturası, dergi okumak, arkadaşlarla sohbet etmek, yemek yemek, telefon görüşmeleri, teslim tarihi ertesi gün olan bir ödev, TV izlemek, sinemaya gitmek vb. olabilir. Böyle bir durumda nasıl bir liste oluşturmak uygun olur?

 

İletişim

 

Birim Personelimiz

Psikolog: Tuğçe BORA YILMAZ

Tel: 0462 377 22 48

Sekreterlik : Tuğba ALTUNBAŞ
Tel : 0462 377 2005

 

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimine KTÜ tüm personel ve öğrencileri başvuruda bulunabilirler.

Birimimiz her hafta Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri ücretsiz olarak hizmet vermektedir.