haberler

"16. Uluslararası Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" Etkinliği Tamamlandı!

Üniversitemizin himayesinde ve KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi organizatörlüğünde 21 – 23 Kasım 2023 tarihleri arasında ‘16. Uluslararası Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı’ her yıl olduğu gibi büyük bir coşku ve emekle düzenlenerek gerçekleştirildi. 

Etkinliğin açılış töreninde konuşan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, günümüz Türkiye’sinde artık rol model olan büyük iş adamları ve yöneticilerimizin olduğuna vurgu yaparak geçmiş yıllarda genç mühendislerin önünde olan engellerin olmadığını artık açık bir girişimcilik ekosisteminde güçlü yerlere gelebileceklerini ifade etti.

Açılış töreninde konuşma yapan KTÜ Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oktay YILDIZ ise projecilik kültürünün sanayi iş birliğiyle harmanlanması gerekliliğine dikkat çekerek bu amaca hizmet veren TTM Ekibini kutlayarak tüm sergilenen projelere gelecek girişimcilik yolculuklarında başarılar diledi.

Üniversitemiz, her yıl istikrarlı olarak gerçekleştirilen organizasyonu sayesinde TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı kapsamında 130.000 ₺ kaynağı bölgemize çekerek girişimci hareketliliği sağlamıştır.

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri öncelikleri kapsamında geliştirilen farklı kategorilerde yaklaşık 80 inovatif ve girişimci iş fikirlerine ait projeler bölgemizdeki güçlü işbirlikçilerimiz olan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon Ticaret Borsası, MEKAP Deri ve Ayakkabı, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Kral Pestil KÖME, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve TEOL Dil Okulları Trabzon’un katkılarıyla sergilendi.

2023 yılında 16.sını uluslararası başvuruya açarak farklı ülkelerden de bölgemize proje çeken etkinlik kapsamında öğrenciler, akademisyen, sanayiciler ve yerel basını bir araya getirerek proje pazarı etkinliğinde akademi, öğrenci ve girişimci statülerinde toplamda 140 proje başvurusu alınarak ön değerlendirme süreçleri ardından 80 yenilikçi proje çeşitli kurum temsilcilerinden oluşan bağımsız hakemler tarafından değerlendirildi. Bölgemizde girişimcilik, inovasyon, sanayi iş birliği ve proje kültürünün geliştirilmesinde önemli katkılar sağlayan kurumlarımızı sürece dahil ederek yalnızca üniversite değil, tüm Trabzon’un sahip çıktığı 16. Uluslararası Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı etkinliğinde yer alan hakemlerimiz Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Trabzon Ticaret Borsası, Arsin Organize Sanayi Bölgesi, Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi, Şinik Organize Sanayi Bölgesi, KOSGEB Trabzon, Trabzon Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Bilim, Sanayi ve Teknoloji Trabzon İl Müdürlüğü ve YEDAŞ kurumlarını temsilen etkinlikte yer aldılar.

Bölgenin;

  • AR-GE ve yenilik odaklı potansiyelini ortaya koymak,
  • İş fikirlerini uygun hızlandırıcı programlarına dahil etmek ve
  • Sanayiciler tarafından iş fikirlerine yatırım alarak inovasyon kültürünü bölgeye kazandırma

ideolojisinde gerçekleştirilen 16 yıllık köklü bir organizasyon kapsamında toplamda 90.000₺ değerindeki nakdi ödüller ve mansiyon ödülleriyle ‘Akademisyen’ ve ‘Öğrenci/ Mezun/ Girişimci’ kategorilerinde yarışan projeler etkinliğin 3. Günü düzenlenen kapanış ve ödül töreninde sahiplerini buldu.

‘Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı’ etkinliğinde her yıl yenilikçi boyutta farklı organizasyonlara da yer verilmekte olup 2023 yılında bölgedeki en güçlü işbirlikçilerimizden olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) iş birliğiyle ‘Yatırımcı Sunumu Programı’ gerçekleştirildi. KTÜ Teknoloji Transfer Merkezi portföyünde yer alan 14 girişimci TTSO üyesi iş dünyası temsilcileriyle bir araya getirilerek yatırım fırsatları değerlendirildi.

 

Etkinlik boyunca katılımcılara Girişimcilik Uzmanı Eren YILMAZ tarafından ‘Girişimcilik Destekleri, Melek Yatırımcılık & Girişimlerden Beklentiler’ içeriğinde seminer düzenlenerek girişimcilerin iş fikirlerine katma değer yaratacakları unsurlar hakkında bilgiler verildi. Patent Uzmanları Öğr. Gör. Hülya SABIR ve Öğr. Gör. Kerim SÖNMEZ tarafından ‘Fikrimi Nasıl Korumalıyım?’ içeriğinde seminer düzenlenerek katılımcıların patent ekosistemine yönelik farkındalıkları arttırıldı.

 

‘Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı’nın köklü geçmişi ilk kez 2009 yılında üniversitemizin Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen ‘Düşünden Gerçeğine Bitirme Projeleri’ne dayanmaktadır. 2015 yılında iki organizasyonun birleştirilmesiyle girişimcilik ve proje kültürü tüm üniversite genelinde yaygınlaştırılmıştır. ‘Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı’ etkinliğinin bugüne gelmesine büyük katkı sağlayan ve tüm üniversitenin ortak katılımına açan Mühendislik Fakültesi – Elektrik Elektronik Mühendisliği - Elektrik Tesisleri - Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı ALTAŞ hocamıza sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Proje Pazarı sergi alanında 2 gün boyunca katılımcılara çeşitli içecek ikramlarıyla ekiplere gün boyu enerji veren REDBUL ekibi etkinlik alanında yer aldı.

‘Akademisyen’ Kategorisi Ödülleri sahiplerini buldu.

Gündelik yaşam akışı içerisinde görmezden gelinen problemlere karşı yaratıcı ve yenilikçi iş fikri geliştirerek sergilenmeye hak kazanan tüm değerli projeler arasından ‘Akademisyen’ kategorisinde ilk 3 dereceye girmeye ve mansiyon ödülü almaya hak kazanan projeleri tebrik ederiz.

            BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

PROJE 137: Ergold Innovation

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. İbrahim ALP

Proje Ekibi: Abdulbaki Hassan MUHAMMED, Abdou Azizi YOUPOUNGAM, Muhammed Vadel ETHMANE, Sadiye KANTARCI, Burak Bünyamin CANLI

            İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

PROJE 104: EDTA ve EDDHA'ya Alternatif Yerli Şelatlı Demir Gübre Formülasyonunun Hazırlanması ve Tuzluluk-Yüksek pH Koşullarında Gübre Olarak Kullanılabilme Potansiyellerinin Araştırılması

Proje Yürütücüsü: Dr. Dilek ÜNLÜER BİRİNCİ

Proje Ekibi: Arş. Gör. Selda DURMUŞOĞLU, Sümeyye Nur ÇAKMAK

Proje Danışmanı: Prof. Dr. Asim KADIOĞLU

            ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

PROJE 111: Güneş Enerjisi Panellerinin Bina Çatı Yüzeylerine En Verimli Şekilde Otomatik Konumlandırılmasını Sağlayacak Bir Yazılım Geliştirilmesi

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin ACAR

Proje Ekibi: Batuhan GÜMRÜKÇÜ, Miraç ÖZTÜRK, Ömer CANÖZÜ, Mehmet ÖZTÜRK

Proje Danışmanı: Prof. Dr. Fevzi KARSLI

             MANSİYON ÖDÜLÜ

PROJE 138: Holografik Gözlük ve Ayarlanabilen Transdüser Başlıklı Elde Taşınabilir Dört Boyutlu Ultrasonografi Cihazı

Proje Yürütücüsü: Arş. Gör. Dr. Arif Kâmil SALİHOĞLU

Proje Ekibi: Uzm. Dr. Cemal AYDOĞAN, Ömer Faruk DEMİRTAŞ

 

‘Öğrenci/ Mezun/ Girişimci’ Kategorisi Ödülleri sahiplerini buldu.

İhtiyaçlardan icat doğan felsefesiyle savunma sanayimizin istikrarlı büyümesine katkı sağlayacak yaratıcı ve yenilikçi iş fikri geliştirerek sergilenmeye hak kazanan tüm değerli projeler arasından ‘Öğrenci/ Mezun/ Girişimci’ kategorisinde ilk 3 dereceye girmeye ve mansiyon ödülü almaya hak kazanan projeleri tebrik ederiz.

            BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

PROJE 121: Katı Yakıtlı Roket Motoru

Proje Yürütücüsü: Umut GENÇ

Proje Ekibi: Hayri Eyüp Can YOLCU, Efecan BAŞ, Merve DERİCİOĞLU, Mert Said KOÇYİĞİT

Proje Danışmanı: Dr. Öğretim Üyesi Rafet Çağrı ÖZTÜRK

             İKİNCİLİK ÖDÜLÜ

PROJE 117: CREATINY İnsansız Elektrikli Gemi

Proje Yürütücüsü: Hacer CEYLAN

Proje Ekibi: Oğuzhan MUTLU, Kemal Aybars IŞIK, Nigar KÜÇÜK

Proje Danışmanı: Dr. Öğretim Üyesi Rafet Çağrı ÖZTÜRK 

            ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ

PROJE 7: KROW

Proje Yürütücüsü: İrfan Başkaya

Proje Ekibi: Ali Tayyip AYDIN, Mehmed Emre AKDİN

Proje Danışmanı: Prof. Dr. Mustafa ERGEN

          MANSİYON ÖDÜLLERİ

PROJE 19: Atık Floresan Lambaların Geri Dönüştürülerek Civa Kirliliğinin Engellenmesi ve Katma Değerli Ürünlerin Elde Edilmesi

Proje Yürütücüsü: Ayşe ÜSTÜNEL ÇAVUŞ

Proje Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Raşit SEZER

PROJE 120: Periton Diyalizi ve Parasentez Yapılabilen Giyilebilir Batın Muayenesi Simülatörü

Proje Yürütücüsü: Hasan Sadık MAYDA

Proje Ekibi: Ilgaz AKIN, Cüneyt YANAR, Oğuzhan BAŞER

Proje Danışmanları: Prof. Dr. Mustafa İMAMOĞLU ve Dr. Bilge DELİBALTA

PROJE 63: Eşit Kariyer

Proje Yürütücüsü: Emre CIRIK’ı

 

ULUSLARARASI MANSİYON ÖDÜLÜ

PROJE 112: Akıllı Otonom Ev

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Cavanşir ZEYNALOV

Proje Ekibi: Daşqın Məmmədov, Azad Əzizzadə, Tural Allahverdi

 

 


24 Kasım 2023