"15. Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" Etkinliği Tamamlandı!

Üniversitemiz Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 25-27 Mayıs 2022 tarihlerinde, KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "15. Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" Etkinliği tamamlandı.

Şubat 2022’de başvuruları alınmaya başlanan etkinlikte Türkiye’nin farklı bölgelerinden yaklaşık 200 başvuru alındı.  Sergilenen toplam 98 adet inovatif odaklı projenin 80 adeti "ana kategori" alanında uzman akademisyenlerce değerlendirildikten sonra sergilenmeye hak kazandı. Bunların yanı sıra 10 adet proje "mimari tasarım kategorisi" olarak üniversitemiz mimarlık, iç mimarlık, şehir bölge planlama bölümlerinden, 8 adet proje ise KTÜ UZEM’den "Robotik ve Kodlama Kategorisi"nde olmak üzere Proje Pazarı’nda yer aldı.  Projelerin her biri 3 günlük etkinlik sürecinde çeşitli kurum temsilcilerinden oluşan bağımsız hakemler tarafından değerlendirmeye alındı.

Etkinliğin açılış töreninde konuşan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, etkinliğe katılım sağlayan proje ekiplerine başarılar diledi. Ayrıca etkinliği her geçen yıl daha etkili ve verimli devam ettiğini belirterek bir sonraki yıl uluslararası düzeyde planlandığını ifade etti. Ayrıca proje pazarı etkinliğinin bugünlere gelmesinde emeği olan Prof. Dr. İsmail Hakkı ALTAŞ’a da teşekkür plaketi taktim edildi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği iş birliğinde ve Trabzon Ticaret Borsası, Mekap Deri ve Ayakkabı Sanayi Ticaret A.Ş, Kral Pestil Köme ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın sponsorluğunda desteklenen etkinliğin 3. Günü düzenlenen kapanış ve ödül töreninde ödüller sahiplerini buldu.

Bu yıl 15. Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı’nda bir hızlandırıcı programı da başlatıldı. Proje pazarı etkinliğinde hakemler tarafından değerlendirilen projeler içerisinden sıralama gözetilerek ticarileşme potansiyeli bulunan 20 proje hızlandırıcı programına kabul edildi. KTÜ TTM hızlandırma programı T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genç İstihdam teması altında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliği ile düzenlenmektedir. Hızlandırıcıya kabul edilen girişimler nitelikli eğitimler ve sektör mentorleri ile buluşturularak yatırımcı görüşmelerine dahil edilecektir. Hızlandırıcı programına katılma hakkı kazanan tüm proje sahiplerini tebrik ederiz.

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Ana Kategori Ödülleri;

1.’lik ödülü: “Gemi İnşaatı Panel Hattında Birleştirme Yöntemi Olarak Sürtünme Karıştırma Kaynağının Kullanılması” isimli projesiyle Dr. Öğr. Üyesi Dursun Murat SEKBAN

2.’lik ödülü: “Yerli ve Biyouyumlu Enfeksiyon Göstergelerinin Geliştirilmesi ve Yaşlı, Hasta ve Bebek için Fonksiyonel Bezlerin Üretilmesi” isimli proje ile Doç. Dr. İsmail ÖÇSOY (yürütücü), Doç. Dr. Nilay ILDIZ, Öğr. Gör. Çağla ÇELİK, Dr. Öğr. Üyesi Güven AKÇAY, Sümeyye KESKİN, Beyza ÇALIM

3.’lük ödülü: Dr. Öğr. Üyesi Rafet Çağrı ÖZTÜRK danışmanlığında, “Otonom İnsansız Su Üstü Aracı” isimli proje ile Kadir YAZICI (yürütücü), Enescan AK, Berfin Huri GÜLMEZ, Ayşegül AKBAŞ, Ceren YEDİCAN

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Robotik ve Kodlama Kategorisi Ödülleri;

1.’lik ödülü: Tayfun BEKAR danışmanlığında, “Hava Kalitesi Kontrol Sistemi (Air-Soft)” isimli projesiyle Azra ARSLAN (yürütücü), Begüm Zümra BEKAR, Duru BERİGEL,  Hüma KOÇ, Sevgi Ceren ERÜMİT

2.’lik ödülü: Öğr. Gör. Yavuz KABLAN danışmanlığında, “Duyma Yeteneği” isimli proje ile Ömer Lütfi BAYRAM (yürütücü), Süleyman Yiğit AKSU, Egemen Utku ATAR, Tuna ÇETİNKAYA, Mehmet Arın ŞAHİN, Atakan COŞKUN

3.’lük ödülü: Öğr. Gör. Yavuz KABLAN danışmanlığında, “‘Engel Uyarı Cihazı” isimli proje ile Mevlüt Tarık DÜNDAR (yürütücü), Ertuğrul ALP, Taha Nizam YURDAKUL, Emir Mete ÖZSALİH, Yağız CANSIZ

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Mimari Tasarım Kategorisi Ödülü;

Arş. Gör. Selin OKTAN ve Prof. Dr. Ahmet Melih ÖKSÜZ danışmanlığında “Fındık Müzesi” isimli proje ile Sena Nur USTA (yürütücü)

Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Mansiyon Ödülleri;

“Çam Reçinesinden Fuzel Yağı Modifikasyonu ile Biyopolimer Üretimi” isimli proje ile Arş. Gör. Bilge YILMAZ,

“Binalardaki 3 Boyutlu Değişimlerin Otomatik Olarak Tespit Edilmesini Sağlayacak Bir Yazılımın Geliştirilmesi” isimli proje ile Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin ACAR,

“Halokromik Jel Uçlu Kalem” isimli projesi ile Dr. Öğr. Üyesi Şeyda TAŞAR,

“Metisiline Dirençli Staphylococcus Aureus (MRSA) Tespitinde Doğal İçerikli, Hızlı ve Hassas Kolorimetrik Tanı Testi Geliştirilmesi”  isimli proje ile Doç. Dr. İsmail ÖÇSOY,

“Çabuk Bozulabilen Gıdaların Takibi İçin İndikatör Sistemi Geliştirilmesi”  isimli proje ile Doç. Dr. Şahin DİREKEL,

“Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu Geçiren Bireylerde Görsel ve İşitsel Uyarılarla Yapılan Rehabilitasyon Yaklaşımlarının Etkinliğinin Değerlendirilmesi”  isimli proje ile Dr. Öğr. Üyesi Onur AYDOĞDU,

“Propolis ve Arı Sütü İçeren Krem Hazırlanması”  isimli proje ile Zeynep Berin ÇELEBİ

Ayrıca Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı Üstün Emek Ödülünü;“Bağ Bahçe Aralarını İşleyen Sensörlü Toprak İşleme Makinesi” isimli proje ile Prof. Dr. Fikret DEMİR alırken, Genç Başarı Ödülünü ise “İnternet Tabanlı 8x8 İnsansız Tarım Aracı” isimli proje ile Oytun KALFA aldı.

10 Ocak 2023