aday öğrenci

Genel Bilgiler

BÖLÜM TANITIM VİDEOSU 

BÖLÜM TANITIMI

KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü ülkemizde ilk açılan bölümlerden birisi olup, 1970 yılında Temel Bilimler Fakültesi bünyesinde Jeofizik Kürsüsü olarak kurulmuştur. Lisansüstü Eğitimine 1977 yılında, Lisans Eğitimine ise 1981 yılında başlanmıştır.

Jeofizik Mühendisliği Bölümü Uygulamalı Jeofizik, Sismoloji ve Yer Fiziği Anabilim Dalları olmak üzere üç Anabilim Dalından oluşmaktadır. Bölüm bünyesinde Uygulamalı Jeofizik, Yer Fiziği, Sismik Veri-İşlem, Sismoloji ve Bilgisayar Laboratuvarı olmak üzere 5 uygulama ve araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca bölümümüzde akademik ve idari personelin kullandığı bürolar, projektörlü ve internet bağlantılı 6 adet derslik, 1 amfi, 1 sınav salonu yer almaktadır.

Jeofizik Mühendisliği Bölümü’ndeki üç anabilim dalında akademik öğretim elemanı dağılımı; Uygulamalı Jeofizik Anabilim Dalında 8, Sismoloji Anabilim Dalında 6, Yer Fiziği Anabilim Dalında ise 1 kişi şeklindedir. Bölümümüzde öğretim üyesi başına düşen ders sayısı yaklaşık 2’dir. 15 öğretim elemanımızın eğitime ve araştırmaya ayırdıkları ortalama zaman tüm zamanlarının %85’inin üzerindedir. Bu kapsamda, bölümümüz öğretim elemanları güncel bilimsel gelişimlere bağlı olarak, mesleğin değişik konularında araştırmalar gerçekleştirmektedir. Bunlar, Türkiye ve civarı için yer altı yapısının modellenmesi, sismik risk analizleri, depremsellik çalışmaları, bölgesel ve yerel heyelanlarının incelenmesi çalışmaları, mikro bölgeleme çalışmaları, jeofizik sinyal işleme, arkeolojik araştırmalar ve yer araştırma projeleridir

JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN EĞİTİM AMAÇLARI

Jeofizik Mühendisliği Bölümü mezunlarının, mezuniyetlerini takiben birkaç yıl içinde, öğrendikleri temel ve mesleki mühendislik bilgileriyle ve kazandıkları becerilerle; depremleri, heyelanları, zemin/çevre problemlerini inceleyebilen, doğal kaynaklar ve arkeolojik eserlerin aramasını yapabilen, jeofizik yöntemlerle veri toplama, işleme ve modelleme konularıyla ilgili jeofizik yazılımları kullanabilen ve arazi çalışmalarını tasarlayabilen mezunlarımız; lisansüstü çalışmalar/akademik kariyer yapabilecek, özel bir şirket/resmi bir kurumda yönetici pozisyonuna gelebilecek ve bir projeyi yönetebilecek bilgi ve beceriye sahip mühendisler olacaklardır.

ÖZGÖRÜŞ TANIMI

Son yıllarda meydana gelen depremler ve heyelanlar ile, yeraltı kaynaklarımızın daha etkin olarak değerlendirilmesi için sarf edilen çabalarla ve yerleşim yerleri planlamalarında yer seçimi için zemin özelliklerinin incelenmesi ile, sürekli gündemde olan "Jeofizik" biliminin, Karadeniz Bölgesindeki en büyük temsilcisi olan KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümünün Özgörüşü, bilimsel kriterlerden ödün vermeden, toplum ve çevre değerlerine duyarlı ve saygılı, mühendislik ahlakına sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde mesleki projeler yapabilecek bilimsel çalışmalara katkı koyan mühendisler ve bilim insanları yetiştirmektir. Bölgemiz ve ülkemiz yer bilimleri sorunları öncelikli olmak üzere ulusal ve uluslararası araştırma ve mühendislik projeleri önermek ve yürütmektir. Bu görevleri layıkıyla yapabilmek için eğitim ve araştırma programları, alt yapı, öğretim üye ve personelimizi sürekli geliştirmektir.

ÖZGÖREV TANIMI

Jeofizik Mühendisliği Bölümünün özgörevi; mesleki bilgilerini mezuniyetlerinden sonra kısa sürede uygulama aşamasına getirebilen meslek alanında bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde projeler üretebilen ve sonuçlandırabilen ve ülkenin yer ve yer içi ilgili sorunlarını çözebilecek önderlik rolü üstlenebilen mühendisler yetiştirmektir. Bu özgörevin gerçekleşmesi adına öğrencilerimiz, matematik, fen ve temel mühendislik bilgilerini jeofizik mühendisliği alanına uygulama, karşılaşılan problemleri tanımlayabilme, formüle ederek çözebilme ve tasarım yapma becerilerini kazandırmaya yönelik eğitim almaktadırlar. Ayrıca, mesleki etik ve sorumluluk ile beraber yaşam boyu öğrenme bilincinin öğrenciye kazandırılması da bölümümüzün benimsediği özgörev açısından önemli görülmektedir.

 

 

 

 

Eğitim Öğretim

JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN EĞİTİM AMAÇLARI

Jeofizik Mühendisliği Bölümü mezunlarının, mezuniyetlerini takiben birkaç yıl içinde, öğrendikleri temel ve mesleki mühendislik bilgileriyle ve kazandıkları becerilerle; depremleri, heyelanları, zemin/çevre problemlerini inceleyebilen, doğal kaynaklar ve arkeolojik eserlerin aramasını yapabilen, jeofizik yöntemlerle veri toplama, işleme ve modelleme konularıyla ilgili jeofizik yazılımları kullanabilen ve arazi çalışmalarını tasarlayabilen mezunlarımız; lisansüstü çalışmalar/akademik kariyer yapabilecek, özel bir şirket/resmi bir kurumda yönetici pozisyonuna gelebilecek ve bir projeyi yönetebilecek bilgi ve beceriye sahip mühendisler olacaklardır.

Anabilim Dallarımız

  • Sismoloji ABD
  • Uygulamalı Jeofizik ABD
  • Yer Fiziği ABD

Staj Programı
KTÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin lisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi kuralları çerçevesinde, Mühendislik eğitimlerine katkıda bulunacak şekilde, pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur.
Öğrencilerimizin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (pratik çalışma) süresi 60 (altmış) iş günüdür. Staj yapacak öğrenciler bir staj döneminde (iki yarıyılı kapsayan bir yıllık süre içerisinde) ara vermeden en az on beş (15) iş günü ve en çok kırk (40) iş günü staj yapabilirler.
Staj programı ile birlikte öğrencilerimiz yurtiçi ve yurttışı birçok kurum ve şirkette staj imkanı bulabilmektedir.

Staj hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:

  • 1) Erasmus+ Değişim Programı Birimi
  • 2) Farabi Değişim Programı Birimi
  • 3) Mevlana Değişim Programı Birimi

olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır.  Değişim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin Değişim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.

Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.

 

Laboratuvar ve Uygulama

Araştırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öğrencilerimizin eğitim-öğretim sürecinde edindikleri teorik bilgileri pratikte de pekiştirmelerini sağlayacak disiplinler arası araştırma ve uygulama imkânları bulunmaktadır.
Jeofizik Mühendisliği Bölümümüzde  Ar-Ge laboratuvarlarımız bulunmaktadır. Laboratuvarlar ile ilgili içerikler aşağıda gösterilmiştir. 

Lisans ve Lisansüstü Laboratuvarlarımız 

Sismoloji Laboratuvarı

Uygulamalı Jeofizik Laboratuvarı 

Sismik Veri İşlem Laboratuvarı

Yer Fiziği Laboratuvarı

 

 

Mezunlarımız ve İstihdam

Mezunlarımız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Maden Tetkik Arama, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, İl Özel İdareleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Elektrik İşleri Etüd İdaresi, AFAD - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, İSKİ, ASKİ, TİSKİ, İl Bank, Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü, TÜBİTAK Yer Bilimleri Enstitüsü, Demiryolları, Limanlar, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Yerel Yönetimler, yabancı petrol şirketleri, özel maden ve sondaj şirketleri, özel mühendislik şirketleri ya da bireysel mühendislik büroları gibi birçok kurumda çalışabilmektedir.

KTÜ Mezun Bilgi Sistemi için tıklayınız.

Çift Ana Dal ve Yan Dal

Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları hakkında (başvuru, kabul ve kayıt koşulları vs.) bilgi sahibi olmak için tıklayınız