Page 31 - E-Tez Bülteni Mart 2025, SAYI 2
P. 31

Tez Özeti

        Propolis, bal arıları kovanından toplanan reçinemsi bir yapıya sahip doğal bir karışımdır. Çok geniş biyolojik aktif özelliğinden
        dolayı önemli doğal takviye edici üründür. Ham propolis, arı kovanlardan toplandıktan sonra propolis özütleri veya kapsülleri
        halinde  tüketilir.  Etanol  bilinen  en  ideal  propolis  solventi  olmasına  rağmen,  artık  çevre  dostu  propolis  özüt  ve  kapsülleri  son
        zamanlarda  daha  ilgi  görmektedir.  Doktora  tezi  olarak  planlanan  bu  çalışmada  ham  propolis  ekolojik  özütler  ve  kapsüller
        geliştirilmesi amaçlandı. Bu amaçla derin ötektik solvent karışımları (kolin klorür, laktik asit, sitrik asit, askorbik asit, prolin gibi),
        bitkisel yağlar (ayçiçek, fındık, zeytinyağı, susam yağı vb.) ve su bazlı bazik çözünürleştirme sistemleri ile özütlemeler yapılarak en
        yüksek  özütleme  kapasitesine  sahip  çözücü  sistemleri  belirlenmeye  çalışıldı.  Etanolik  Anadolu  propolisi,  pektin  ve  inülin
        polimerlerine karşın püskürtmeli kurutma, dondurma kurutma ve iyonik jelasyon teknikleri uygulanarak enkapsülasyon çalışmaları
        yapıldı.  Propolisin  özütleme  ve  kapsüllenme  kapasitesi,  toplam  fenolik  madde  miktarı  (TPC),  toplam  flavonoid  madde  miktarı
        (TFC), antioksidan kapasite testleri (FRAP ve DPPH ) ile RP-HPLC-PDA ile fenolik bileşen analizleri ile ölçüldü. En iyi derin ötektik
        karışımının kolin klorür-laktik asit (1:10) olduğu tespit edildi.
                        Anahtar kelimeler: Propolis, Derin ötektik solvent, Kapsülasyon, Kolin klorür
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36