Page 31 - E-Tez Bülteni Mart 2025, SAYI 2
P. 31
Tez Özeti
Propolis, bal arıları kovanından toplanan reçinemsi bir yapıya sahip doğal bir karışımdır. Çok geniş biyolojik aktif özelliğinden
dolayı önemli doğal takviye edici üründür. Ham propolis, arı kovanlardan toplandıktan sonra propolis özütleri veya kapsülleri
halinde tüketilir. Etanol bilinen en ideal propolis solventi olmasına rağmen, artık çevre dostu propolis özüt ve kapsülleri son
zamanlarda daha ilgi görmektedir. Doktora tezi olarak planlanan bu çalışmada ham propolis ekolojik özütler ve kapsüller
geliştirilmesi amaçlandı. Bu amaçla derin ötektik solvent karışımları (kolin klorür, laktik asit, sitrik asit, askorbik asit, prolin gibi),
bitkisel yağlar (ayçiçek, fındık, zeytinyağı, susam yağı vb.) ve su bazlı bazik çözünürleştirme sistemleri ile özütlemeler yapılarak en
yüksek özütleme kapasitesine sahip çözücü sistemleri belirlenmeye çalışıldı. Etanolik Anadolu propolisi, pektin ve inülin
polimerlerine karşın püskürtmeli kurutma, dondurma kurutma ve iyonik jelasyon teknikleri uygulanarak enkapsülasyon çalışmaları
yapıldı. Propolisin özütleme ve kapsüllenme kapasitesi, toplam fenolik madde miktarı (TPC), toplam flavonoid madde miktarı
(TFC), antioksidan kapasite testleri (FRAP ve DPPH ) ile RP-HPLC-PDA ile fenolik bileşen analizleri ile ölçüldü. En iyi derin ötektik
karışımının kolin klorür-laktik asit (1:10) olduğu tespit edildi.
Anahtar kelimeler: Propolis, Derin ötektik solvent, Kapsülasyon, Kolin klorür