haberler

"Yeryüzü Etiği" Konusu Üzerine Söyleşi Gerçekleştirildi

“Yeryüzü Etiği” konusu üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

DOĞA BİZDEN İNTİKAMINI ALACAK

KTÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Elif ÖKSÜZ GÜNEŞ beraberindeki, Doktora Öğrencisi Arzu KÜÇÜKOSMAN, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Güneş, programda alanına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Elif ÖKSÜZ GÜNEŞ beraberindeki, Doktora Öğrencisi Arzu KÜÇÜKOSMAN oldu. Çevre hakkında konuşan Doç. Dr. Öksüz Güneş, “Çevre insanların ve canlıların yaşamları boyunca birbirleriyle etkileşim içerisinde oldukları mekanlardır. Biz çevreyi her ne kadar mekan olarak tanımlasak da etkileşim içinde bulunduğu biyolojik, fiziki, sosyal, ekonomik ve kültürel bütün alanlara biz çevre diyoruz. Her farklı bilim dalında çevrenin farklı bir tanımı vardır.” dedi.

ÇEVRESEL FELAKETLERİN SONUÇLARI

Programda, çevresel felaketlere dikkat çeken Doç. Dr. Elif ÖKSÜZ GÜNEŞ, “Tabiatın ve onda var olan her şeyin kendine has bir işleyişi vardır ve bu işleyişin bozulmaması için mücadele ediyoruz. Çevresel felaketler işleyişin bozulduğunda karşılaştığımız durumlar olarak kısaca bahsedebiliriz. Denizler, soluduğumuz hava, içtiğimiz su kirletildiğinde karşılaştığımız durumlardır. Ozon tabakasının delinmesiyle birlikte cilt kanserleri artabilir. Mevsimler değişir, buzullar erir buna bağlı olarak okyanusların su seviyesi yükselir ve verimli tarım alanları yok olur. Bunun sonucunda salgın hastalıklar artar ve gıda sorunu oluşabilir. İnsanların doğaya karşı etik ve ahlaki sorumlulukları vardır. Bu etik sorumluluklarımızı yerine getirmezsek doğa da kendi imkanları ve olanakları çerçevesinde biz cevap vermeye başlayacaktır. Yani doğa bizden bir şekilde intikamını alacaktır.” şeklinde konuştu.

YERYÜZÜ DEMOKRASİSİ

Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Öğrencisi Arzu KÜÇÜKOSMAN yeryüzü demokrasi kavramı hakkında şöyle konuştu “Yeryüzü demokrasi kavramı ilk olarak Vandana Shiva’nın yazmış olduğu Adalet, Barış, Sürdürülebilirlik ve Yeryüzü Demokrasisi adlı kitabında geçmektedir. Bu kitapta yeryüzü demokrasisi yönetim biçimi olan demokrasinin ekosistemdeki tüm canlılara uygulanabilmesini ortaya koymaktadır. Yani demokratik sistemde seçme ve seçilme hakkı gibi ya da herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olması gibi argümanlar yeryüzündeki tüm canlılar adına uygulanmalıdır.”

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=7nwN9Cve03o


18 Ocak 2024