haberler

"Risk Toplumu ve Salgının Sosyal Anatomisi" Üzerine Söyleşi Gerçekleştirildi

TABİATA OLAN MÜDAHALELER SONUCUNDA YENİ PANDEMİLER ORTAYA ÇIKABİLİR

KTÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram SEVİNÇ, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Sevinç, programda alanına dair önemli açıklamalarda bulunarak, “Risk Toplumu ve Salgının Sosyal Anatomisi” üzerine söyleşi gerçekleştirdi.

SALGINLARIN TOPLUMA YANSIMALARI

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu Televizyon programının konuğu, KTÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram SEVİNÇ oldu. Risk Toplumu hakkında konuşan Doç. Dr. Sevinç, “Risk toplumu; modernitenin geç evresi olarak tanımladığımız toplum türüdür. Tabiata müdahaleler arttıkça bazı bedeller ödenmeye başlandı. 20, yüzyıla geldiğimizde, klasik moderniteyi geride bıraktığımızda kendi elimizle yaptığımız müdahalelerin bazı riskli sonuçlarını görmeye başladık.” dedi.

 

SALGINLAR RUTİN OLANI DEĞİŞTİRİR

Programda, küreselleşme ve çağdaş sosyoloji konusuna dikkat çeken Doç. Dr. Bayram SEVİNÇ,  “Küreselleşme bizim için ulaşım ve iletişim temelli olsa da, bir Dünya bilinci üzerinden meseleyi okumak gerekiyor. Artık her şey sınırları aşabilen bir yapıya sahip. Dolayısıyla bir yerde çıkan virüs, her yere yayılabilir. Salgınlar teknik olarak rutini kırarak ve değiştirerek en önemli etkiyi yapmaktadır. Bu sadece alışkanlıklardan kopmak anlamında değil, zihin o ritimle hareket eder.” şeklinde konuştu.

YENİ PANDEMİLER ORTAYA ÇIKABİLİR

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram SEVİNÇ çağdaş salgının özgün nitelikleri hakkında şöyle konuştu “Covid-19’a baktığımız zaman doğal kavramlar üzerinde bizi tartışmaya ve düşünmeye yönlendirmiştir. Doğal kaynakların müşterek doğası ile müşterek kaynakların yönetim sorunu ortaya çıkmıştır. Tabiata olan müdahaleler sonucunda yeni pandemiler ortaya çıkabilir. Aynı zamanda yazdığım SİRAYET- Pandemi versus İnfodemi kitabımda bahsettiğim infodemi kavramı bir malumat salgınıdır. Özellikle pandemi döneminde karşılaştığımız infodemi, viral bilgilerin test edilme imkanı bulunmadan zarar verici düzeyde yayılmasıdır ve bir salgına dönüşmesidir.”

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=veRgZsldqjM

 


05 Ocak 2024