haberler

"Ramazan ve Gençlik Sohbetleri, Sorumluluk" Konulu Program Gerçekleştirildi.

 

 

 

“Ramazan ve Gençlik Sohbetleri, Sorumluluk’’ konulu program gerçekleştirildi.

Trabzon İl Müftülüğü Vaizi M. Şerif YÜKSEL, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. YÜKSEL programda sorumluluk ile ilgili önemli noktalara değindi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, Trabzon İl Müftülüğü Vaizi Sayın Mehmet Şerif oldu. Sorumluluk ile ilgili konuşan Sayın ŞERİF ‘’ Allah Teâlâ insanı akıllı bir varlık olarak yaratmış, cüzi iradeyi kullanabilme yeteneğinde onu yaratmıştır ve bu yüzden de ilahi hitaba mazhar olmuştur, muhatap olmuştur. Akıllı olmasa özgür iradesi olmasa zaten sorumluluk emanet gibi bilinci de olmaz. Böyle bir muhatabiyeti de olmayacaktır.’’ dedi.

SORUMLU KİŞİ KUL HAKKINA, KAMU HAKKINA DİKKAT EDER.

Programda, insanın sorumluluklarına dikkat çeken ŞERİF ‘’ İnsan öncelikle kendisini yaratan rabbine karşı sorumludur. Buradaki sorumluluk nedir? ona hakkıyla kulluk yapmaktır. İkinci olarak insan kendine karşı sorumludur. Kişisel bütünlük içerisinde yaşamak gayretinde olması lazım, özü sözü bir olması lazım. Sonra diğer insanlara karşı sorumluluk bilincinde olmak lazım.  Mesela sürekli insanlara zulmederseniz, haksızlık yaparsanız mallarını gasp ederseniz çalarsanız veya hakaret ederseniz, incitirseniz bütün bunlar sizin ibadetlerinize halel getirir. İbadetlerinizin Allah katında değersiz olmasına sebebiyet verecektir. Diğer insanlara karşı da. Sorumluyuz. Onların hukukuna riayet ederek yaşarlar durumdayız. Sorumlu kişi kul hakkına, kamu hakkına dikkat eder. Çünkü kamu hakkı dolaylı olarak yine kul hakkıdır ve çok daha önemlidir. Ben size haksızlık yaptım. Sizi hayatın herhangi bir zaman diliminde karşılar görür, pişman olur, özür diler veya haksızlığını telafi eder o şekilde kendimi affettirebilirim ama kamu hakkında bu durum da söz konusu değildir.’’ şeklinde konuştu.

HÜRRİYETLE BİRLİKTE MESULİYET KAZANMIŞ OLUYORUZ

Trabzon İl Müftülüğü Vaizi Sayın Mehmet ŞERİF ayrıca: “Nefse her 2 yönü de tercih edebilme imkanını sunan yüce rabbimiz onu aynı zamanda vahi ile desteklediği zaman, peygamberle desteklediği zaman ve yine vahiy ve peygamberin öğretilerini anlayacak kabiliyeti akıl nimetiyle destekledikten sonra onu sorumlu tutuyor. Ara mesuliyeti yüklüyor, mükellefiyet diyoruz. İmam Gazali ihyasında ‘’hürriyet olmadan mesuliyet olmaz’’ der, hürriyetle birlikte mesuliyet kazanmış oluyoruz. ‘’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

 


01 Nisan 2024