haberler

"Ramazan ve Gençlik Sohbetleri" programı gerçekleştirildi.

 

 

 

“Ramazan ve Gençlik Sohbetleri’’ programı gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Vaizi Kazım TÜRKMEN, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. TÜRKMEN programda zekât ile ilgili önemli noktalara değindi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Vaizi Sayın Kazım TÜRKMEN oldu. Zekât ile ilgili konuşan Sayın TÜRKMEN ‘’ Bir kimsenin zekât verebilmesi için Müslüman olması lazım. Müslümanın buluğ çağına erişmiş olması gerekir. Zengin olması gerekir. Tabii zenginlikten kasıt da bizim peygamber efendimizin (s.a.v.) belirlemiş olduğu ihtiyaç fazlası mala sahip olması gerekir ki zekât vermesi gerekir. Bu ihtiyaç fazlası mal derken şöyle; eğer bir kişinin maaşı bir yıl boyunca kendi maişetini karşılayabilir seviyede ise onun tekrar maişet için bir yıl daha bir para ayırması doğru değildir. Bunu yanlış anlamamak da gerekir. Yani belki düzenli bir maaşı yoksa bir vatandaşın sadece o elindeki maaşı bir yıl boyunca yiyecekse o zaman o havaic-i asliyye, asli ihtiyaçlar dediğimiz, şu andakinden fazla parayı o zaman gelecek seneye kadar tutması gerekir ama yok adamın düzenli bir maaşı var, bu maaş da bir yıl içinde kendisini ailesini geçindirecek seviyede ise onun gelecek maişet kaygısı çekmesi gerekmez. Bu ayrımı da nezaketle söylemekte fayda var.’’ dedi.

FAKİRİN ZENGİNE İHTİYACI OLDUĞU KADAR ZENGİNİN DE FAKİRE İHTİYACI VAR

Programda, zekât verirken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken TÜRKMEN ‘’ Bir Müslüman şunu bilmeli; fakirin zengine ihtiyacı olduğu kadar zenginin de fakirin ihtiyacının olduğunu bilmeli. Yani neredeyse şöyle vermeli, yani ona yalvararak vermeli ya şu şeyimi nezaketle, çünkü nezaketle nasıl fakir geldiği zaman sizden nasıl azarlayarak sizden yardım isteyebiliyor mu? Çünkü isteğinin kabul olmasını istiyor. Yani isteği sizde karşılık bulsun istiyor. Nasıl istiyor? Ya işte ya evdeki çocuğu parça bana yardım eder misiniz? Allah rızası için böyle bir yalvarır tonu var değil mi?’’ şeklinde konuştu.

ZEKAT NEFSİMİZİ TEMİZLER

Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Vaizi Sayın Kazım TÜRKMEN, zekâtın önemi hakkında şu şekilde konuştu: “Bireyleri tek tek temiz hale getirmeden toplumu temiz hale getiremezsiniz. Dolayısıyla bireyleri temizlemek lazım. Allaha Teâlâ'nın farz kıldığı ibadetlerin hepsi aslında temelde önce bireyi sonra toplumu temizlemeyi hedef alır. Nasıl ki namaz insanı kötülüklerden bu şeyi yapan her türlü kötülükten uzak tutar, zekât da insanı temizleyen bir şeydir. Peki zekât neyi temizler? Zekât nefsimizi, kendi gönlümüzdeki bulaşıkları, kirleri, sıkıntıları alır götürür. Tıpkı oruçta olduğu gibi.’’

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/live/S3AynSUsXyY?si=ypdk6hUKa_4r6gZH

 


25 Mart 2024