haberler

"Ramazan ve Gençlik Sohbetleri, Kul Olmak ve Kul Kalmak" konulu program gerçekleştirildi.

 

 

 

“Ramazan ve Gençlik Sohbetleri, Kul Olmak ve Kul Kalmak’’ konulu program gerçekleştirildi.

Trabzon İl Müftü Yardımcısı Sayın Haydar BEKTAŞOĞLU, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. BEKTAŞOĞLU programda kul olmak ve kul kalmak ile ilgili önemli noktalara değindi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, Trabzon İl Müftü Yardımcısı Sayın Haydar BEKTAŞOĞLU oldu. Kul olmak ile ilgili konuşan Sayın BEKTAŞOĞLU ‘’ Kul olmak her zaman Allah'ın huzurunda olduğumuz bilinciyle hareket ederek ona yaraşır bir duruş sergilemektir. Kul olmak Allah’ın yüceliği, azameti karşısında duyulan saygıdan dolayı bir ürperiş, bir teslimiyet ve sığınmadır, bir söz vermektir. Kul olmak halis ve samimi bir niyetle sevap kazanmak, Allah'ın rızasını kazanmak üzere Allah'a yakın olmayı düşünerek ibadet yapmaktır ve kul olmak özgür kalmaktır, özgürleşmektir. Bir insan kul olduğu müddetçe özgür olur. Kulluk varsa özgürlük vardır.’’ dedi.

KULLUK İSPAT İSTER, İCRAAT İSTER

Programda ‘’İnsan Allah ilişkisinde ‘ben senin kulunum’ demek kulluk için yeterli midir? ‘’ sorusu üzerine BEKTAŞOĞLU ‘’ Ben Allah'ın kuluyum demekle kul olunmaz. Kulluk ispat ister, icraat ister. Kul oldum demek için bedel ödemek gerekir. Mevlâna'yı bilirsiniz çok meşhur bir ifadesi vardır; henüz oldum demeden önce ne diyor?  Hamdım piştim ve yandım. Yani kul olma seviyesine gelmek için hamlığını itiraf ediyor, sonra pişiyor, bir ispat ortaya koyuyor, bir icraat ortaya koyuyor, bedel ödüyor ve şimdi oldum diyor değil mi? Allah diyor ki; ben insanları ve cinleri yarattım. Kul olarak yarattım. Bana kulluklarını kabul ettiler ama ispatını ben onların bana ibadet etmesiyle yönelmesiyle, icraatıyla kabul edeceğim diyor.’’ şeklinde cevap verdi.

ALLAH BİZE ŞAH DAMARIMIZDAN DAHA YAKIN DEĞİL Mİ?

Trabzon İl Müftü Yardımcısı Sayın Haydar BEKTAŞOĞLU ayrıca: “Biz her zaman yapacağımız ibadetler ile rabbimizi yanımızda bulabilmemiz için her zaman Allah'ın emir ve yasaklarını düşünmeliyiz. Hareketlerimizi ve bütün işlerimizi hep Allah merkezli yapmalıyız. Yani onu düşünerek yapmalıyız. İhsan nedir? İhsan sürekli Allah'la beraber olduğun anlayışıyla bu hayatı sürdürmektedir, dünya hayatını geçirmendir. Yani Allah seni sürekli görüyor, gözetiyor anlayışıyla bu hayatı sürdürmektedir, ibadetlerini bu anlayışla yapmandır. Biz Allah'ı belki dünya gözüyle göremiyoruz ama Allah bize şah damarımızdan daha yakın değil mi? ‘’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/live/LHdGFFBU9u4?si=VW4i6hwxu6hOz4Pm

 

 


04 Nisan 2024