"Madencilik ve Altın Madenciliği" Üzerine Söyleşi Gerçekleştirildi.

“Madencilik Ve Altın Madenciliği” üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

MADENLER HAYATIMIZIN HER YERİNDE

KTÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. İbrahim ALP, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Prof. Dr. İbrahim ALP, programda önemli açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu televizyon programının konuğu, KTÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. İbrahim ALP oldu. Madencilik hakkında konuşan Prof. Dr. İbrahim ALP, “Madenler aslında hayatımızın her yerindedir. Bulunduğumuz her yerde madenler vardır. Kişi başına düşen madensel üretime baktığımızda oldukça şaşırtıcı rakamlarla karşılaşmamız mümkündür. Dünyada kişi başına yılda 5.5 kilo bakır tüketimi vardır.” dedi.

MADENCİLİK YER KABUĞUNUN CERRAHIDIR

Programda, madenlerin kullanım alanlarına dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim ALP, “Madencilik önce aramayla başlar. Madenler yer kabuğunda üretilir. Jeolojik yapılar sayesinde madenlerin belli özel yerlerde birikmesine neden olur. Bu madenleri arama faaliyetleri uzun ve maliyetlidir. Yaklaşık 100 aramadan 1 tanesi olumlu sonuçlanmaktadır. Madencilik yer kabuğunun cerrahı denilebilir. Yer kabuğunda değerli olan madenler için açık ve kapalı operasyonlar yapılmaktadır. Yer altından çıkardığımız kömürü elektrik enerjisinde kullanmaktayız. Türkiye’de kullandığımız elektriğin %36’sı kömürden elde edilmektedir. Yani kömür madenciliği olmasa elektriğin bir kısmı yok demektir.” şeklinde konuştu.

ALTIN MADENİ POTANSİYELLERİ

Prof. Dr. İbrahim ALP altın madeni potansiyeli hakkında şöyle konuştu “Altın madenciliği dünyada yaklaşık 100 ülkede uygulanmaktadır. Dünya’da yıllık 3.500 ton altın madeni çıkarılmaktadır. Altın madenciliği M.Ö. 2000 yıllarında dayanmaktadır. Ülkemizde Anadolu’da M.Ö. 240-300’lerde Manisa Salihli’de Lidya Krallığı’nda bolca altın üretilmiştir ve altın para basılmıştır. Yani ilk ayarlı altın para Anadolu topraklarında basılmıştır. Ülkemizde ilk altın madeni 2001 yılında İzmir Ovacıkta oluşturulmuştur. Şuanda ülkemizde 19 tane altın madeni bulunmaktadır. Yıllık 38-40 ton altın üretilmektedir.”

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

01 Şubat 2024