haberler

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Geçmişe Açılan Bir Pencere:Prof. Dr. Osman Turan'ın Kültürel Mirası üzerine söyleşi gerçekleştirildi

“Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Geçmişe Açılan Bir Pencere: Prof. Dr. Osman Turan'ın Kültürel Mirası” üzerine söyleşi gerçekleştirildi

PROF. DR. OSMAN TURAN’IN 46. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ

KTÜ Tarih Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Deniz ÇOLAK, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Çolak, programda önemli bilgilere yer verdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu Televizyon programının konuğu, KTÜ Tarih Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Deniz ÇOLAK oldu. Prof. Dr. Osman Turan hakkında bilgiler veren Öğretim Elemanı Arş. Gör. Çolak, “ Hem üniversitemiz hem de Trabzon için önemli şahsiyetlerden biri olan Prof. Dr. Osman Turan’ın bir ay sonra 46. ölüm yıl dönümü. Prof. Dr. Osman Turan Çaykara’nın Soğanlı köyünde 1914 yılında doğmuştur. Babasını 1.Dünya savaşında Kafkas cephesinde kaybetmiştir. ” dedi.

TÜRKİYE’NİN İLK TARİH DOKTORU

Programda, Prof. Dr. Osman Turan’ın eğitim ve siyasi hayatına dikkat çeken Öğretim Elemanı Arş. Gör. Deniz ÇOLAK,  “Prof. Dr. Osman Turan Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne 1935 yılında başlayarak Türkiye’nin ilk Tarih Doktoru unvanını almıştır. Doktora tezi olarak 12 Hayvanlı Türk Takvimi tezini hazırlamıştır. 1951 yılında Profesör unvanını almıştır. 1954 yılında Demokrat Partisinden Milletvekili adayı olarak, göreve başlamıştır. Kendisi aynı zamanda hanedan damadıdır. II. Abdülhamid’in torunu Emine Satı Hanım ile 1956 yılında evlenmiştir. 1978 yılında evinde geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat etmiştir.” şeklinde konuştu.

OSMAN TURAN TARİH KİTAPLIĞI

Öğretim Elemanı Arş. Gör. Deniz ÇOLAK, Prof. Dr. Osman Turan'ın kültürel mirası hakkında şöyle konuştu “Üniversitemiz bünyesinde bulunan Prof. Dr. Osman Turan Kültür Merkezi yapılırken varisler ile iletişime geçilerek kitaplığında ki 2359 tane basılı kitap üniversitemizin kütüphanesine kazandırılmıştır. Prof. Dr. Osman Turan Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca olarak dört dil bilmektedir. En önemli kültürel mirası ise nadir eser dediğimiz el yazması kitaplardır. Bu kitaplarda aynı şekilde kütüphanemizde yerini almışlardır. Yani toplamda 2474 adet kitabıyla Osman Turan Tarih Kitaplığı öğrencilerimizin ve Trabzon halkının hizmetindedir. ”

 

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=E4EgIBXUWi8

 

 

 

 


28 Aralık 2023