haberler

"Dünden Bugüne AFAD" programı gerçekleştirildi

 

 

 

“DÜNDEN BUGÜNE AFAD” programı gerçekleştirildi.

AFETLER İÇİN TEK BİR ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİRİLDİ

Trabzon AFAD Arama Kurtarma Şefi Erkan Akpınar ve Trabzon AFAD Eğitim Uzmanı Mustafa Önder Baytar KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Erkan Akpınar ve Mustafa Önder Baytar programda Dünden Bugüne AFAD başlığında önemli noktalara değindi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo / TV Biriminin planlayıcısı ve yürütücüsü olduğu sunuculuğunu Çağlar Demirdal’ın yaptığı televizyon programının konuğu, Trabzon AFAD Arama KURTARMA Şefi Erkan Akpınar ve Trabzon AFAD Eğitim Uzmanı Mustafa Önder Baytar oldu. AFAD’ın ne olduğuna dair hakkında konuşan Mustafa Önder Baytar, “99 Kocaeli depreminden sonra koordinasyonun tek elde tutulması gibi bir durum ortaya çıktı yani daha dağınık bir durumun tek elde toplanması gibi bir ihtiyaç ortaya çıktı. 2009 yılında İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Başbakanlığa bağlı Türkiye Acil Durum Yönetim Müdürlüğü kapatılarak Afet ve Acil Durum Yönetimliği Başkanlığı kuruldu. Buradaki bir afetin öncesi, sırası sonrasındaki kurumların yapacağı bütün organizasyonların koordinasyonunda yer almak temel görevimizdir.” dedi.

6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE AFAD

Programda, 6 Şubat Kahramanmaraş depremi üzerine soruları yanıtlamak için Erkan Akpınar, “Depremin bu kadar geniş alanları, geniş kitleleri etkileyebileceği ön görüsünü saat 04.17’de deprem oldu sabah saat 08.00 kadar idrak edemedim. Sonrasında basın yayın olayın boyutunun çok daha farklı olduğu, çok daha büyük olduğu ortaya çıkınca ister istemz o tedirginliği yaşıyorsunuz. Her ilin giriş noktaları bellidir. Ekibimizin ilk giriş noktasında şehrin tamamı depremden etkilendiği için ilk enkaz oluşan bölgede vatandaşlarımız ekibin önünü keserek enkazlara girip çalışmalarını istediler. Haliyle onlarda bu bölgelerde çalışmalara başladılar.” şeklinde konuştu.

AFAD BÜTÜN KAMU KURULUŞLARI İLE KOORDİNELİ ÇALIŞIR

Erkan Akpınar, AFAD’ın diğer kurumlarla olan koordinasyonu hakkında şöyle konuştu “Türkiye Afet Müdahale Planımız bulunmaktadır. Planda da 23 çalışma grubundan oluşturulan bir ildeki bütün kamu kurum ve kuruluşlarını içerisinde yer alabildiği planımız var bizim. Bu plan şu amaçlı hazırlanmış olası bir afet ve acil durumda ihtiyaç duyulabilecek ne varsa bütün ihtiyaçları, bir afete dair bütün ihtiyaçların planlandığı bir plandır. Bu tür afetlerde bu plan direkt devreye girer. İhtiyaca göre ilgili kurumlar bölgeye sevk edilir. Aslında AFAD burada koordinasyonu sağlayan tepe çatı kurum olarak adlandırılır.”

Yayının video kaydını ilgili link üzerinden izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=JAQNoPnzivk


18 Nisan 2024