bilim dallarımızda verilen hizmetler

Genel Pediatri Bilim Dalı:

2019 yılı itibari ile 4 adet Genel Pediatri Poliklinik hizmeti, sorumlu 3 doktor öğretim üyesi tarafından yürütülmektedir. Genel Pediatri Poliklinik biriminde, ayaktan polikliniğe gelen 28 gün-18 yaş arasındaki bebek, çocuk ve adölesan yaş grubunda sağlam ya da hasta çocukların değerlendirmeleri ve tedavileri sağlanmaktadır. Çocuk ve aile merkezli koruyucu ve tamamlayıcı sağlık hizmetlerinin sağlanması, gerekli hallerde hastaların Süt Çocuğu ya da Adölesan Servisine yatırılarak tedavi edilmesi, multidisipliner yaklaşımla tanı konması veya araştırma-izlem-tanı için yandal bilim dalına yönlendirilmesi, süreğen hastalığı olup, multidisipliner izlenen hastanın tek merkez izlenmesi ve koordinasyonu, hastanemizde ameliyat öncesi tüm çocukların ön değerlendirme yapılması hizmetlerini vermektedir.

Çalışma takvimine uygun olarak poliklinik ve servis rotasyonunda olan stajyer doktor, intörn doktor, asistan doktorlara pratik ve teorik eğitim verilmektedir.

Genel Pediatri Polikliniklerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD’nın dördüncü yıl kıdemli araştırma görevlisi olan doktorları, doktor öğretim üyesi danışmanlığında hafta içi 08:30-17:00 saatleri arası hizmet vermektedir.

 

 Çocuk Alerji Bilim Dalı: 

Bilim dalımız bünyesinde bronşial astım, allerjik rinit, atopik dermatit (çocukluk çağı egzeması), besin, ilaç ve arı venom allerjileri, ürtiker ve anjioödem gibi allerjik hastalıkların ve primer immün yetmezliklerin (bağışıklık sistemi yetmezlikleri) tanı, tedavi ve takipleri yapılmaktadır. Polikliniğimizin bünyesindeki iki laboratuarda deri prick testleri (allerji testleri), besin ve ilaç yükleme testleri, spirometrik incelemeler ve egzersiz ile bronş provokasyon testleri yapılmaktadır. Uygun görülen hastalara da allerjik hastalıkların önemli tedavi yöntemlerinden olan allerjen spesifik immünoterapi uygulanmaktadır. Primer immün yetmezlik tanısı alan hastalara ise intravenöz (damar içine) ve subkutan (deri altına) immünoglobulin tedavileri verilmektedir.

 

Çocuk Acil Bilim Dalı:

 Çocuk Acil Bilim Dalı bünyesinde Çocuk Acil Servisi’nde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı araştırma görevlilerin görev alması ile ilimize ve bölgeye, en az iki araştırma görevlisi ve iki öğretim üyesi ile 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verilmektedir. Çocuk Acil Servisi triyaj odası, 3 kırmızı alan monitörlü gözlem odası, 9 sarı alan acil gözlem odaları, bir resüsitasyon odası, 2 yeşil alan muayene odası, enjeksiyon odası, anne ve emzirme odası mevcut olmak üzere yaklaşık 800 m2’lik bir alana kuruludur. Ayrıca Acil Tıp Anabilim Dalı ile beraber kullanılan toplam 90 kişi kapasiteli 2 seminer salonunda eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Çocuk Acil Bilim Dalı bünyesinde tıpta uzmanlık öğrencilerine yönelik teorik ve yüksek gerçekliğe sahip mankenlerle çocuk acil tıp ve yoğun bakım müfredatı ile uyumlu olan simülasyon eğitimleri periyodik olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Resusitasyon odasında acil hastalara hasta başı ultrasonografi, yakın takip için monitörler ve defibrilatör, gerektiğinde kullanılabilen mekanik ventilatör, infüzyon pompa setleri, hasta ısıtma gereçleri bulunmaktadır. Çocuk Acil Servisi’ndeki hemen her hastaya gerektiğinde ultrasonografi ile hasta başı değerlendirme yapılabilmektedir. Bölümümüze başvuran hastalar; ilk değerlendirme sonrası aciliyet durumuna göre uygun alana ve ilgili araştırma görevlisine bildirilip muayenesi yapılarak ilgili öğretim üyesiyle birlikte değerlendirilir. Gerekli tanı konulup acil tedavisi yapıldıktan sonra ya taburcu edilir veya yatış endikasyonu bulunuyorsa ilgili bölümlere yatış açısından konsülte edilir. İlgili bölümde yer olmaması durumunda hastalarımız gözlem odalarımızda kısa süreli takip sonrası diğer hastanelere de sevk edilebilmektedir. Bölümümüze yıllık ortalama 37.000 hasta başvurusu olmaktadır ve bölgedeki en önemli travma, zehirlenme ve çocuk acil merkezidir.

 

Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı: 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı 2000’de kurulmuştur. Kliniğimizde çocukluk ve ergenlik dönemindeki büyüme bozuklukları, ergenlik sorunları, obezite, tiroid hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı), metabolik kemik hastalıkları, böbreküstü bezi hastalıkları ve cinsel gelişim bozukluklarının tanı, tedavi ve izlemi yapılmaktadır.

Her iş günü saat 08:00’den 17:00’a kadar poliklinik hizmeti verilmektedir. Yatırılarak izlenmesi ve tedavi edilmesi gereken hastalara da yataklı servislerde bu hizmet verilmektedir. Endokrinolojik hastalıkların tanı ve takibinde gerekli olan uyarı ve baskılama testleri her gün saat 08:00’de poliklinik içinde ayrı bir test odasında klinik hemşiresi tarafından yan dal asistanı ve öğretim üyeleri kontrolünde gerçekleştirilmektedir.

Uzun süreli izlem gerektiren, kronik hastalığı olan vakalar ayrıca endokrin ve multi-disipliner konsey yapılarak değerlendirilmektedir. Ayrıca diğer anabilim ve bilim dallarında yatarak veya ayaktan izlenen çocuk ve ergen hastaların ek endokrin sorunları olduğunda tanı ve tedaviye yönelik konsültasyon hizmeti verilmektedir.

Yeni tanı alan ya da takipli olan diyabetli hastalara pediatrik endokrinoloji öğretim üyeleri, yan dal asistanları, diyabet hemşiresi ve diyetisyenler tarafından yapılandırılmış diyabet ve karbonhidrat sayımı eğitimi verilmektedir.  Uygun hastalarda insulin pompası uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca her yıl belirli günlerde ailelerin de katılımı diyabetli hastalar için eğitici ve sosyal programlar düzenlenmektedir. Büyüme hormonu eksikliği olan hastalara da klinik hemşiresi tarafından özel eğitim verilmektedir.

Aylık çalışma takvimine uygun olarak yan dal asistanları, genel pediatri asistanları, intörn ve stajyer öğrencilere yönelik pratik ve teorik eğitim verilmektedir.

Bilim Dalımızda 1 profesör, 1 doktor öğretim üyesi, 3 yan dal asistanı, 1 diyabet hemşiresi, 1 genel pediatri asistanı, hastane bünyesine ait psikolog ve diyetisyenlerle hizmet vermeye devam etmekteyiz.

 

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı: 

Hastanemizin Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünde; çocukluk çağında en sık doktora başvuru sebebi olan ateşli hastalıklar takip edilmektedir. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına, ishale, çocukluk çağının döküntülü hastalıklarına, ateşli ve bulaşıcı hastalıklara, lenf bezi enfeksiyonlarına, tüberküloz hastalığına, idrar yolu enfeksiyonlarına, konjenital enfeksiyonlara, enfeksiyöz hepatitlere, hastane enfeksiyonlarına, çeşitli nedenlerle  bağışıklık sistemi baskılanan çocukların fırsatçı enfeksiyonlarına ve/veya kazanılmış immün yetmezlik virüsü (HIV virüsü) taşıyan çocuk ve adölesanlara yönelik modern tıp kapsamında tetkik ve tedaviler yapılmaktadır.

Polikliniğimizde aşıyla korunabilen hastalıklara karşı bilgi verilmekte ve özel durumlar için (ameliyat sonrası, seyahat öncesi aşılama vb.) çocuklara özel aşı takvimleri düzenlenmektedir.

Günümüzde gerek alerjik vakaların hızla artış gösteren dirençli enfeksiyonlarına ve gerekse sık tekrar eden enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi detaylı olarak araştırılmakta ve gerekli görüldüğünde enfeksiyon sıklığını/şiddetini azaltmak amacıyla yaklaşımlar uygulanmaktadır.

Ünitemiz ayaktan hastalara Çocuk Enfeksiyon Polikliniğinde, yatan hastalara ise Çocuk Enfeksiyon Servisinde hizmet vermektedir. Ayrıca Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile diğer yataklı servislerdeki çocuk hastalar konsültasyon usulüyle değerlendirilmektedir. 

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalında ayrıca çocuklardaki aşağıda belirtilen hastalık ve durumlar değerlendirilir:

•          Üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı, grip, boğaz-kulak enfeksiyonları, sinüzit, larenjit, vs.)

•          Alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşiolit, zatürre, akciğerde su toplanması, vs.)

•          Döküntülü hastalıklar (Su çiçeği, el-ayak hastalığı, kızıl, kızamık, vs.)

•          İdrar yolları enfeksiyonları

•          Kan dolaşım sistemi enfeksiyonları

•          Menenjit

•          Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları

•          Eklem ve kemik enfeksiyonları

 

Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı: 

Çocuk gastroenteroloji bilim dalımız 2008 yılında kurulmuş olup, bölümümüzde çocukluk çağı karaciğer, mide, bağırsak ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Tanıya yönelik endoskopik işlemler (üst gastrointestinal sistem endoskopisi ve kolonoskopi, band ligasyonu, polipektomi) ve karaciğer biyopsisi anestezi altında yapılmaktadır. Ayrıca bilim dalımızda beslenme sorunu olan çocuklar değerlendirilmekte ve ailelere bu konuda eğitim verilmektedir. Bölümümüzde bir profesör ve bir doçent çalışmaktadır.

 

Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı: 

1990 yılından itibaren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı adı altında hematolojik sorunları olan ve kanserli hastalarımız takip ve tedavi edilmekte iken,  Çocuk Hematoloji Onkoloji Bilim Dalı 2000 yılında kurulmuştur. Bugüne kadar 1000 civarında kanserli hasta (akut lösemi tanılı hastalar dahil) bölümümüzde takip ve tedavi edilmiştir. Hali hazırda servisimiz 17 yataklı olup, %90-100 kapasitede doluluk ile hizmet vermektedir. Servisimizde 1 adet 2 yataklı hepa filtre kabinli 2 yataklı odamız mevcuttur. Bu odada ağır febril nötropeni tanılı hastalar takip ve tedavi edilmektedir. Servimizde 7-8 arasında hemşiremiz görev yapmaktadır. Bazen 2, bazen 3 pediatri asistanı 2 aylık rotasyon usulü görev yapmaktadır. Servisimizde ayrıca 1 çocuk oyun odası bulunmaktadır.

 Bilim Dalımız poliklinik günlük hasta sayısı ortalama 30-50 arasında değişmektedir. Polikliniğimizde hematoloji ve onkoloji polikliniklerinde ayrı ayrı hasta takip ve tedavisi yapılmaktadır. Ayrıca 6 hasta kapasiteli kemoterapi odamız ve bir müdahale odamız bulunmaktadır. Poliklinikte 2 hemşire hastalarımızın kemoterapi, kan ve kan ürünleri transfüzyonu ve diğer tedavilerini yapmakta, ayrıca kanserli hastalarımızdan tetkik amaçlı kan örneklerini almaktadırlar.

Gerek klinik gerekse de poliklinikte kemoterapi, kemik iliği aspirasyon ve biyopsisi, intratekal tedavi, kan ve kan ürünleri transfüzyonu yapılmaktadır. Ayrıca periferik yayma ve kemik iliği yayması değerlendirmeleri yapılmaktadır.

Şimdiye kadar bilim dalımızda 3 uzmana yan dal ihtisası verilmiştir. Bu uzmanlarımızdan 2 tanesi doçent, 1 tanesi uzman öğretim üyesi kadrosunda görev yapmaktadır.

Bilim dalımız bünyesinde ayrı bir binada 4 yataklı Pediatrik KİT ünitesi de bulunmaktadır.

Bilim dalımızda hali hazırda 1 profesör, 1 doçent, 1 uzman öğretim görevlisi görev yapmaktadır.

 

Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı: 

Bölümümüzde doğumsal kalp hastalıkları (ASD, VSD, PDA, aort koarktasyonu gibi), akut eklem romatizması, kalp yetersizliği, kardiyomiyopati (kalp kası hastalığı), miyokardit ve endokardit (kalp enfeksiyonları), aritmi (ritim bozukluğu), Kawasaki hastalığı, pulmoner hipertansiyon (akciğer damarlarında basınç yüksekliği) gibi hastalıklar ile üfürüm, siyanoz (morarma), göğüs ağrısı, çarpıntı, senkop (bayılma) gibi yakınmalarla başvuran hastaların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Kalp hastalığı olan çocuklar fizik muayene, elektrokardiyogram (EKG), ekokardiyografi (EKO), efor testi ve Holter monitorizasyon uygulanmaktadır. Riskli gebeler ise fetal ekokardiyografi ile değerlendirilmektedir.

 

Çocuk Nöroloji Bilim Dalı: 

Bölümümüzde dört öğretim üyesine sahiptir. Çocuk Nöroloji ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisinin yanı sıra kronik hastalık takipleri yapılmaktadır. Özellikle Epilepsi hastalarının olmak üzere tüm kronik hastaların düzenli takipleri, hastalıkları konusundaki eğitimleri, özel eğitim ve gereksinim raporlarının düzenlenmesi Çocuk Nöroloji Polikliniğindeki Doktorlarımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Bölümümüzde görev yapmakta olan Çocuk Psikoloğumuz sayesinde çocuklarımızın nörolojik gelişimleri değerlendirilmekte, özel gereksinimleri konusunda ihtiyaçları belirlenmektedir. Poliklinik hizmetlerinin yanı sıra Çocuk Nöroloji hastalarının; elektroensefalografi (EEG) ile değerlendirilmeleri Ünitemizde bulunan Çocuk EEG laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Tanısal olarak ileri değerlendirmeye ihtiyaç duyan ya da epilepsi cerrahisi planlanan hastalarımız için yataklı EEG Monitorizasyon Ünitemiz mevcuttur. Ayrıca Elektromiyografi (EMG) ve VEP laboratuvarlarımız bulunmaktadır.

 

Çocuk Nefroloji Bilim Dalı: 

KTÜ Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı 2001 yılında kuruldu. Hemodiyaliz ünitesinin yanısıra iki adet Çocuk Nefrolojisi Polikliniği, Periton Diyaliz Ünitesi ve Polikliniği açıldı. Periton diyaliz hemşiresi, aynı zamanda poliklinik hemşireliğini de yürütmektedir. Böbrek nakli, 2009 yılından itibaren yapılmaya başlandı. Hemodiyaliz ünitesi yenilenip mekân ve teknoloji açısından iyi bir düzeye getirildi. Hemodiyaliz Ünitesi, Erişkin Nefroloji Bilim Dalı ile ortak kullanımdadır. Ağustos 2017’den beri Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde Yavaş-Sürekli Hemodiyaliz hizmeti Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı tarafından verilmektedir.

Öğrencilere (ilköğretim, lise ve üniversite birimlerinde)  ve halka yönelik, böbrek hastalıkları ve organ nakli konularında toplantılar (ilimiz ve kurumumuzun yanısıra, çevre il ve ilçelerde) düzenlenmektedir. Organ bağışını artırmaya yönelik basın duyurusu ve TV konuşmaları yapılmaktadır.

Halen Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalımız, iki profesör ve bir yan dal uzmanı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Çocuk Romatoloji Bilim Dalı:

Bölümümüz bütün çocukluk çağı romatizmal hastalıklarının tanı, tedavi ve izleminin yapılabildiği bölgemizdeki tek merkezdir. Bölümümüzde bir Çocuk Romatolojisi profesörü ve iki Çocuk Romatolojisi uzmanlık eğitimi almakta olan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı görev yapmaktadır.

Artrit, diğer inflamatuvar durumlar ve inflamatuvar olmayan romatolojik problemlerin takibi ve tedavisi ulusal ve uluslararası tedavi kılavuzlarına uygun bir şekilde yürütülmektedir. Takibi yapılan bu hastalıklardan bazıları;

  • Büyüme ağrıları
  • Jüvenil idyopatik artrit
  • Psöriatik artrit
  • Spondiloartritler
  • Sistemik lupus eritematozus
  • Jüvenil dermatomiyozit
  • Skleroderma
  • Sebebi bilinmeyen ateşler
  • Yineleyen ateşler (PFAPA ve benzeri)
  • Ailevi Akdeniz Ateşi
  • Behçet Hastalığı
  • Henoch-Schönlein Purpurası 
  • Kawasaki Hastalığı
  • Poliarteritis nodosa ve mikroskopik polianjitis
  • Wegener granülomatozu
  • Benign hipermobil eklem hastalığı (eklem esnekliği)’dır.

Çocuk Romatolojisi Bilim Dalımızdaki hastaların izleminde gerekli durumlarda Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Ortopedi, Dermatoloji Anabilim Dalları ile ortak olarak izlenmektedir. Hastalara kapilleroskopi, cilt, böbrek ve tükürük bezi gibi organ biyopsisi, kas-iskelet sistemi ultrasonu ve eklem içi ilaç uygulamaları gibi işlemler ünitemizde uygulanmaktadır. Özellikle ülkemizde sık görülen Ailevi Akdeniz ateşi olmak üzere çeşitli hastalıklar için genetik çalışma yapılmaktadır. Kendi poliklinik ve servis hastalarımız dışında, yenidoğan servisindeki bebeklerin ve çocuk servislerinde tüm departmanların hastalarının konsültasyonlarına ek olarak, ortopedi, dermatoloji ve göz anabilim dalı başta olmak üzere çeşitli servislerde yatan hastalardaki romatolojik sorunlara danışmanlık hizmeti verilmektedir.

 

Yenidoğan Bilim Dalı: 

Ünitemiz, toplam 20 hasta kapasitesine sahip olup, bunların 14’ ü III. düzey, sekizi ise I. düzey olarak Sağlık Bakanlığı tarafından tescillenmiştir. Ünitemiz şu anki durumu itibariyle 4A kriterlerini karşılamaktadır. Seviye artışı için gerekli yazışmalar yapılmaktadır.  Ünitemizdeki hizmet 2 Profesör, 1 doktor öğretim görevlisi koordinatörlüğünde yürütülmektedir.  Ünitemizde 20 adet kuvöz, iki adet açık yatak, dokuz adet mekanik ventilatör (ikisi yüksek hızlı ventilasyon yapabilmaktedir), iki adet yoğun fototerapi, üç adet normal fototerapi, her hasta için ayrı hasta başı takip mönitörü, kan gazı ölçüm cihazı, amplütüd EEG monitörü, tüm vücut soğutma cihazı, taşınabilir röntgen cihazı, iki adet transport kuvözü (biri mekanik ventilatörlü), kranial USG ve ekokardiyografi cihazı bulunmaktadır. Ünitemizde prematüre bebek ile annenin 24 saat bir arada kalabildiği taburculuğa hazırlık bölümü olan iki adet prematüre uyum odası ve iki adet izolasyon odası mevcuttur.

Ünitemizde yer olduğu zaman gebelik haftası ve vücut ağırlığı ne olursa olsun majör cerrahi gerektiren doğuştan veya sonradan kazanılmış patolojileri olan yenidoğanların ameliyat sonrası takipleri yapılabilmektedir.

Ünitemizde yatan, hastanemizde doğan ve polikliniğimize başvurup işitme testi yapılmamış olan yenidoğanlara işitme testi (BERA) mesai saatlerinde yapılmaktadır.

Prematüre bebeklerin önemli bir sorunu olan prematüre retinopatisi (ROP) açısından bebeklerin Yenidoğan Yoğun bakımda izlendikleri süre ve taburculuk sonrasındaki süreçlerinde takipleri yapılabilmektedir. Tedavi gereksinimi olan hastaların takip ve tedavisi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından yapılmaktadır.

Üniteden taburcu edilen bebeklerin takipleri Yenidoğan ve riskli bebek polikliniğinde yapılmaktadır.

Doğum servisi ve Yenidoğan Yoğun bakım Ünitesinde “anne sütü ile beslenme ve emzirme konusunda” eğitim almış hemşireler, doğum yapmış annelere düzenli emzirme eğitimi vererek anne sütü ile beslenme desteklenmektedir. Ünitemiz, başarılı anne sütü uygulamaları nedeniyle Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım ünvanını da taşımaktadır.

 

Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı: 

Çocuk Yoğun Bakım Birimi, 1 ay ile 18 yaş arasındaki sağlık sorunları olan çocuklara ileri düzey yoğun bakım hizmeti vermektedir. Bu birim ile güncel tüm bilgi birikimi ve donanımıyla çocuklar ailelerine kavuşturulmakta, ailelerin ve hastaların yoğun bakım sonrası döneme uyumu sağlanmaktadır. Ünitemiz; birden çok uzmanlık dalını ilgilendiren çoğul organ yetersizlikleri ve yetmezlikleri de olan çocukların kabul edildiği, tüm tıbbi bakım ve tedavilerin yapılabildiği, bölgemizdeki referans bir merkez olarak yapılandırılmıştır.

Çocuk Yoğun Bakım Ünitemizde, çeşitli nedenlerle solunum yetersizliğinde olup solunum cihazına bağlı yaşamak zorunda kalan, sonradan ya da doğuştan kalp hastalıkları, zehirlenme, sepsis, şok, cerrahi operasyon sonrası bakım gerektiren, ciddi travması olan, yabancı cisim aspirasyonu olan, periton veya hemodiyaliz gibi diyaliz türleri ya da plazmaferez ihtiyacı, dirençli nöbet (sara) gibi çeşitli nedenlerle yoğun bakım ihtiyacı duyan tüm çocuk hastalara ileri düzeyde bakım sağlanmaktadır. Kurumumuzda yer alan tüm çocuk hastalara hizmet verildiği gibi il içindeki diğer merkezlerden hasta kabulü de gerçekleştirilmektedir ve çevre iller hatta bölge dışındaki illerden hatırı sayılır oranda hasta kabulü de yapılmaktadır.

Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde; post kardiyak arrest bakım (kalp durması sonrası bakım) solunum desteği (mekanik ventilatör ile yaşam), santral venöz kateter uygulamaları (kalbe uzanan büyük damar yolları ile geçici damar yolu girişleri), nazo-orogastrik sonda (burun veya ağızdan mideye uzanan bir hortum ile beslenme), gastrostomi kateteri aracılığıyla beslenme (mide bölgesine cilt ve cilt altından yerleştirilen kateter ile beslenme) ve total parenteral nutrisyon uygulamaları (damar yolu ile özel serum sıvıları aracılıklı beslenme), göğüs tüpü takılması (akciğer hava kaçağı ve akciğerde toplanan sıvı tedavisi), invaziv arter kan basıncı monitörizasyonu (el değmeden atar damarlardan tansiyon ölçümü), hasta başı kardiyak ultrasonografi (ekokardiografi), bronkoskopi, trakeostomi, NIRS monitorizasyonu, hasta başı USG (iç organların değerlendirilmesi için ultrason), kan diyalizi (hemodiyaliz-hemodiyafiltrasyon), kan değişimi (plazmaferez), ev tipi mekanik ventilatöre bağlı olan engelli çocukların gerekli kontrol ve takipleri de yapılmaktadır.

Kritik hasta çocukların, bakım ve tedavilerinin uygun bir şekilde yapılabilmesi 3. düzey bir yoğun bakım ünitesinde ve tecrübeli ellerde mümkündür. Ünitemizde yer alan bazı tıbbi cihaz ve malzemeler şunlardır:

  7 yoğun bakım yatağı (tümü izole odalar ve 3. düzey yatak),

  Yoğun bakımda 24 saat nöbetçi doktor kadrosu,

 İhtiyaç duyulacak tüm branşlarda kolayca ulaşılabilecek diğer uzman doktorlar,

  Her yatak için bir monitör,

  Taşınabilir röntgen cihazı,

  Kan gazı cihazı,

  Hasta başı USG, EKO, NIRS uygulama imkânı

  İnfüzyon pompaları,

  9 adet invazif mekanik ventilatör, 1 adet taşınabilir ventilatör, 1 adet MR uyumlu ventilatör, 1 adet invazif olmayan ventilatör, tüm invazif ventilatörler aynı zamanda noninvazif ventilatör de olmaktadır.

  1 adet hemodiyaliz cihazı