WIHU - Dünya İslam Sağlık Birliği

Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği (DOKSAD) organizasyonuyla yapılan ‘Sağlık ve Spor Turizmi’ çalıştayına WİHU ve SAĞLIK- DER İSTANBUL olarak katılım sağlandı. Bölgede hizmet veren kamu sağlık kurumları, üniversite ilgili branşları ve sağlık turizmi yapan hastanelerin katılımı ile gerçekleşen ilk gün akabinde kurumlara ziyaret yapıldı.Spor alanında hizmet veren kurum ve kuruluşların da bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunulduğu çalıştay 3 gün sürdü.
Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı konuşmada koronavirüs salgınından sonra Türkiye’de sağlık turizmine ilginin arttığını, DOKSAD’ın sivil toplum örgütü olarak kamu kurumları ve özel sektörle ilgili gelişmeleri takip ederek bileşenleri biraraya getirmek istediklerini; bu nedenle böyle bir çalıştayı düzenlediklerini ve tüm paydaşları fikir alışverişi ve iş birliği için buluşturduklarını söyledi.

Çalıştaya katılan Ticaret Bakanlığı Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı Alperen KAÇAR yaptığı sunum ile oldukça dikkat çekerken TC.Devletinin Sağlık Turizminde verdiği teşvik ve desteklere ait yaptığı özel grup toplantısında soru cevaplarda birçok bilinmeyene açıklık getirdi.Bu arada Sağlık-Der olarak kurumsal yapıdan gelecek projelere gerekli bürokratik sorun çözümlerinde yardımlarda bulunacağını ifade etti. USHAŞ Denetleme Müdürlüğünden Mehmet Karakaya ise USHAŞ ‘ın acentalardan denetimlerde istediklerini anlatırken çalıştaya katılan sağlık turizmi acentalarından oldukça ilgi gördü.
Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Derneği Kurucu Başkanı ve Global Sağlık Turizmi Onursal Başkanı Emin Çakmak da, bölgenin sağlık turizminde ciddi potansiyeli olduğunu söyleyerek gelen hastaların iller bazında sıralamasında Trabzon’un ilk 10 içerisinde olduğunu bunun biraz daha pazarlama ve tanıtıma ağırlık verilmesi ile ilk 5’e girebileceğini söyledi. Dernek Başkanı Yılmaz’ın düzenlemesi ile İl Sağlık Müdürü Dr.Hakan Usta; Orta Hisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Ticaret Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, makamında heyetle ziyaret edildi.OSB Başkanlığı ziyaretinden sonra Uzungöl de turizm tesislerinde kalınarak bölgenin etkin doğası yerinde gözlemlendi.

Turkish Healthcare Travel Council (THCT) İcra Kurulu Üyesi olan aynı zamanda WİHU ve Sağlık Der İstanbul il Başkanı olarak Grand Trabzon da yapılan çalıştaya katılan Dr.Metin Gürsan çalıştay da WİHU hakkında bilgilendirmeler de bulundu.WİHU Kurumsal yapısının içinde yaklaşık 120 ülkenin olması çalıştay katılımcılarının dikkatini çekmesi yanında Orta Hisar Kent Konseyi Başkanı Dr.Önder Taşan ve Prof.Dr.Tamer Tüzün’ün özel ilgisi ve destekleri ile KTÜ de yapılan çalışmalar yerinde gezilerek İLAFAR, METAM ve MERLAB araştırma merkezlerinin nasıl WİHU ülkelerindeki paydaşlarla eşleştirilmesi üzerine fikir alışverişlerinde bulunuldu ve bir rapor hazırlanmasına karar verildi.

Bölgenin ünlü Hematoloji Uzmanı Prof.Dr.Mehmet Sönmez çalıştay sonu sağlık turizmi grubuna yaptığı konuşmada ‘’Lenfoma, kemik iliği nakli vb spesifik hastalıklarda tek merkez biziz, Gürcistan- İran- Özbekistan’ın bize çok ihtiyacı var’’ dedi.Geçtiğimiz hafta Özbekistanda olduğunu söyleyen Prof.Sönmez orada bilgilerinin eksik olduğunu naklin ne olduğunu bilmediklerini, hala 2012 yılının hematoloji protokolünü kullandıklarını, Türkiye de rutin kullanılan tedavilerin oralarda 0nda birinin olmadığını belirterek TC.nin acilen oralarda hizmet vererek üstün hale geçmesinin mümkün olabileceğini bölgede İsrail olgusunun olmasına dikkat çekti.
DentTrabzon ziyareti ile bölgenin arap turist etkisinin dental sektöre de yansıdığını söyleyen genç dişhekimleri hasta arayışı olmadıklarını onların çat kapı geldiğini söyledi.

METAM Müdürü Doç.Dr.Mustafa Aslan’ı KTÜ de ziyaret eden WİHU İstanbul İl Başkanı Dr.Metin Gürsan dental sektörün büyük ihtiyacı olan metal kaplama üretim laboratuarına yapılan yatırım ve 3D teknolojisi için yurt dışından getirilen çene ameliyatı yapılacak sağlık turizmi hastalarına Trabzon’un KTÜ deki bu tesisi ve Dişhekimliği Fakültesi kadrosu ile yüksek değerde katma değerli işler yapılabileceğini söyleyerek Fakülte Dekanı Prof.Dr.Tamer Taşdemir’i ziyaretinde de buna kesin destek aldığını ifade etti.OSB deki KTÜ nün yerinde de incelemede bulunan Gürsan bu alanda üniversite sanayii işbirliğinin yapılması önerisini Organize Başkanına iletti.Böylece 3 günlük Karadeniz çalıştayında WİHU ve Sağlık Der projelerini ve ilgili ülkelerle nasıl çalışılabileceği görüşmeye açıldı.

Kaynak:http://www.wihuistanbul.org/2021/09/19/trabzon-calistayi-wihu-ile-tanisti/

20 Eylül 2021