haberler

Diş Hekimliği endodonti eğitim modelleri çalışmalarımız devam etmektedir.

METAM olarak kuruluş amaçlarımız çerçevesinde çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Faaliyet alanlarımızdan biri olan eğitim faaliyetlerine destek olmak adına Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile yürüttüğümüz "Endodonti Eğitimi Diş Modeli" uygulamamız hız kesmeden devam etmektedir.  Bu çalışma ile ilgili olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Başkanı Öğr. Üyesi Dr. Tuğba KOŞAR değerlendirmelerde bulundu. Değerlendirmelerinde öğrencilerin endodonti eğitim modelleri ile ilgili gelişmelere değinen KOŞAR aşağıdaki görüşlerini bizlerle paylaştı. 

"Pandemi ile birlikte diş hekimliği pratik eğitimlerinin aksaklığa uğradığı alanlardan biri de Endodonti oldu. Özellikle çekilmiş dişler üzerinde çalışmaya dayalı preklinik eğitimlerinde diş bulma zorluğu ve bu dişlerdeki kontaminasyon riski nedeniyle yaşanan zorluklar pandemiyle birlikte daha da yükseliş gösterdi.

Üç boyutlu yazılımların gelişimi ile kök kanal anatomisi ve varyasyonlarını taklit edebilen diş örneklerinin kullanımı evrensel olarak önerilmekteydi. Biz de KTÜ Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı olarak preklinik eğitimlerimize endodontik eğitim modellerini dahil etmeyi planlamaktaydık. Geçmiş yıllarda eğitim modellerine ulaşma yollarının zorluğu, modellerin yüksek fiyatlı olması ve bu gibi modellerde kök kanal aşamaları sırasında aksaklıklar yaşamamız eğitimlerin verimli olmasını engelledi. Üniversitemizde kurulan Medikal Cihaz Üretim ve Tasarım Uygulama Araştırma Merkezi (METAM) ile birlikte ortak çalışmalarımız sonucu kök kanal anatomisi ve varyasyonlarını taklit eden reçine eğitim modellerinin kullanımına 2021-2022 eğitim öğretim dönemi ile birlikte başladık. Endodontik eğitim modellerimizin standartizasyonu sağlaması, kök kanal tedavisinin tüm aşamalarını kolaylıkla uygulatması, öğrenciler tarafından kolay ulaşılabilir ve ucuz olması, gerçek dişlerdeki kalsifikasyon ve kontaminasyon sorununu ortadan kaldırması ve özellikle uygulama sırasında herhangi bir aksaklık yaşadığımızda tasarım ve üretimde düzeltme imkanı bulabilmemiz bizlere kök kanal tedavisi eğitimini başarı ile verebilmemizi sağladı."

Uygulamalarla ilgili çalışmaları bizlerle paylaşan KOŞAR'a teşekkür eder çalışmalarında kolaylıklar dileriz.


10 Aralık 2021