çocuklarda tedavi konforunu iyileştirmeye yönelik araştırmamız sonuçlandı

Çocuklarda tedavi konforunu iyileştirmeye yönelik araştırmamız sonuçlandı

Merkezimiz tarafından yürütülen ve 3-7 yaş arasındaki çocuk hastaların ameliyat öncesinde hazırlık aşamasındaki ilaç uygulama işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik olarak yapılan araştırmalar sonucunda, ağızda dağılan oral film formülasyonları elde edildi.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI:
“Üniversiteler geçmişte; bilginin korunması, paylaşılması ve yenilerinin üretilmesi noktasında önemli bir rol oynayan kurumlar olarak görülmekteydi. Bugün ise toplumsal sorunlara çözüm üretebilme kabiliyetleri üzerinden de değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, KTÜ olarak birden çok disiplini bir araya getirip ürettiğimiz bilgiyi, insanlığın hizmetine sunarak toplumun; sosyal, ekonomik ve entelektüel açıdan gelişmesini sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin On İkinci Kalkınma Planı’nın ana eksenlerinden biri de sağlıklı toplumdur. Yenilikçi ilaç sistemlerinin, sağlık sistemimize kazandırılması ve entegrasyonu, politikanın önemli alanları arasında bulunmaktadır. Bu kapsamda KTÜ İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, Farabi Hastanemizin Anestezi Bölümü’nde, çocuk hastaların ameliyat öncesi konforunu iyileştirme, yatış süresini azaltma ve tedavi sürecindeki gerek hız gerekse harcanan süre bakımından iyileştirme yapılabilmesi için displinlerarası bir bakış ile araştırmalara başlanmış ve çalışma sonuçlandırılmıştır. Proje, KTÜ’nün “Araştırma Üniversitesi” statüsü nedeniyle YÖK tarafından desteklenen bir proje olmuştur. Projede emeği geçen KTÜ İLAFAR Müdürü Prof. Dr. F. Sena Sezen ve İLAFAR bünyesindeki araştırmacılara ve Pediyatrik Anestezi alanda, bu sorunu ortaya koyan KTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Geze Saatçı’ya teşekkürlerimi sunarım. Proje sonuçlarının gerek küçük yaştaki hastalarımızın tedavi süreçlerine gerekse de ülkemizde sağlık alanında verilen hizmetler noktasındaki memnuniyet oranlarına ve sağlık harcamalarındaki bütçe yüküne, olumlu katkılar sağlamasını dilerim.”

Prof. Dr. Şükran GEZE SAATÇI: "Ameliyat olacak çocuklarda yeterli premedikasyon olmayan durumlarda oluşan anksiyete, postoperatif açıklanamayan pek çok komplikasyonlara neden olabilen önemli klinik sorundur."

Prof. Dr. F. Sena SEZEN: “Ağızda dağılan oral filmler (ODF) özellikle pediatrik ve geriatrik popülasyonda, ilaç kullanımında yaygınlaşmaktadır. Projemizde, ameliyat öncesinde çocukları sakinleştirmek için rutin kullanılan ilaçların; oral kullanılabilecek, yüksek stabiliteye sahip, tadı tolere edilebilir, çocuğun rahatlıkla kabul edilebileceği ve sitotoksik olmayan en uygun farmasötik formun geliştirilmesini amaçladık. Elde ettiğimiz ODF, çocuklarda ağrılı girişim ve ağrılı uygulamalarda, kanser hastası çocuklarımız dâhil olmak üzere geniş bir kullanım alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır.” 

Proje Ekibi: Prof. Dr. F. Sena Sezen, Prof. Dr. Şükran Geze Saatçı, Dr. Ecz. Özlem Çoban ve Dr. Vildan Serdaroğlu.