mezuniyet sonrası eğitim

Anabilim Dalımızda yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık öğrencilerine Genel ve Özel Histoloji ve Embriyoloji alanlarında hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verilmekte, tezlerine ve bilimsel çalışmalarına ortam hazırlanmakta ve destek olunmaktadır.
 
Cerrahi ve Dâhili Tıp Bilimleri branşlarına ait tezler veya bilimsel araştırmaların histolojik değerlendirmeleri yapılmaktadır.
Tıbbbi Farmakoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tıbbi Radyoloji ile Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalları öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri ile birlikte Teratoloji Konseylerinde vakalar değerlendirilerek raporlama yapılmaktadır.
 
Ayrıca zaman zaman çeşitli alanlarda eğitici herkese açık seminerler ve bilimsel kongreler düzenlenmektedir.
 
Derecenin Seviyesi:  Yüksek Lisans
 
Çalışma Şekli:  Tam Zamanlı
 
Kabul ve Kayıt Şartları
1- Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi mezunu olmak.
2- Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu ve lisans düzeyinde Histoloji ve Embriyoloji dersi almış olmak,
3- Eczacılık Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu, Sağlık İdaresi Yüksek Okulu mezunu ve lisans düzeyinde Histoloji ve Embriyoloji dersi almış olmak,
4- Sağlık Yüksek Okulu (Ebelik, Hemşirelik, Sağlık Memurluğu ve Sağlık Eğitimi Bölümleri) mezunu ve lisans düzeyinde Histoloji ve Embriyoloji dersi almış olmak
 
Öncel Eğitim Tanımlaması
1- Kabul edilebilir alanlardan lisans diploması,
2- Lisansüstü giriş sınavından (ALES) gerekli puanı almış olma,
3- İngilizce eğitim için yeterli dil becerisine sahip olma (500 TOEFL / 6 IELTS puan almış olma)
 
Dereceye Yönelik Kurallar
Histoloji ve Embriyoloji alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar;
a) 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alıp, en az BB derecesiyle geçmiş olmak,
b) 4.0 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak,
c) Bir yüksek lisans tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak
 
Program Profili
Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, sağlık bilimleri alanında çalışabilecek, temel laboratuvar becerilerini kazanmış elemanlar yetiştirir. Ana araştırma faaliyetleri, hücre ve doku biliminde yeni gelişmeler, ışık ve elektron mikroskopi tekniklerinin sağlık bilimleri alanında kullanımı... gibi konuları kapsamaktadır.
 
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme  
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 70 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
 
Mezuniyet Şartları  
Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ alanında yüksek lisans diploması verilir.
 
Mezunların İstihdam Profilleri  
Mezunlarımız sağlık sektöründe ve üniversitelerde çalışmaktadır.
 
Üst Derece Programlarına Geçiş  
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından yeterli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
 
Derecenin Seviyesi:  Doktora  
 
Çalışma Şekli:  Tam Zamanlı
 
Kabul ve Kayıt Şartları
1-İlgili alanda kabul edilebilir lisans derecesi veya yüksek lisans derecesi
2-ALES’ten en az 70 puan
3-İngilizce Yeterlilik (ÜDS/KPDS/TOEFL veya eşdeğerleri)
 
Öncel Eğitim Tanımlaması  
1- Kabul edilebilir alanlardan yüksek lisans diploması,
2- Lisans üstü giriş sınavından (ALES) gerekli puanı almış olma,
3- İngilizce eğitim için yeterli dil becerisine sahip olma (500 TOEFL / 6 IELTS puan almış olma)
 
Dereceye Yönelik Kurallar  
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
 
Program Profili  
Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, sağlık bilimleri alanında çalışabilecek, ileri derecede laboratuvar becerilerini kazanmış elemanlar yetiştirir. Ana araştırma faaliyetleri, hücre ve doku biliminde yeni gelişmeler, ışık ve elektron mikroskopi tekniklerinin sağlık bilimleri alanında kullanımı... gibi konuları kapsamaktadır.
 
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme  
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 60 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
 
Mezuniyet Şartları  
Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ alanında Doktora diploması verilir.
 
Mezunların İstihdam Profilleri  
Mezunlarımız sağlık sektöründe ve üniversitelerde çalışmaktadır.
 
Üst Derece Programlarına Geçiş  
Mezunlar doktora sonrası araştırma yapabilirler, üniversitelerde öğretim görevlisi veya öğretim üyesi pozisyonlarına geçebilirler.
 
Bölüm Olanakları : 
Doku veya organ alınması için gerekli malzemeler, etüv, doku takip malzemeleri, mikrotom, santrifüj, ışık mikroskop, stereo mikroskop, elektron mikroskop (patolojide)
 

UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMI

Anabilim dalımızda Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği’nin kabul etmiş olduğu asistan çekirdek eğitim müfredatı uygulanmaktadır. Bu kapsamda verilen kuramsal dersler;

  • Genel Histoloji (Hücre ve Dokular),
  • Özel Histoloji (Organlar),
  • Özel Embriyoloji (Organların Gelişimi),
  • Deneysel bir Çalışmanın Planlanması,
  • Elektron Mikroskop Teknikleri,
  • Hücre Kültürü Tekniklerinin Temelleri,
  • İmmünohistokimya Teknikleri,
  • Bilimsel bir Çalışmanın Yazılması,
  • İstatistiksel Değerlendirmesi ve Yayınlanması,
  • Yardımcı Üreme Tekniklerinin Temelleri başlıkları altında toplanmıştır.


Diğer taraftan;

  • Işık Mikroskopi Laboratuvarı Uygulamaları,
  • Stereoloji Laboratuvarı Uygulamaları,
  • İmmünohistokimyasal Tekniklerin Uygulanması başlıkları altında çeşitli uygulamalı dersler verilmektedir.


Bunların yanı sıra;

  • Düzenli seminer ve makale sunumları yapılmakta,
  • Eğitim süreci dahilinde,
    • Biyokimya ve
    • Patoloji Anabilim Dalları ile
    • Tüp Bebek Laboratuvarında rotasyon eğitimleri uygulanmaktadır.