haberler

Kutup Araştırmacısı Dr. Mahmut Oğuz SELBESOĞLU'nun Bölümümüzü Ziyareti

30 Kasım-1 Aralık 2022 tarihleri arasında Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen 6. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı kapsamında üniversitemizde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu 1 Aralık 2022 Perşembe günü bölümümüzü ziyaret etmiştir. Dr. Selbesoğlu, bölümümüz ziyareti kapsamında “Sayısal Çözümleme” dersini alan 2. Sınıf öğrencilerine Türkiye’nin 2017 yılından beri Antarktika Kıtasında yaptığı bilimsel çalışmalar, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferleri hakkında bir sunum yapmıştır. Bu kapsamda, kendisinin de dahil olduğu ülkemiz araştırmacılarının Antarktika bölgesinde yürüttüğü jeodezik çalışmalar ve kendisi tarafından yürütülen 118Y322 TÜBİTAK projesi kapsamında Horseshoe Adası’na kurulumu gerçekleştirilen ilk sabit GNSS istasyonunun kurulumu ve istasyonun sürdürülebilirliği için yaptıkları gayretli çalışmalar hakkında bilgiler vermiş ve Antarktika deneyimlerini öğrencilerimizle paylaşmıştır. Daha sonra bölümümüz öğretim elemanları ile bir araya gelen Dr. Selbesoğlu, bölümümüz araştırmacıları tarafından 2023 yılı için planlanan Kutup araştırma proje önerileri hakkında fikir alışverişinde bulunmuştur. Antarktika Bilimsel çalışmalarına verdiği öncü katkıları için sayın Selbesoğlu’nu tebrik ediyor, bölümüzü ziyareti ve işbirliği yaklaşımı için kendisine teşekkür ediyoruz.

Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu’nun Yürüttüğü Kutup Projeleri:

1. TÜBİTAK KUTUP 1001 Projesi:

Proje Başlığı: “118Y322-Antarktika bölgesinde troposfer ve kar derinliğinin/kalınlığının GNSS Meteorolojisi ve GNSS Reflektometresi yöntemleri ile izlenmesi“

Kurum: Yıldız Teknik Üniversitesi

2. TÜBİTAK ve BAS (Bulgar Bilimler Akademisi) İkili İş birliği Projesi:

Proje Başlığı: 121N033-UAV-GPR Gözlemleriyle Antarktika Horseshoe Adasında Buzulların İzlenmesi ve 3 Boyutlu Modellenmesi”

İş Birliği Kurumları:

Bulgaristan Bilimler Akademisi Kutup Araştırmaları Enstitüsü

İstanbul Teknik Universitesi

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü

Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu’nun Katıldığı Ulusal Antarktika Bilim Seferleri:

4.Ulusal Antarktika Ulusal Bilim Seferi (9 Şubat 2020, 1 ay)

6. Ulusal Antarktika Ulusal Bilim Seferi (22 Ocak 2022, 1 ay)

 

 


26 Aralık 2022