bölüm tanıtımı

Programımızdan mezun olan öğrenciler "Elektrik Teknikeri" ünvanını alır Elektrik Teknikeri ünvanı ile mezun olan her öğrenci vasıflı, yetişmiş bir meslek elemanı olarak Endüstride ihtiyaç duyulan, işçilerle mühendisler arasında köprü vazifesi görecek kalifiye elemandır. 
Bir Elektrik Teknikeri mesleki projeler üretip, mevcut projeleri geliştirebilir. Belirli bir ölçüde projelerin  uygulanmasında yetkilidirler.  

Sürekli gelişen endüstri dünyasında Teknolojik her yeniliği takip edebilen, güncelliği yakalayabilen, araştırmacı, kapasite ve beceri sahibidirler. Elektrik programı, günümüzde halen en geçerli mesleklerden biridir. Enerjinin ve teknolojinin hızla değiştiği ve ilerlediği günümüzde iyi yetişmiş ve kendini yetiştirmeye istekli elektrik teknikerlerine her zaman ihtiyaç vardır. Bu programdan mezun olan Elektrik teknikerlerinin çalışma ve iş bulabilme imkanları oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır.

Elektrik Teknikeri :
Elektrik mühendisi tarafından hazırlanan plana göre;
 - Işletmede yapılacak elektrik tesisatı işleri için cihazların projeye uygun olarak yerleştirilmesini sağlar,
 - Işletme içindeki bütün alçak gerilim, güç ve aydınlatma tesislerinde meydana gelen arızaların tespit edilmesi, giderilmesi ile ilgili çalışmaları planlar ve takip eder. Gerekli hallerde doğrudan kendisi müdahale eder, 
- Sistemi geliştirmek ve denetlemek için deneyler ve testler yapar. 

ÖĞRETİM ELEMANLARI

 

  • Öğr.  Gör. Umut BAYRAKTAR (Bölüm Başkanı)
  • Öğr. Gör. Alkan AKSOY  
  • Öğr. Gör. Volkan AYDIN 
  • Öğr. Gör. Ahmet AKTOĞAN
  • Öğr. Gör. Şenol DEMİR

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Elektrik teknikerleri binalarda, elektrik santrallerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişirse de genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerindeki bozuklukları onarırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevi yaparken dikkatsizlik önemli kazalara yol açabilir. Elektrik teknikeri birinci derecede cihaz, alet ve malzeme ile ilgilidir. Zaman zaman birlikte görev yaptığı kimselerle ekip halinde çalışabilir ve zaman zaman müşterilerle iletişime girebilir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek elemanları kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, bağımsız olarak da çalışabilmektedirler. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.,  Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Devlet Su Işleri, Makine Kimya Enstitüsü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarla, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler.

 Elektronik sanayii, elektronik cihaz üretiminde kullanılan tüm aktif, pasif elektro-mekanik ve diğer elemanlar ile ev ve eğlence yerlerinde kullanılan profesyonel elektronik cihazlar gibi tüketim mallarını, profesyonel elektronik cihazlar, telekomünikasyon cihazları, tıp elektroniği, endüstriyel elektronik, güç elektroniği, kontrol sistemleri, güvenlik sistemleri, bilgisayar donanımı, mikro işlemci, uzay elektroniği, atom elektroniği ve uçak elektroniğini kapsamaktadır. Elektronik teknikerleri, elektronik devre veya donanım içeren makine, donanım veya sistemlerin yer aldığı fabrika veya işletmelerde çalışabilirler.  Elektronik teknikerlerinin gerek kamu, gerekse özel sektörde iş bulma şansları oldukça yüksektir. isterlerse  Bağımsız olarak kendi işlerini kurabilirler.

Uygulama Alanları
* Inşaat sektoründe, bina içi tesisat ve aydınlatma sistemlerinde
* Inşaat sektöründe bina dışı elektrik dağıtım ve iletim sistemlşerinde
* Fabrika otomasyon sistemlerinde
* Transformatör bakım ve onarım işlerinde
* Gemilerde, deniz ulaşım araçlarında
* Otomotiv sektöründe
* Fabrikaların elektrikli cihaz bakım-onarım ve diğer tesisat işlerinde
* Elektrikli Tıbbi cihazların bakım, onarım ve işletilmelerinde
* Elektriğin kullanıldığıu her türlü cihazın kullanım, işletim ve onarım işlerinde.

EĞITIMIN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Elektrik teknikerliği eğitimi liseden sonra 2 yıl olup, 2 yıllık (4 yarıyıl) eğitim boyunca öğrencilere aşağıda yer alan dersler okutulur.

Daha fazla bilgi için program derslerine bakınız.

MESLEKTE İLERLEME

"Elektrik" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde; Elektrik Mühendisliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji öğretmenliği, Fizik, Meteoroloji Mühendisliği, Telekomünikasyon Mühendisliği, Uçak Elektrik-Elektronik, Elektrik Öğretmenliği,Elektrik- Elektronik Mühendisliği,Enerji Öğretmenliği, Elektronik Mühendisliği,Elektronik Öğretmenliği,Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği,Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği, Havacılık Elektrik ve Elektroniği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

BENZER MESLEKLER : Elektrik teknisyeni, Elektrik mühendisi, Elektronik teknisyeni.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Meslek eğitimi boyunca isteyen öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumunca yüksek öğrenim ve harç kredisinden ve yurtlarından faydalanabilirler. Elektrik teknikeri özel sektörde işe başlamaları durumunda yetenekleri, deneyimleri ve sektörün kuralları çerçevesinde ücret alırlar.Kamu sektöründe istihdam edilenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabiidir. Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar. Maaşları her yıl bütçe kanununa göre belirlenmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- Ilgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye Iş Kurumu il ve şube müdürlükleri.
- Tedaş
- Telekom 
- DSI