aday öğrenci

Genel Bilgi

Çocuk Gelişimi eğitim programı 4 yıldır. Çocuk Gelişimci ünvanı alan mezunlarımız, lisans eğitimleri boyunca kazandıkları bilgi ve beceriler aracılığıyla: sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında 0-18 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini gözlemleme, standart testler, tarama testleri, gelişimsel testler, değerlendirme envanterleri gibi formal ya da informal yöntemlerle değerlendirme, değerlendirme sonucunda çocuk ve ailenin ihtiyaçları doğrultusunda gelişimsel destek programı hazırlama, düzenli aralıklarla bu programların takibini yapma, nesnel ölçütler doğrultusunda çocukların gelişimlerinde meydana gelen sapmaları belirleyerek çocuk ve ailenin gereksinimleri doğrultusunda diğer meslek grupları ile işbirliği yapma, çocuklara yönelik hizmet veren tüm kurum ve kuruluşlarda eğitim ve danışmanlık hizmeti verme gibi hizmetler sağlamaktadır.

Eğitim ve Öğretim

Mezunlarımız ve İstihdam

Çocuk Gelişimcinin temel hedefi; 0-18 yaş grubu normal gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, hasta, korunmaya muhtaç ve risk altındaki çocukların gelişimlerini destekleyici çalışmaları yürütmektir. Bir Çocuk Gelişimci, çocukların gelişimini değerlendirmeye yönelik araçlar geliştirir; alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara gereksinimleri doğrultusunda danışmanlık yapar; yayın ve araştırma hizmetleri sunar. Çağdaş yaklaşımlar kullanarak çocuk, aile, eğitimci ve toplumla ilgili projeler geliştirir ve projeleri toplumun her kesimindeki çocuk ve ailelerin yüksek yararına olacak şekilde hayata geçirip yaygınlaştırır.
Çocuk Gelişimci; Eğitim, Sağlık, Sosyal Hizmetler alanlarında ve diğer sektörlerde aşağıda bildirilen görevleri yapmaktadır:


SAĞLIK ALANINDA
? HASTANELERDE (Kamu, Özel ve Üniversite) VE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ?nde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları (Çocuk Gelişimi alanında yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olanlar), birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan çocuk gelişimini destekleyici her türlü hizmetlerin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerin yapılması; plan, program ve projeler üretilmesi ile bunların uygulanması; ve kurum içi ve dışı işbirliği imkanlarının yaratılabilmesi için ilgili kişi ve şube ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmasından sorumludur.


? SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bünyesinde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları; ilgili Daire Başkanlıkları, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Şubeler, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde de görev alabilmektedirler. İl Sağlık Müdürlüğünün ilgili şubelerinde geliştirilen projeler ve programlar kapsamında Çocuk Gelişimciler, ilgili mevzuatta belirtilen görevler ile çocuk gelişimini destekleyici çalışmalar kapsamında görev alabilmektedirler.


EĞİTİM ALANINDA
? ÜNİVERSİTELERde önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim kadrolarında akademik personel olarak görev alabilirler.


? MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI?na bağlı Özel Eğitim Kurumları ile Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görev alabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, bireylerin motor (hareket), zihinsel, dil, sosyal-duygusal ve özbakım gelişimlerinin yaş düzeylerine uygun olarak değerlendirilmesi ve bireylerin özelliklerine göre bireysel eğitim programlarının hazırlanmasından sorumludur. Çocuk Gelişimci/Çocuk Gelişimi Uzmanı bu kurumlarda, bireyin gelişimi ve eğitimini izler, beklenen gelişimi gösteremeyen çocuklar için ilgili meslek elemanlarıyla iş birliği yapar. Alanı ile ilgili konularda ailelere ve öğretmenlere rehberlik eder. Alanı ile ilgili konularda aile eğitimi, rehberliği ve danışmanlığı programları ile personel için hizmet içi eğitim programlarını hazırlar ve uygulamada görev alır. Çocuk Gelişimciler, Pedagojik Formasyon programını tamamlamış olma koşuluyla, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanabilirler.


? ÖZEL OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARI?nda, Çocuk Gelişimci olarak görev alabilirler. Bu kapsamda, çocukların tüm gelişim alanlarında gelişimlerinin değerlendirilmesi, gereksinimler doğrultusunda gelişimi destekleyici programlar planlanması, ailelere çocuk gelişimi alanında seminerler verilmesi ve çocuk odaklı aile danışmanlığı hizmeti sunulması, çocukların gelişimlerinin desteklenmesi konusunda öğretmenlerle işbirliği içinde çalışarak programlar geliştirilmesi gibi çalışmalar yürütebilirler. Bu kurumlarda, eğitim koordinatörlüğü kapsamında da görev alabilirler.


SOSYAL HİZMET ALANINDA
? ÇOCUK ve GENÇLİK MERKEZLERİ?nde, Çocuk Gelişimcisi olarak görev alırlar.


? AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ÇOCUK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ?nde Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilirler. Söz konusu kurumda çalışan bir çocuk gelişimci, hizmet bölgesinde yaşayan çocukların gelişim düzeylerinin saptanması, gelişimlerinin izlenmesinden sorumludur. Bu kapsamda; sorunlarının çözümüne yönelik mesleki çalışmalar yapar, mesleki teknik ve yöntemleri kullanarak merkezde bulunan erken çocukluk dönemindeki normal gelişim gösteren ve özel gereksinimi olan çocuklara yönelik programlar hazırlar, uygular ve gerekli materyalin hazırlanmasında görev alırlar. Çocuklara sunulacak hizmetlerin planlanmasında görev alırlar.


? KORUMA, BAKIM ve REHABİLİTASYON MERKEZLERİ?nde görev alan Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, çocuğun merkeze uyumunun sağlanması amacıyla çocuğu takip eder ve mesleki çalışma sürecinde vaka sunumunu yaparlar. Sosyal serviste görevlendirilen ve çocuğun merkeze kabulü ve uyumu ile ilgili çalışmalar yapan bir Çocuk Gelişimci, çocukların tüm gelişim alanlarında gelişimlerini desteklemek için gerekli gelişim programlarının planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinden sorumludur.


? AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ÇOCUK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇOCUK EVLERİ?nde çalışabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, koordinasyon merkezi tarafından çocuk evine kabul edilen çocuğun uyumu için gereken bakım ve yetiştirme ile ilgili mesleki çalışmaları yürütmekten sorumludur. Her bir çocuğun yaşı, engeli, ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda, gelişimleri ile ilgili destekleyici eğitim programları hazırlar ve uygularlar.


? Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi Uzmanları, üniversitelerin, mesleki dernek ya da odaların ya da sivil toplum veya kamu kuruluşlarının düzenlediği ve belirlenen standartlara uygun olan aile danışmanlığı eğitim programını tamamlamak koşuluyla, AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AİLE DANIŞMA MERKEZLERİ?nde görev alabilirler.


İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDA
? EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ/BÜRO AMİRLİĞİ?nde de görev alabilen Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları çocukların ve ailelerinin kendileri veya çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal sorunların tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütürler. Çocuğun durumunu iyileştirmek için ailesi ve okul, sosyal ve sağlık hizmetleri gibi kuruluşlarla işbirliği içinde, çocukları suça iten fiziki, psikolojik ve sosyolojik etkenlerin araştırılması, suçluluğu ortadan kaldırmaya yönelik plan ve programların geliştirilmesi; korunmaya muhtaç olan, ihmal ve istismara maruz kalan, evden veya bulunduğu kurum ya da kuruluştan kaçan, sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan, madde bağımlısı olan, suça itilen ve mağdur çocuğun kendisine ve kanuni mümessiline rehberlik hizmeti sunulmasından sorumludurlar.


Çocuk Gelişimciler ve Çocuk Gelişimi Uzmanları ayrıca UNICEF, ILO ve GÖNÜLLÜ KURULUŞLARDA (STK) proje üreticisi, yürütücüsü ve danışman olarak görev alabilirler.