haberler

Diyetisyenler, Klinik Beslenme Teması ile Üniversitemizde Bir Araya Geldi

Karadeniz Teknik Üniversitesi, KEPAN Derneği, Türkiye Diyetisyenler Derneği, Türkiye Diyetisyenler Derneği Trabzon İl Temsilciliği iş birliği ile Üniversitemiz Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde (OKM) düzenlenen “Trabzon Diyetisyen Buluşması: Klinik Nütrisyonun Mihenk Taşları” konulu etkinlik, Türkiye genelinden Uzman Diyetisyenleri bir araya getirdi.

OKM Hasan Turan Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akif CİNEL, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ, Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan USTA, KEPAN Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mutlu DOĞANAY, Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan DAĞ, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ, KEPAN Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mutlu DOĞANAY, Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan DAĞ, Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan USTA ve Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI'nın açılış konuşmalarıyla başlayan programda; Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI konuşmasında, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'ne 2022 yılında alınan öğrenciler ile birlikte diyetisyen adaylarının da eğitim aldığını hatırlatarak "Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmanın yanı sıra diyetisyenlerin profesyonel gelişimine katkıda bulunacak daha birçok etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz.” dedi. Ayrıca etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan KEPAN Derneği, Türkiye Diyetisyenler Derneği ve Üniversitemizin Beslenme ve Diyetetik Bölümü'ne teşekkür ederek "Gelecekteki diyetisyenlerimizin yeteneklerini geliştirmeye ve bu alanda bilimsel katkıları teşvik etmeye yönelik çalışmalarımızı daha da aktif hale getirmek için el birliğiyle çaba sarf edeceğiz.” dedi.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ, beslenme tedavisinin günümüzde modern tıbbın vazgeçilmez bir bileşeni haline geldiğini vurgulayarak başladığı konuşmasında; beslenme tedavisinin, hastalıkların prognozunu iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu alanda çalışan doktorlar, diyetisyenler, hemşireler, eczacılar gibi sağlık alanındaki meslek mensuplarının bir araya gelerek iş birliği yapmalarının önemine değinen Prof. Dr. KAHVECİ konuşmasında, “Orta ölçekli hastanelerde erken başlayan nütrisyonel tedavinin her yıl için 1 milyon euro kazandırdığı bilinmektedir ve buradan hareketle nütrisyon tedavisinin etkili ve verimli olabilmesi için hastane yönetiminin de dahil olduğu nütrisyon ekiplerine ihtiyaç vardır.” sözlerine yer verdi.

Prof. Dr. Akif CİNEL ve Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ’nin başkanlığını üstlendiği etkinliğin ilk oturumda; Acıbadem Maslak Hastanesi'nden Uzm. Dyt. Fatma TURANLI, "Hastane Malnütrisyonu ve Tedavi Yöntemleri" konusunda, Lokman Hekim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Uzm. Dyt. Birgül DAĞ ise "Beslenme Durumunun Değerlendirilme Yöntemleri ve Takibi" hakkında katılımcılara bilgi verdi. İkinci oturumda; Türkiye Diyetisyenler Derneği Trabzon Temsilcisi Uzm. Dyt. Osman Zeki KAHRİMAN, "Oral/Tüple Enteral Nütrisyon ve Komplikasyonları" konusunu ele aldı. Üçüncü oturumda, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon, Yoğun Bakım Bölümü'nden Prof. Dr. Hülya ULUSOY ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Melda KANGALGİL, "Yoğun Bakım Hastalarında ve Perioperatif Dönemde Güncel Nütrisyon Tedavisi" konusunu katılımcılar ile paylaştı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Sinan SARI ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Kutay DEMİRKAN’ın başkanlığını yürüttüğü son oturumunda ise Dr. Öğr. Üyesi Mehmet ULUŞAHİN, Dyt. Uğur BAYRAMOĞLU ve Hem. Serpil KANBEROĞLU "Kanser Hastasında Perioperatif Dönemde Tıbbi Beslenme Tedavisi Yaklaşım Süreci" konusunu ele aldı.

Programda; Sağlık Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Nur ASLAN ÇİN, "Nörolojik Hastada Blenderize Beslenmeden Tıbbi Beslenme Tedavi Süreci", Farabi Hastanesi Nutrisyon Destek Ekibi Diyetisyeni Dyt. Uğur BAYRAMOĞLU ise "Kanserli Hastada Tıbbi Beslenme Tedavisi" hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Katılımcılar, uzman diyetisyenlerin ve akademisyenlerin sunumları ile beslenme durumunun değerlendirilmesi yöntemleri, güncel nütrisyon tedavisi stratejileri ve hasta takibi konularında bilgi sahibi oldu. Programın sonunda, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ, Oturum Başkanı ve konuşmacılara plaket takdim etti.


21 Aralık 2023