hakkımızda

Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde “Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü” açılmasına ilişkin Fakülte Kurulu’nun 30.12.2008 gün ve 180/1 sayılı kararı, Üniversite senatosunun 30.12.2009 gün ve 22/8 sayılı teklifi ve YÖK Yürütme Kurulu’nun 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/2-d maddesi uyarınca uygun görmesi ile kurulmuştur. Kültürlerin ve dillerin birleştiği bir ortamda evrenselliğe katılmak; yabancı bir ülkenin dilini, edebiyatını ve kültürünü tanıyıp ülkemizle benzer ve farklı özelliklerin anlaşılabilmesini ve bunun meslek yaşamında avantaj haline gelmesini sağlayacak düzeyde bir yabancı dil eğitimi, dil bölümleri için önem arz etmektedir. Bu öğrenim bilinciyle yola çıkan bölümümüz, nitelikli bir ekiple temel yapısını ve akademik kadrosunu oluşturup 2015 yılı itibariyle Eğitim-Öğretim faaliyetine başlamıştır.

KURULUŞ ve TARİHÇE
alt_img
Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü 2008'de kurulmuş ve ilk kez 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında 21 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır.
KAZANILAN DERECE VE UNVAN
alt_img
Mezun olan öğrencilere Rus Dili ve Edebiyatı alanında LİSANS DİPLOMASI verilir. Bölümümüzden mezun olan öğrenciler Rus Dili ve Edebiyatı Uzmanları olarak anılırlar.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI
alt_img
Mezunlarımızın çalışabileceği alanlar: Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Rusça öğretmenliği, devlet ve özel üniversitelerde Rusça okutmanlığı, benzer bölümlerde araştırma görevliliği, tercümanlık, rehberlik, özel şirketlerde ihracat/ithalat bölümleri olarak sıralanabilir. Bazı öğrencilerimiz ayrıca turizm ve hava ulaştırmasının yanısıra özel sektörde de iş bulabilmektedir.
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
alt_img
Her ders için bir ara sınav (%30), bir yarıyıl içi çalışma (seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) (%20) ve bir final sınavı (%50) uygulanmaktadır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarıyla tamamlamış olurlar. Öğrenciler her yarıyılın sonunda o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilirler.