haberler

Bölümümüz "Rus Dili ve Edebiyatı Toplantıları" Konferans Serisini Gerçekleştirdi

Bölümümüzce gerçekleştirilen Rus Dili ve Edebiyatı toplantılarında Türkiye ve Rusya'dan bilim insanları Aralık ayı boyunca Bölümümüz öğrencileriyle bir araya geldi.


1 Aralık Perşembe günü saat 19.00'da TOBB-ETÜ Yapay Zeka Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Anooshirvan Miandji ile başlayan Rus Dili ve Edebiyatı Toplantılarımız 16 Aralık Cuma günü saat 19.00'da L. N. Tolstoy Tula Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Grigori Valeriyeviç Tokarev'in katılımlarıyla devam etti ve 19 Aralık Pazartesi günü saat 19.00'da Rusya Bilimler Akademisi'nden Prof. Dr. Natalya Lvovna Puşkaryova'nın katılımlarıyla son buldu. Anılan üç toplantının içeriğine dair özet aşağıda sunulmuştur.

Dr. Anooshirvan Miandji, "İnsan göz ile bakar; dil ile görür" adlı etkinlikte 1 Aralık 2022 tarihinde KTÜ Rus Dili ve Edebiyatı Öğrencileriyle Zoom platformu üzerinden gerçekleşen toplantıda buluştu. Daha önce TEDx konuşmaları ve kitaplarında dile getirdiği telakkileriyle ilgi ve beğeni toplayan Miandji, KTÜ Rus Dili ve Edebiyatı Öğrencilerine dilin önemini aktardı. L. Wittgenstein'ın dil felsefesine yönelik düşüncelerini günlük hayattaki örneklerle başarılı bir biçimde bağdaştırmasıyla akıllarda kalıcı bir sunum gerçekleştirdi. Filolojinin ve filologun önemine vurgu yapan Miandji, dilin olmadığı hiçbir alanın varolmayacağı hususunun altını çizdi.

Tarih 16 Aralık Cuma gününü gösterdiğinde ise L. N. Tolstoy Tula Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Grigori Tokarev, yalnızca kaleme aldığı kitaplarla değil din, evlilik, devrim, eğitim gibi çok mühim mefhumların üzerine düşünceleriyle de Rusya'nın kültür tarihi içerisinde kendisine haklı ve sağlam bir yer edinmiş Lev Nikolayeviç Tolstoy'a dair bir sunum gerçekleştirdi. Program sonunda Grigori Tokarev, Öğrencilerimize ve Bölüm Öğretim Elemanlarımıza sertifikalarını iletti.

19 Aralık Pazartesi günü ise Aralık ayında start verdiğimiz Rus Dili ve Edebiyatı Toplantılarımızı noktalayan isim Rusya Bilimler Akademisi'nden Prof. Dr. Natalya Lvovna Puşkaryova oldu. "Rusya'da Kadın" temalı çalışmaların altında imzası ve bu hususa yönelik 10'dan fazla kitabı olan Puşkaryova, tam da bu katkılarından ötürü Rusya Federasyonu tarafından ödüllendirilmiştir. Öğrencilerimizle buluşan Puşkaryova, genel itibarıyla "Gender Studies" alanında nelerin olup bittiğine, neyin aktüel olduğuna; feminizme, bu hareketin dalgalarına ve Rusya'daki etkilerine yönelik bir sunum gerçekleştirmiştir. 

Kıymetli vakitlerini ayırıp bilgilerini bizlerle paylaşan Değerli Bilim İnsanlarımıza katılımlarından ötürü sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz

#ktürde
#ktürde
#ktürde
#ktürde
#ktürde
#ktürde

20 Aralık 2022