Şubat

Proje Etkinlikleri

TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında "Lisansüstü Öğrencilerine Yönelik Patent Araştırma Yetkinliklerinin Arttırılması Eğitimi02-04 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenecektir.

AMAÇ

Önerilen proje ile katılımcıların, erken farkındalıkla lisansüstü öğrenci statüsündeki araştrımacıların fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda farkındalıklarının ve bilgi düzeyinin arttırılması, ulusal ve uluslararası veri tabanlarında patent araştırma yöntemlerini öğrenmeleri, kendi buluşları hakkında araştırma yapabilme becerilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır.

KAPSAM

Proje kapsamında farklı araştırma alanlarına sahip yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşacak 24 katılımcının patent farkındalığının arttırılmasına, buluş araştırma kabiliyetlerinin geliştirilmesine ve buluşun korunma süreçlerine destek sağlayacak ulusal ve uluslararası patent/ faydalı model/ tasarım başvuru kapasitesinin nitelik ve nicelik bakımından arttırılmasına yönelik eğitim etkinliği düzenlenecektir.

Teorik ve uygulamalı olarak sürecek eğitimlerde, fikri ve sınai mülkiyet haklarına ait temel kavramlar örneklerle tanıtılacak, patent araştırma yöntemleri ilgili kriterlere göre anlatılacak ve uygulanacaktır. Sonrasında patent başvuru süreçleri, başvuru formları, ücretler, süreler ve değerlendirmeler, patent başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar, başvuru sonrası takip kanalları, yıllık ücretlere yönelik işlemler, belge yönetim sistemleri, uluslararası başvuruya çıkma kriterleri, uluslararası başvurularda stratejik başvuru yöntemleri uygulamalı olarak aktarılacaktır. Yenilikçi fikirlerin patent veri tabanlarında hangi teknik yöntemlerle araştırılacağı, teknik arama sonucu elde edilen verilerin filtrelerle eliminasyonu ve en yakın istemlerin bulunduğu patent dokümanlarına ulaşılmasına yönelik stratejilerle uygulamalı çalışmalara devam edilecektir. Ardından dört gruba ayrılan katılımcılar teknoloji sınıflarına göre gerçekçi bir buluş bildirimine uygun ön araştırma çalışmaları yürütülecektir.

ETKİNLİK EKİBİ

• Prof. Dr. Zekeriya BIYIKLIOĞLU (Koordinatör ve Eğitmen)
  • Prof. Dr. Oktay YILDIZ (Eğitmen)
  • Prof. Dr. İbrahim ALP (Eğitmen)
  • Öğr. Gör. Hülya SABIR (Eğitmen)
  • Öğr. Gör. Sedanur KALYONCU (Eğitmen)
  • Öğr. Gör. Kerim SÖNMEZ (Eğitmen)
  • Öğr. Gör. Emrah AYVAZ (Eğitmen)
  • Proje Uzmanı Aleyna AYDIN (Eğitmen)
  • Proje Uzmanı Eren YILMAZ (Eğitmen)
  • Patent Vekili Edip Deha BİLİR (Eğitmen)

KATILIMCILARDA ARANAN ŞARTLAR

1. Katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması gerekmektedir.
  2. Katılımcıların mühendislik, fen, sağlık ve sosyal bilimleri alanlarında yurt içinde lisansüstü programlardan birine kayıtlı olması gerekmektedir.
  3. Katılımcıların daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde resmi bir patent/ faydalı model/ tasarım başvuru yapmamış olması gerekmektedir.
  4. Katılımcıların daha önce düzenlenen 2237-A etkinliklerine en fazla 3 kere katılmış olması gerekmektedir. (Daha önce 2237-A etkinliğine katılmayan katılımcılara öncelik tanınacaktır.)
  5. Başvuru oranlarına göre kadın - erkek dağılımlarının orantılı olması gözetilecektir.
  6. Katılımcıların öğrenim gördükleri alanlara ilişkin bir buluş fikrine sahip olması gerekmektedir.
  7. Katılımcıların OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olması şartı aranacaktır.

ETKİNLİK YERİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Teknoloji Sınıfı, TRABZON

KATILIM

• Etkinliğe katılım kontenjanla sınırlıdır.
  • Etkinliğe katılmadan önce başvuru yapılması ve başvurunun kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Etkinlik 3 gün devam edecek olup katılım %100 zorunludur.
  • Katılımcılara, program sonunda katılım sertifikası verilecektir.
  • Etkinlik ücretsiz olup Trabzon dışından katılan katılımcıların yol, iaşe ve konaklama giderleri ile Trabzon’dan katılan katılımcıların iaşe giderleri, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği "Destek Miktarı ve Ödeme Koşulları" limitleri çerçevesinde proje bütçesinden karşılanacaktır.
  • Katılımcıların toplantıya kişisel bilgisayarları ve proje fikri ile katılmaları gerekmektedir.

Başvurular, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.