(nmr) numune kabul kriterleri

NMR Laboratuvarı Numune Kabul Kriterleri 

Analiz talep eden kişi/kurum, numune gönderirken Analiz Hizmet Sözleşmesinde yazılan şartlarla birlikte, aşağıda belirtilen şartlara da uymakla yükümlüdür. Uygun olmayan numune gönderilmesi halinde,
KTÜ-MERLAB numuneyi kabul etmeme hakkına sahiptir. 

  1. NMR analiz başvuruları KTÜ-MERLAB’a yapılır.
  2. “Numune Kabul Kriterleri”ne uygun olarak, “NMR Analiz İstek Formu” ve “Numune Teslim Tutanağı” doldurulup imzalandıktan sonra, numuneler KTÜ-MERLAB’a elden teslim edilir veya kargo ile ulaştırılır.
  3. Numunelerin sağlam bir şekilde KTÜ-MERLAB’a teslim edilmesinden, analiz talep eden kişi/kurum sorumludur. Aksi halde KTÜ-MERLAB, numuneleri kabul etmeme hakkına sahiptir.
  4. Ölçüm sonuçları, analiz talep eden kişi/kuruma gönderilmesine rağmen; sonuçların gönderilmesinin ardından numune tüpleri 2 hafta içerisinde KTÜ Eczacılık Fakültesi binasındaki NMR cihaz odasından teslim alınmalıdır. 2 hafta içerisinde teslim alınmayan tüpler için sorumluluk kabul edilmez.
  5. Analiz numuneleri insan sağlığına veya çevreye zararlı olmamalıdır. Deri tahrişi veya solunum yolu ile zehirlenmeye neden olabilecek numuneler analize kabul edilmemektedir. Şüpheli durumlarda mutlaka MERLAB NMR analiz sorumlusu uyarılmalıdır.
  6. NMR analizi yapılacak numuneler dötero çözücü içerisinde çözülerek NMR tüplerine konulmalıdır.
  7. NMR tüpündeki çözelti yüksekliği en az 2,5 cm olmalıdır. Mümkünse çözünmemiş kısım süzülmelidir.
  8. Ölçümleri yapılacak olan çözeltilerin içerisine 1-2 damla Tetrametil Silan (TMS) ilavesi yapılmalıdır.
  9. “D2O Değişimi” isteniyorsa numuneler ile birlikte D2O çözücüsü de getirilmelidir.
  10. Bir numunenin “tekrar ölçümü” ancak KTÜ-MERLAB kaynaklı bir sorun oluştuğunda mümkündür. Bunun dışındaki “tekrar ölçümler”, “ilk ölçüm” olarak değerlendirilir ve ücretlendirilir.
  11. NMR tüplerinin çap ve uzunluklarının, “Bruker Ascend 400 MHz NMR Cihazı”na uygun olmasının sorumluluğu, analizi talep eden kişiye aittir (NMR sorumlusuna danışınız. Tel.: (462) 377 88 06).
  12. Numune ambalajları numuneyi açıklayacak bilgileri içeren etikete sahip olmalıdır. Numune tüpleri 01’den başlanarak analiz talep eden kişi/kurum tarafından mutlaka etiketlenmelidir. Analiz sonucunda spektrumlar üzerinde sadece numunelerin etiket numaraları belirtilecektir. Tüp etiketleri için “NMR Etiketleri” sayfasından çıktı alınabilir.
  13. Numunelerden elde edilen NMR Spektrumları ftp, e-posta veya çıktı olarak verilir.
  14. İletişim merlab@ktu.edu.tr adresi üzerinden yapılacaktır.