aday öğrenci

Genel Bilgi

 

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksekokulu 2547 ve 2880 sayılı Yüksek Öğretim kanununun 7/d-2 maddesi uyarınca 07.05.1996 tarihinde kurulmuştur. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı Ön lisans eğitimi 2012-2013 Eğitim/Öğretim yılında eğitime başlanmıştır. Tam zamanlı 1.öğretim olarak, iki öğretim görevlisi doktor ve iki öğretim görevlisi olmak üzere toplam dört öğretim elemanı ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Gıda Teknolojisi Programı Önlisans eğitimi 2012-2013 Eğitim/Öğretim yılında eğitime başlanmıştır. Tam zamanlı 1.öğretim olarak, bir öğretim üyesi, bir öğretim görevlisi doktor ve bir öğretim görevlisi olmak üzere toplam üç öğretim elemanı ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Yüksekokulun fiziki ve beşeri imkânlarından birlikte faydalanılmaktadır.

Öğrenciler her yarıyılda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları (proje, kısa sınav, ödev, laboratuvar ve benzeri veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve  için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.

Eğitim Öğretim

Eğitim Amaçlarımız

Gıda Kalite Kontrol ve Analizi Programı

Programın amacı; gıda maddeleri ve bunlarla temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten ve satan işyerlerinin, asgari teknik ve hijyenik şartlarının sağlanmasında ve bu yerlerde üretilen ve satılan gıda maddelerinin ve de gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin mevzuata uygunluğunun tespitinde, ayrıca numune alma işlemi ile başlayan ve üretimin istenilen özelliklere uygunluğunun kontrol edilmesinde yapılan işlemlerin tümünü yapabilecek nitelikli kişiler yetiştirmektir.

Gıda Teknolojisi Programı

Programın amacı gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar üzerinde duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizlerinin yapılmasında ve sonuçlarının yorumlanmasında görev alan meslek elemanı yetiştirmektir.

Akademisyenlerimiz
Öğretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araştırmalarını da yürüttükleri veya almaya çalıştıkları KTÜ BAP ve  TÜBİTAK  projeleri ile sürdürmektedirler.

Staj Programı

KTÜ Maçka Meslek Yüksekokulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi ve Gıda Teknolojisi programları öğrencilerinin ön lisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi kuralları çerçevesinde, öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgi ve laboratuvar uygulamalarında edinmiş oldukları becerileri ve deneyimlerini geliştirerek, görev yapacakları iş yerlerinde sorumluluklarını, iş ve üretim süreçlerini yeni teknolojileri tanımalarını sağlayacak mesleki yetkinliklerine katkı sağlayacak şekilde, pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur. Öğrencilerimizin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (pratik çalışma) süresi 40 (20+20) iş günüdür. 

Öğrencilerin staj yapabileceği yerler;  

a) Uygun büyüklükteki özel veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait gıda üretim işletmeleri

b) Gıda katkı maddesi üretim işletmeleri

c) Uygun büyüklük ve şartlara sahip hazır yemek üreten (Catering) firmaları

d) Kontrol ya da araştırma amaçlı kurulmuş, kamu kurum ve kuruluşlarına ait gıda kalite/kontrol laboratuvarları ile akredite özel gıda laboratuvarları olabilir.

Değişim Programları
Üniversitemizde öğrenci değişim programları Dış İlişkiler Ofisi Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Değişim programları öğrencilerimize yurtiçi ve yurttışından eğitim alma ve staj yapma olanağı sağlar. Değişim Programları Koordinatörlüğü bünyesinde:

  • 1) Erasmus+ Değişim Programı Birimi
  • 2) Farabi Değişim Programı Birimi
  • 3) Mevlana Değişim Programı Birimi

olmak üzere 3 farklı birim yer almaktadır.  Değişim programları hakkında ayrıntılı bilgi almak için üniversitemizin Değişim Programları Koordinatörlüğü sayfasına bakabilirsiniz.

Ders Bilgileri
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.

Gıda Teknolojisi Programı Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.

Laboratuvar ve Uygulama

Araştırma Üniversitesi statüsündeki üniversitemizde bölüm olarak öğrencilerimizin eğitim-öğretim sürecinde edindikleri teorik bilgileri pratikte de pekiştirmelerini sağlayacak disiplinler arası araştırma ve uygulama imkânları bulunmaktadır.

Mezunlarımız ve İstihdam

Mezunlarımız ve İstihdam

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi programından mezun olan öğrencilerimize Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Teknikeri Unvanı verilir. Mezun olan öğrenciye Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi programında, eğitim süresinde kazandığı yeterlikleri gösteren dersler eki ile ön lisans diploması verilir. Programda kazandırılan mesleki yeterlikler, iş hayatında kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilir.

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; gıda sektörünün üretim, işleme hizmeti veren firmalarda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. İş olanakları içerisinde; belediyeler, il sağlık müdürlükleri, hazır yemek işletmeleri, gıda işletmeleri, gıda katkı maddeleri ve ambalaj materyalleri üreten işletmeler, il gıda kontrol laboratuvarları, özel gıda laboratuvarları ve benzeri iş alanları sayılabilir.

Gıda Teknolojisi

Gıda Teknolojisi programından mezun olan öğrencilerimize Gıda Teknikeri Unvanı verilir. Mezun olan öğrenciye Gıda Teknolojisi programında, eğitim süresinde kazandığı yeterlikleri gösteren dersler eki ile ön lisans diploması verilir. Programda kazandırılan mesleki yeterlikler, iş hayatında kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilir.

Gıda Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Gıda sektörünün üretim, işleme hizmeti veren firmalarda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. İş olanakları içerisinde; belediyeler, il sağlık müdürlükleri, hazır yemek işletmeleri, gıda işletmeleri, gıda katkı maddeleri ve ambalaj materyalleri üreten işletmeler, il gıda kontrol laboratuvarları ve benzeri iş alanları sayılabilir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

YÖK ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ön lisans programlarına yatay ve lisans programlarına dikey geçiş yapılır; Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim Ve Teknolojileri, Gıda Teknolojisi, Gıda Mühendisliği, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik Mühendisliği gibi lisans programlarına geçiş yapabilirler.

Çift Ana Dal ve Yan Dal

Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları hakkında (başvuru, kabul ve kayıt koşulları vs.) bilgi sahibi olmak için tıklayınız

 

Taban Puanı

Taban Puanı

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Gıda Teknolojisi Programı ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için tıklayınız.

Gıda kalite Kontrol ve Analizi programı ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için tıklayınız.