hakkımızda

Sivil Savunma, savaşta ve afetlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını taşıyan ve top yekün savunmanın en önemli unsurlarından biridir.
* Savaş zamanı halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi;
* Afetlerde can ve mal kurtarılması;
* Büyük yangınlarda can ve mal kaybının azaltılması;
* Yok olmaları veya çalışamaz hale gelmeleri durumunda yaşamı büyük ölçüde etkileyecek olan kamu ve özel kurum ve kuruluşların korunması ile bunların acil onarımlarının yapılması;
* Savaş zamanı her türlü savunma faaliyetlerinin sivil halk tarafından desteklenmesi;
* Cephe gerisinde halkın moralinin kuvvetlendirilmesi; konularını kapsayan SİLAHSIZ, KORUYUCU, KURTARICI önlem ve faaliyetler bütünüdür.
Türkiye'nin 1952 yılında NATO üyeliğine kabulünden sonra, 1958 yılında çıkarılan ve 28 Şubat 1959 tarihinde yürürlüğe konulan 7126 sayılı "Sivil Müdafaa Kanunu" nun adı daha sonra 586 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Sivil Savunma Kanunu" olarak değiştirilmiştir. Sivil Savunma Hizmetleri halen bu kanuna göre yürütülmektedir.
5902 Sayılı "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un" 11.maddesinde Sivil Savunma Dairesinin görevleri belirtilmiştir.
Hastanemizde Sivil Savunma Amirliği, HAP (Hastane Afet ve Acil Durum Planı) Ofisi; Afet ve Acil Durumlara ilişkin süreçlerin etkin yönetimi için gerekli çalışmaları yürütmek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak ve bu alanda politikalar üretmek amacı ve Stratejik plan döneminde risklerin azaltılması anlayışı ile bağdaşır bir biçimde toplumun afet ve acil durumlar konusundaki farkındalığını ve hazırlıklı olma seviyesini geliştirme gereğinden hareketle “Afetlere dirençli toplum oluşturmak” hedefleri ile kurulmuştur. Kuruluş hedefleri doğrultusunda kurum personellerini, hasta ve hasta yakınlarıyla, toplumu Afet ve Acil Durumlara karşı farkındalık yaratmak, bilinçlendirmektir. Hastanemizde, afet ve acil durumlara karşı hazırlıklı bulunmak için yapılması ve alınması gereken önlemler ile ilgili teorik ve pratik eğitimlerin yanı sıra yapılan eğitimler doğrultusunda yılda en az iki kez uygulamalı saha tatbikatı yapılmaktadır.
Hastanemizde sivil savunmaya ilişkin gerekli tüm çalışma ve düzenlemeler “Daire ve Müesseseler Sivil Savunma İşleri Kılavuzuna” göre planlanır. Hastane içerisinde gerekli ekipler (İlkyardım, İtfaiye, Kurtarma, Sosyal Yardım, Teknik Onarım ve Yükleme Boşaltma Servisi) 7126 sayılı "Sivil Savunma Kanunu" (Madde 13 –Askerlikle ilgili olmayan ve kendisine Milli Savunma ile alakalı diğer kanunlarla her hangi bir vazife ve mükellefiyet tahmil edilmemiş olan 15 yaşını bitirmiş ve 65 yaşını bitirmemiş kadın ve erkek bütün yurttaşlar sivil savunma hizmet teşkilatında kendilerine verilecek görevleri yapmakla mükelleftirler. Bu mükelleflerin miktarı mahallin ihtiyacına göre Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce tesbit olunur)’na göre oluşturulmuştur. Sivil savunma hizmetlerinin sunulmasından sorumlu olacak kişilere mutlaka sivil savunma eğitimi verilir. Daire ve Müesseseler Sivil Savunma İşleri Kılavuzuna göre Sivil Savunma Planları her yıl düzenli şekilde hazırlanarak en geç altı ayda bir güncellenerek yapılan güncellemeler İl AFAD Müdürlüğüne bildirilmektedir. Sivil Savunma Amirliğimiz personelleri tarafından hastanemiz içinde gezilerek kaynaktan bilgiler toplanır. Toplanan bilgiler, elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinde, evrak olarak sistematik olarak incelenerek tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için gerekli girişimler yapılır. Bütün bu çalışmaların yapılması, hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde sunulabilmesi için Hastane Yönetimi ve Sivil Savunma Amirliği arasında eşgüdümlü çalışarak sağlanmaktadır.
2021 yılı içerisinde Sivil Savunma Amirliği tarafından HAP Hazırlama Komisyonunda görevli olan akademik ve idari personele “Hastane Afet ve Acil Durum Hazırlama Kılavuzu” eğitimi başhekimlik toplantı odasında verilmiştir. Yine yıl içerisinde hastanemizde görevli akademik ve idari personellerin yanı sıra, hastanemize yeni başlayan personele eğitim koordinatörlüğünün düzenlediği uyum eğitimi kapsamında “afet bilinci eğitimi, afet ve acil durumlarda hareket tarzları, yangın tüpü kullanım ve toplanma alanları hakkında eğitimler verilmiştir. Yine 2021 yılı içerisinde HAP (Hastane Afet ve Acil Durum Planı)’da yılda en az iki kez yapılması zorunlu olan tatbikatlarla ilgili görevlendirilen personele tatbikat eğitimleri verilmiş ve bu kapsamda ilk tatbikatımızı Nisan ayında “Yangın Tahliye Tatbikatı” olarak, ikinci tatbikatımızı ise Kasım ayında “KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif, Nükleer) saldırılarına karşı hareket tarzları” olarak başarı ile gerçekleştirilmiştir.