Paratiroid Tümörüne Ameliyatsız Çözüm
Paratiroid bezi adenomu teÅŸhisi konulan hasta Trabzon'da tedavi edildi
Giresunlu 59 yaşındaki Meral Sofu, paratiroid bezi adenomu teÅŸhisiyle yönlendirildiÄŸi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde saÄŸlığına kavuÅŸtu.
Giresun'da paratiroid bezine bağlı sorunlar yaşayan Sofu'ya, başvurduğu hastanede paratiroid bezi adenomu tanısı konuldu.
Ameliyatının risk taşıması nedeniyle Sofu, KTÜ Farabi Hastanesine yönlendirildi. Farabi Hastanesi GiriÅŸimsel Radyoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Hasan Dinç'in muayene ettiÄŸi Sofu'nun, radyofrekans ve mikrodalga ablasyon yöntemiyle operasyonuna karar verildi.
Meral Sofu, ultrason eÅŸliÄŸinde iÄŸneyle girilen iyi huylu tümörün radyofrekans ya da mikrodalgayla yakılması iÅŸlemi olan bu yöntemle saÄŸlığına kavuÅŸtu.
Prof. Dr. Hasan Dinç, Dr. Elif Merve Bal ve Dr. TuÄŸrul Özmen'le yürüttükleri çalışma sonucu hastaya radyofrekans ve mikrodalga ablasyon tekniÄŸini uyguladıklarını söyledi.
Paratiroid bezi adenomunda standart tedavinin cerrahi olduÄŸunu ancak cerrahi operasyona uygun olmayan ya da istemeyen hastalarda radyofrekans ve mikrodalga ablasyon tekniÄŸinin kullanıldığını anlatan Dinç, bu iÅŸlemi hastanelerinde 5 yıldır uyguladıklarını belirtti.
"Hasta için son derece rahat bir iÅŸlem"
Dinç, bu teknikle hastaların çok daha rahat ÅŸekilde hayatlarını sürdürdüÄŸüne iÅŸaret ederek, "Cerrahi ile mukayese edildiÄŸi zaman hasta için son derece rahat bir iÅŸlem. İşlemi lokal anestezi altında yapıyoruz. Yaklaşık 2-3 saat bekledikten sonra hastayı direkt evine gönderebiliyoruz. Dünyada son 5 yıldır yapılan bir yöntem, Türkiye'de de 5-10 merkezde yapılıyor." dedi.
Dr. Elif Merve Bal da bugüne kadar 110 hastaya uyguladıkları yöntemin güvenilir olduÄŸunu tespit ettiklerini kaydederek, söz konusu yöntemle Türkiye GiriÅŸimsel Radyoloji DerneÄŸi tarafından düzenlenen Türk GiriÅŸimsel Radyoloji 19. Yıllık Toplantısı'nda KTÜ olarak "Sözlü Bildiri Birincilik Ödülü" aldıklarını aktardı.
Dr. TuÄŸrul Özmen, tedavi edilen hastaların bir yıl kadar takibinin yapıldığını dile getirerek, "Toplamda iki hastamızda geçici ses kısıklığı oldu. Sonradan onlar da düzeldi. Kalıcı bir ses kısıklığı ya da yan etkisi bulunmadı." ifadesini kullandı.
59 yaşındaki Meral Sofu ise Eynesil ilçesindeki aile hekiminin kendisini Trabzon'a yönlendirdiÄŸini söyledi.
Cerrahi iÅŸleme gerek duymadan bir operasyon geçirdiÄŸini ifade eden Sofu, "Çok rahat oldu, sorun yaÅŸamadım. Hiçbir acı hissetmedim. Çok rahat günlük iÅŸlerime, hayatıma devam ettim. Herkese bu tedavi yöntemini öneririm. Prof. Dr. Hasan Dinç hocamdan ve ekibinden çok memnun kaldım." diye konuÅŸtu.
27 Mart 2024