haberler

KTÜ Farabi Hastanesi'nden Trabzon Meydan Parkında Kan Şekeri Taraması

Dünya Diyabet Günü münasebeti ile KTÜ Farabi Hastanesi tarafından Trabzon Meydan Parkı'nda Kan Åžekeri Taraması ve Diyabet bilgilendirmesi etkinliÄŸi düzenlendi. EtkinliÄŸe Ortahisar Belediyesi katkı sundu. Gün boyunca 185 kiÅŸiye kan ÅŸekeri taraması yapıldı. Tarama iÅŸlemleri Diyabet EÄŸitim HemÅŸireleri Nilgün ÇATALAHMETOÄžLU ve Banu SAÄžIR tarafından gerçekleÅŸtirildi. EtkinliÄŸe katılan Dr. ÖÄŸr. Üyesi İrfan NUHOÄžLU konu hakkında ÅŸu açıklamalarda bulundu:

Diyabet, dünya eriÅŸkin her on kiÅŸiden birinde görünmekte. Tüm dünyada yaklaşık 537 milyon diyabet hastası mevcut. Her yıl 6,7 milyon insan diyabete veya onun komplikasyonlarına baÄŸlı olarak ölmekte. Diyabetin oluÅŸturduÄŸu saÄŸlık tehdidine karşı halkı bilinçlendirmek ve diyabetin önlenmesi, teÅŸhis ve yönetimini iyileÅŸtirmek için 1991 yılından beri her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutluyoruz.

14 Kasım’ın Anlamı

Çünkü bugün, 1922 yılında Charles Best ile birlikte insülini keÅŸfeden Frederick Banting'in doÄŸum günü. Tam 100 yıl önce insülinin keÅŸfiyle birlikte o zamana kadar ölümcül bir hastalık olan tip 1 diyabet, artık tedavi edilebilir bir hastalık olmuÅŸtur.

Bugünün Kutlanmasındaki Amaç Ne?

Dünya Diyabet Günü 160’dan fazla ülkede 1 milyardan fazla kiÅŸiye ulaÅŸan dünyanın en büyük diyabet bilinçlendirme kampanyası. Bu kampanya sayesinde diyabet halkın gündeminde tutulmaya çalışılıyor.

Dünya Diyabet Günü’nün Özel Bir Sembolü Var mı?

Evet, 2006 yılında BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararı ile bugün resmi bir gün olarak kabul edildi ve mavi daire logosu sembol olarak seçildi. Bu sembol diyabet salgınına karşı duran küresel diyabet topluluÄŸunun birliÄŸini ifade eder.

Bugüne Özel Olarak Dünya’da ve Ülkemizde Neler Yapılmakta?

Bugüne özel olarak diyabet tarama kampanyaları, radyo ve televizyon programları, spor etkinlikleri ve hastalar ile saÄŸlık çalışanlarını bir araya getirecek sosyal aktiviteler yapmaktayız.

Her yıl, Dünya Diyabet Günü kampanyası, bir veya daha fazla yıl boyunca devam eden özel bir temaya odaklanır. Ne yazık ki milyonlarca diyabet hastası ihtiyaç duydukları tedavilere ulaÅŸamıyor. Bu duruma vurgu yapmak için 2021-23 Dünya Diyabet Günü teması Diyabet Tedavisine EriÅŸim - Åžimdi DeÄŸilse Ne Zaman? olarak seçildi.


15 Kasım 2022

Erişilebilirlik

Az Gören
Disleksi
DEHB
Epilepsi
Renk Körlüğü
Katarakt
Yaşlı Dostu
Motor Bozukluk

Dil Seçenekleri

Türkçe
English
العربية
Русский
Deutsch
Français
Español
Português

Renk Körlüğü Filtreleri

Kırmızı-Yeşil
Yeşil-Kırmızı
Mavi-Sarı
Yüksek Kontrast

Arka Plan ve Kontrast

Koyu Mod
Mavi Işık
Gri Tonlama
Resim Gizle

Yazı ve Metin

Küçült (-)
Normal (A)
Büyüt (+)
Disleksi Font
Metin Boşluğu
Satır Aralığı
Sola Yasla

Okuma Araçları

Sesli Oku (Tıkla)
Okuma Şeridi
Başlık Vurgusu
Büyük İmleç